Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu Kovács Emőke, managerul Filarmonicii 'Dinu Lipatti' din Satu Mare
Filarmonica "Dinu Lipatti" din Satu Mare va avea ca invitați în cadrul stagiunii 2021-2022, printre alții, pe dirijorul Serghei Simakov, pianista Anna Fedorova, violonceliștii Octavian Lup și Filip Papa.
Filarmonica "Dinu Lipatti" din Satu Mare a deschis stagiunea 2021-2022 cu un concert inclus în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", avându-i invitați pe dirijorul Mihnea Ignat și pe violonistul Valentin Șerban. Cum a primit Filarmonica din Satu Mare invitația de a reveni în Festivalul "George Enescu"?
Și acum doi ani am participat la Festivalul Enescu, așa că invitația de anul acesta vine oarecum ca o confirmare a muncii susținute pe care ne-am asumat-o în ultimii ani. Iar în privința invitaților de anul acesta - dirijorul Mihnea Ignat și violonistul Valentin Șerban - nu pot decât să-mi exprim satisfacția și bucuria de a-i fi avut alături de noi pe cei doi, adevărați artiști ai generației tinere de la noi din țară! A fost Dixtuorul de Enescu pentru suflători, compoziție inedită și, în același timp, ofertantă pentru interpreții suflători, și Concertul pentru vioară de Jean Sibelius, lucrare cu care Valentin a și câștigat Concursul Enescu, aici, la Satu Mare, el câștigând inimile noastre cu o interpretare plină de sensibilitate și de virtuozitate.
Având în vedere restricțiile actuale, cum s-a organizat filarmonica pentru a-și desfășura activitatea în prezent?
Am încercat să menținem activitatea artistică la parametri cât de cât normali pe tot parcursul acestei perioade. Noi reușim să ținem concertele săptămânale cu o capacitate a sălii de 50%. Anul acesta, deși premisele nu erau foarte încurajatoare, am hotărât totuși să continuăm cu sistemul de abonamente și, spre bucuria noastră, am constatat că aproape 90% dintre abonații noștri sunt imunizați cu vaccin. În acest moment, procentul de vaccinare al muzicienilor din orchestră fiind de 70% ... totuși, nici noi nu putem face excepție în fața acestei epidemii, dar încercăm să gestionăm cu responsabilitate cazurile de infectare de la nivelul colectivului nostru.
Fiindcă vorbim de stagiunea 2021-2022, cum ați structurat programul acesteia și ce artiști sunt invitați?
Păstrând tradiția anilor trecuți, și în acest an la începutul stagiunii am organizat "Zilele muzicale sătmărene" - ediția a 44-a. Încercăm prin acest festival să promovăm și alte forme ale muzicii clasice, să facem cunoscuți și compozitorii contemporani, diversificând un pic orizontul de așteptări al publicului nostru. Acum, vom continua cu concertele noastre săptămânale și cu concerte-eveniment până la pauza sărbătorilor de iarnă.
Doresc, aici, să amintesc concertul de săptămâna viitoare, organizat în parteneriat cu Filarmonica din Oradea al cărei cor va veni la Satu Mare, unde vom oferi publicului sătmărean Recviemul de Mozart. Apoi, vom marca 100 de ani de relații diplomatice cu Japonia, cu un concert dirijat de maestrul Daisuke Soga. Cu prilejul Zilei Naționale, pregătim un concert de nai cu Cezar Cazanoi. Iar la sfârșitul anului, vă aducem mult așteptatul concert de Crăciun, pe care îl vom face împreună cu Corul Liceului de Artă "Aurel Popp" din oraș.
În principiu, stagiunea este făcută până la sfârșit, dar, având în vedere situația dată de restricțiile impuse de pandemie, mai există incertitudini mai ales în privința invitaților de peste hotare. Totuși, printre invitați îi vom avea pe pianista Anna Fedorova, pe dirijorul Serghei Simakov, pe violonceliștii Octavian Lup și Filip Papa. Deci, ne străduim să aducem artiști de valoare și nu pot să nu amintesc și faptul că orchestra noastră se află într-un proces de întinerire, proces pe care l-am dorit cât mai lin, dublat și de o creștere a calității în interpretare.