Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Ștefan Cazacu

Publicat: marți, 26 Octombrie 2021 , ora 14.29

Turneul Național Uvertura al Ansamblului PlaCello ajunge miercuri, 27 octombrie 2021, la Sala Radio. Ceaikovski, Mozart și Rossini sunt câțiva dintre compozitorii pe care îi veți putea audia, într-un program alcătuit integral din aranjamente ale unor uverturi. Impresii despre concertele de până acum din cadrul turneului, dar și despre evenimentul de la Sala Radio, ne-a oferit violoncelistul Ștefan Cazacu în interviul următor.

Miercuri cântați împreună cu Ansamblul PlaCello pe scena Sălii Radio, într-un concert înscris în turneul național Uvertura. Este al patrulea din cele cinci evenimente pe care le propuneți. Cum a decurs turneul până în momentul de față?

Turneul a fost plin de peripeții, plin de amuzament, concerte reușite și plin de viață. Primul concert din acest turneu l-am început la Bacău, am fost primiți cu căldură de moldoveni, după care am fost la Reghin unde am avut o mare surpriză. Cred că că cei mai mulți spectatori i-am avut la Reghin, împreună cu un grup de aproximativ 40 de copii de clasa a IV-a, nemuzicieni, care au venit și ne-au făcut o surpriză, iar după concert ne-au scris bilețele și, bineînțeles, cel care s-a ocupat de copii ne-a trimis și nouă bilețelele. Ei niciodată nu mai fuseseră la un concert de muzică clasică, deci a fost ceva nou pentru ei, nou pentru noi, să-i vedem că se bucură. Au fost extrem de cuminți, n-au tușit, n-au zbierat, n-au făcut nici un zgomot. Au ascultat muzica, pur și simplu. Al treilea a avut loc la Sibiu, unde am fost primiți de Filarmonica din Sibiu, iar acum urmează la București, la Sala Radio.


Există diferențe de viziune când vine vorba de interpretare? Cum vă coordonați din acest punct de vedere?

Bineînțeles că există viziuni diferite. Cel mai bine este să venim cu mai multe idei, le încercăm pe toate, le probăm. Tot timpul trebuie să existe un om din exterior care să ne spună: ideea aceea mi s-a părut mai bună, asta sună mai bine. Important este ca totuși cineva să stea cu spatele și nu cu fața, ca să nu fie influențat, și să spună: a, uite, mi s-a părut mai bună ideea aia, și pe aia o folosim.


Personal, care considerați că sunt atuurile programului pe care îl prezentați, constituit în totalitate din aranjamente ale unor uverturi, astfel încât să atrageți publicul?

Atuuri: este ceva proaspăt, este ceva nemaifăcut până acum, plin de viață, de divertisment. Este foarte divers, chiar dacă toate sunt uverturi, o să vedeți că o să trecem prin mai multe stiluri. Sper ca lumea să aprecieze ce facem.


Veți fi pe scenă alături de violonceliștii Răzvan Suma, Ella Bokor și Mircea Marian. Cum decurge colaborarea?

Pe lângă prieteni, colegi, suntem pachet. Decurge foarte bine și tot timpul ne ajutăm, ne sprijinim. Toți patru predăm și la Facultatea de Muzică, de anul acesta, deci cumva, ne ciocnim unii de ceilalți, cam tot timpul.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu