Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Anna Ungureanu, dirijoarea Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”

Publicat: luni, 13 Decembrie 2021 , ora 10.25

Pe drumul Crăciunului este titlul celor două spectacole propuse în această săptămână de Corul Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin, prezentate în cadrul Târgului de Crăciun organizat împreună cu Opera Națională din București. Mai multe detalii ne-a oferit Anna Ungureanu, dirijoarea ansamblului, în interviul următor.


În 16 și 17 decembrie 2021, Corul Madrigal oferă publicului tradiționalele concerte de Crăciun, ce vor fi susținute la Opera Națională din București - spectacole ce îmbină arta teatrală, scenografia și muzica. Care sunt noutățile pe care le aduceți? La ce să se aștepte publicul?

În primul rând, chiar felul în care ne vom prezenta în fața publicului. În loc de un concert tradițional, în care după fiecare piesă primim aplauze, în acest an vom avea o regie și un fir dramatic, cu așezare scenică și mișcare scenică, lucruri care până acum nu ne-au caracterizat concertele de Crăciun, dar cred că anul acesta vor îmbogăți limbajul muzical. Astfel, o să-i avem pe Marius Turneanu și pe Ofelia Popii lângă noi și ne face mare plăcere ca acești doi artiști să vină și să îmbogățească cu arta lor ceea ce noi dorim să transmitem, și anume faptul că trăim în vremuri tulburi dar, în același timp, există o speranță în sufletele noastre. Totul depinde de noi să descoperim în ce măsură și care este calea care ne conduce la lumina din sufletele noastre.


În ce privește partea muzicală, ce lucrări vor putea fi audiate?

Madrigalul oferă, ca de fiecare dată în concertele sale tradiționale, piese, partituri și sonorități cunoscute în primul rând, la care se adaugă piese în primă audiție poate sau lucrări necântate în România. Ne face plăcere că de data aceasta, sau și de data aceasta, corurile Cantus Mundi vor fi alături de noi pe scenă pentru anumite momente muzicale și prin glasurile lor cristaline vor îmbogăți armoniile propuse în aceste pagini muzicale. Aș spune doar câteva titluri: începem cu un Jingle Bells destul de modern, un pic jazzy, dar trecem foarte repede prin Coroana de trandafiri, Moș Crăciun, Asta-i sara lui Crăciun, Trei crai de la răsărit, și vom aduce un fir dramatic printr-o piesă extraordinar de frumoasă - necântată în România în afara Corului Madrigal, este vorba de piesa lui Dan Buciu, Remember Hiroshima. Și de aici las publicul să rămână să ghicească și să gândească oare ce moment ar putea reprezenta. Aceasta este, de fapt, o invitație către cei care doresc să ne vadă, să ne asculte... din curiozitate, să vină și să afle de ce acest fir dramatic într-un concert de Crăciun.


Cele două spectacole se înscriu și în programul Târgului de Crăciun pe care-l organizați în colaborare cu Opera Națională din București, prin care vă propuneți să aduceți în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Spuneți-ne mai multe despre această inițiativă.

În fiecare an, de Crăciun, de Paște și de Ziua Copiilor creăm oportunități pentru corurile Cantus Mundi să vină alături de Corul Madrigal, dar, în același timp, să aibă posibilități și scene importante unde să-și ducă arta. Ei se pregătesc foarte mult, sunt foarte serioși și foarte bucuroși în a se exprima în fața publicului. Iată, acest târg, în fiecare zi oferă câtorva coruri, câtorva grupuri vocale să se manifeste în fața publicului, prin aceasta aducând multă bucurie celor care trec pe la târg. Cred că aceasta este, de fapt, menirea muzicii - trebuie să ajungă sonoritatea ta, expresia ta sensibilă... trebuie să ajungă la public. Acești copii sunt deja aplaudați de câteva zile pe scenele din fața Operei Naționale și au dovedit o seriozitate în pregătirile lor, cât și multă, multă bucurie în a aduce sonorități de Crăciun în sufletele celor care stau acolo să-i asculte cu seriozitate, chiar dacă este frig afară.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu