Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Cornelius Zirbo despre turneul "Moștenitorii României muzicale"

Publicat: luni, 10 Ianuarie 2022 , ora 10.42

Câștigător al ediției din 2021 a Bursei Moștenitorii României Muzicale, violoncelistul Cornelius Zirbo este, alături de pianistul Cadmiel Boțac, protagonist al primului turneu organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera în cadrul proiectului Bursa Moștenitorii României Muzicale; evenimentul a debutat în 8 ianuarie și se va încheia în data de 13 ianuarie 2022. Pentru concertul final, care va avea loc pe scena Sălii Radio, biletele sunt deja disponibile pe site-ul iabilet.ro.

Despre aceste concerte ne-a vorbit violoncelistul Cornelius Zirbo într-un interviu realizat înainte de debutul turneului:


Anul 2022 va marca împlinirea unui sfert de secol de la înființarea postului Radio România Muzical, unicul post românesc consacrat muzicii culte. O primă manifestare menită să sărbătorească acest eveniment va fi turneul organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera în cadrul proiectului Bursa Moștenitorii României muzicale. Alături de pianistul Cadmiel Boțac, câștigătorul din 2020 al Bursei veți concerta la Cluj-Napoca, Timișoara și București - pe scena Sălii Radio. Veți interpreta Sonata op. 19 în sol minor pentru violoncel și pian de Serghei Rahmaninov. Ce anume a motivat această alegere?

Mai întâi de toate, vreau să spun că eu și Cadmiel avem un trecut împreună. Am cântat foarte mulți ani; am avut o tentativă de a face un trio și am avut câteva concerte. Cadmiel, pot să zic, este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Când am primit această propunere, ne-am gândit, bineînțeles, ce repertoriu să includem în aceste recitaluri. Am făcut mai multe scenarii de piese și, într-un final, am convenit asupra Sonatei de Liszt pentru pian și a Sonatei de Rahmaninov pentru pian și violoncel. Am considerat că este cea mai potrivită personalității noastre și perspectivei noastre asupra muzicii și asupra vieții în general. Am considerat că publicul românesc ar savura din plin aceste lucrări. Oricum, sunt interpretate destul de rar; vorbesc despre Sonata de Rahmaninov care, într-adevăr, ultima oară a fost interpretată de Valentin Răduțiu, tot în cadrul concertelor Moștenitorii României muzicale, dar este o lucrare foarte rar interpretată și am considerat că este potrivit să o interpretăm și noi în cadrul acestor evenimente.


Ce gânduri vă încearcă acum, înaintea acestui turneu plasat chiar la debutul unui nou an, care nu știm cum ne va surprinde?

Suntem foarte, foarte entuziasmați. Atât eu, cât și Cadmiel așteptăm cu nerăbdare să înceapă turneul. El trebuia să aibă loc în noiembrie, dar tocmai atunci izbucnise, nici nu mai știu al câtălea val... al patrulea, și acest lucru a împiedicat turneul nostru. Și acum, când am văzut că nu s-a anulat, doar s-a amânat și putem să interpretăm în ianuarie - și nădăjduim că nu o să mai intervină nimic - pentru noi e un motiv de bucurie, așteptăm cu sufletul la gură și ne pregătim. Pentru mine e și o pregătire foarte bună pentru că voi pleca la un concurs important în Pretoria - Africa de Sud, unde voi interpreta tot Sonata de Rahmaninov, așa că va fi un prilej foarte bun să mă familiarizez cu lucrarea. Recunosc că atât pentru mine, cât și pentru Cadmiel este pentru prima oară când o interpretăm în public. Este o lucrare proaspătă pentru noi, dar o să o cântăm cu toată bucuria și cu toată implicarea sufletească.


Și la Pretoria, alături de cine?

Alături de pianistul concursului. Nu voi fi cu Cadmiel, din păcate, dar faptul că voi putea să o interpretez înainte de concurs e incredibil.

Interviu realizat de Florica Jalbă