Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gian Luigi Zampieri

Publicat: marți, 8 Februarie 2022 , ora 14.49

Invitatul din această săptămână al Filarmonicii "George Enescu" din București este dirijorul italian Gian Luigi Zampieri. Acesta va conduce concertele de joi, 10 februarie și vineri, 11 februarie 2022, solist al orchestrei simfonice fiind clarinetistul Emil Vișenescu. Mai multe detalii aflăm de la dirijorul Gian Luigi Zampieri:


Veți dirija concertele acestei săptămâni din cadrul stagiunii Filarmonicii "George Enescu". Programul cuprinde Concertul KV 622 în La major pentru clarinet și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, ultima lucrare concertantă compusă de Mozart și Simfonia I în do minor de Felix Mendelssohn, o partitură creată pe când compozitorul era în vârstă de doar 15 ani. Din punctul dumneavoastră de vedere, cum ați descrie aceste două lucrări?

Mulțumesc pentru invitația la Radio România Muzical. Despre aceste partituri, vreau să subliniez că sunt la sfârșitul vieții lui Mozart și, respectiv, la începutul vieții lui Mendelssohn. Amândoi au fost copii minune deși muzicologia internațională nu a admis niciodată că și Mendelssohn a fost un copil minune. Amândoi au trăit 36 de ani. Este foarte important să nu uităm că Mendelssohn a trecut printr-un punct de dezvoltare din punct de vedere contrapunctic mai devreme decât Mozart. Mozart a reușit, încă o dată, să scrie ceva trist, dar deghizat într-o fericire melodică și tematică. Mendelssohn arată, deja, un stil contrapunctic care este o moștenire din timpul lui Bach. Toată lumea știe că dacă am preluat tradiția bachiană, aceasta a fost datorită lui Mendelssohn.


Revenirea pe scena Ateneului Român, vă prilejuiește colaborarea cu clarinetistul Emil Vișenescu. Este, cumva, prima colaborare cu dumnealui, în ipostază solistică?

Într-adevăr este prima colaborare solistică cu domnul Vișenescu, dar eu încă păstrez o amintire foarte frumoasă de când am dirijat la Ateneu acum opt ani. Am dirijat un concert în care protagonistul din prima parte a fost Alexandru Tomescu. În partea a doua, protagonist a fost Emil Vișenescu, pentru că am dirijat "Pinii din Roma" și, așa cum știți, Respighi în partea a treia a scris ceva deosebit pentru clarinet, o parte atrăgătoare, onomatopeică; este un instrument evocator în partitură. De data aceasta eu voi fi alături de Emil - solist și mă bucur foarte mult de această colaborare.


Cum arată agenda dumneavoastră pentru următoarea perioadă?

Luna trecută am fost la Pitești, cu Sânziana Mircea și l-am comemorat pe Mozart. Acum sunt aici, la Ateneul Român. În viitor voi fi la Râmnicu Vâlcea, cu Josu De Solaun - încă o dată cu Mozart, Concertul în Do major; în aprilie, tot la Râmnicu Vâlcea cu violonistul Florin Croitoru și pe 20 mai voi fi pe scena Filarmonicii din Brașov, alături de pianistul Horia Mihail - Concertul nr. 5 de Beethoven.


Interviu realizat de Florica Jalbă