Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Răzvan Popovici, Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile

Publicat: joi, 28 Octombrie 2021 , ora 10.53

Vineri, 29 octombrie 2021, se deschide o nouă ediție a Festivalului SoNoRo cu un concert la Palatul Bragadiru din București. Intitulată „Dreamtigers”, ediția este dedicată omagierii scriitorului Jorge Luis Borges și compozitorului Astor Piazzolla, de la nașterea căruia se împlinesc 100 de ani. Programul concertului cuprinde piese de Henry Purcell și Astor Piazzolla. Despre ediția din 2021 a vorbit violistul Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo.


În direct prin telefon, violistul Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo. Bun găsit!

Bună seara! Bine v-am rgăsit!


Vineri, 29 octombrie, începe ediția a XVI-a a Festivalului SoNoRo. Care este tema de anul acesta?

Tema din acest am este chiar ieșită din comun, aș îndrăzni să spun. Ea se numește "Dreamtiger" - Tigri de vis. Și acești tigri de vis sunt o temă recurentă în opera marelui scriiitor argentinian Jorge Luis Borges, operă care a fost pentru noi - pentru Diana Ketler și pentru mine - cei care am făcut programul acestei ediții, o oază de minuni și de minunății extrem de stimulantă atât din punct de vedere creativ, cât și din punct de vedere al repertoriului. Deci, publicul se poate aștepta la o ediție chiar specială.


Seria va începe cu un concert în care va fi celebrat centenarul Astor Piazzolla - 100 de ani împliniți, la începutul lui 2021, de la nașterea conaționalului lui Jorge Luis Borges. Care va fi programul primului concert?

De fapt, primele două concerte îl vor onora pe Piazzolla, pentru că este un caz fericit că această temă cvasi-argentiniană a festivalului - publicul își va putea da seama pe parcursul concertelor că nu este doar despre Borges - cade în acest an centenar Piazzolla. Iar centrul concertelor, să spunem așa, va fi bandoneonistul argentinian Marcelo Nisinman - un mare discipol al lui Piazzolla. El va interpreta alături de noi, de mulți artiști din întreaga Europă, un repertoriu atât de Piazzolla și tangouri tradiționale (muzică ce a dus la Piazzolla), cât și compoziții ale lui Marcelo, care, practic, duce mai departe această flacără a tango nuevo, când fiecare scriitor preia un tango, o temă și o duce mai departe în felul lui, păstrând însă tradiția.


Răzvan Popovici, pentru că ați vorbit depre artiștii Festivalului SoNoRo, pe cine vom asculta anul acesta în concertele de la București, Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca?

Ooo, este o pleiadă întreagă de extiști extraordinari! Cred că ne apropiem de 30. Sunt binecunoscuți muzicieni care vin des la concertele noastre, cum ar fi Gilles Apap, Mihaela Martin, Diana Ketler... Louis Lortie revine, din nou, la concertele din București... Alexander Sitkovetski, dar și mulți artiști noi. Sunt foarte bucuros că a acceptat invitația noastră violonista de origine română din Boston, Irina Mureșanu. Apoi, marle violist rus de la Viena, Alexander Zemtsov, violonceliștii Andreas Brantelies sau Manuel Fischer-Dieskau... vor cânta pentru prima dată la SoNoRo. Și sunt doar câteva nume. Poate nu sunt spun foarte mult chiar tuturor ascultătorilor, dar cred că dacă există un pic de timp de aruncat pe site-ul nostru, vor vedea ce artiști extraordinari sunt așteptați să vină din nou în România.


Festival.sonoro.ro - e bine să amintim și site-ul. Organizați, de asemenea, o parte dintre concerte în spații nonconformiste din capitală. De e această alegere și care sunt spațiile?

Asta a fost dorința noastră și planul era extraordinar. Din păcate, cu restricțiile actuale și cu situația sanitară pe care o avem, a trebuit să le schimbăm pe o bună parte din ele. Însă, ce este frumos, este că am păstrat Palatul Bragadiru, ca centru, ca inimă a acestui festival, a acestei ediții în București. Apoi, concertele vor avea loc în instituțiile de cultură, așa cum este permis - Arcubul, Sala Radio și Ateneul Român. Mai departe, turneul național include filarmonicile din Cluj, din Sibiu și din Brașov. Iar la Cluj mai avem un loc neconvențional care este încă surpriză și Biserica Reformată, unul dintre locurile în care noi concertăm la Cluj și a rămas pe lista locurilor pe care noi le vom umple de muzică.


Am ajuns și la această parte, mai delicată, în această perioadă, din păcate... care sunt condițiile pentru public de a participa la evenimentele din cadrul festivalului?

Condițiile sunt restrictive, după cum știe toată lumea; nu o să divulg mari secrete. Practic, capacitatea sălilor va fi de 30%, iar participanții trebuie să dovedească că au trecut prin boală sau că au vaccinul deja absolvit... și cam asta este. Altfel, voie bună... măștile, desigur, vor trebui să nu fie uitate acasă și... de restul ne ocupăm noi.


Exista, la un moment dat, și un spectacol de tip teatru-labirint, orgnizat în parteneriat cu studenții UNATC?

Da, dat fiind faptul că avem opera lui Borges, ca resursă principală de inspirație și știm ce lume extraordinară, ce universuri extraordinare reprezintă această operă - timpul, labirinturile, misterul - el fiind oricum un mare maestru al paradoxului, ne-a făcut să intrăm în legătură cu UNATC-ul. Inițial, pentru că făceam și două concerte splendide în spații neobișnuite ale UNATC-ului, am intrat în contact cu studenții de acolo și planificăm acest prolog de teatru inspirat din opera lui Borges, care va avea loc înaintea concertului de la Palatul Bragadiru, de sâmbătă seară.


Deci, acest proiect rămâne! Asta am vrut să subliniez.

Da, cu mare bucurie confirm.


Atunci, vineri, 29 octombrie - primul concert din cadrul Festivalului SoNoRo de anul acesta! Răzvan Popovici, mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile și mult succes!

Mulțumesc foarte mult!