Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Liliana Staicu, managerul RRM și directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România

Publicat: miercuri, 13 Octombrie 2021 , ora 19.54

Vineri, 15 octombrie, Orchestra Națională Radio va susține primul concert din cadrul stagiunii 2021-2022 de la Sala Radio. Despre concertele programate în acest an, Liliana Staicu, managerul Radio România Muzical și directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România, a vorbit cu Lucian Haralambie în cadrul ediției Perpetuum Mobile de miercuri, 13 octombrie.

Liliana Staicu, managerul Radio România Muzical și directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România. Bun găsit.

Bun găsit. Mulțumesc mult pentru invitație.


Peste doar două zile, la Sala Radio va începe stagiunea 2021-2022. Care sunt planurile pentru acest an de concerte?

Într-adevăr, în pofida a tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, încercăm să ne situăm într-o zonă de normalitate, atât de mult cât putem și încercăm să deschidem noua stagiune. Aici, așa cum toată lumea știe, în București, lucrurile nu stau deloc bine, dar noi am luat toate măsurile în așa fel încât toți cei din orchestră să fie în siguranță, să se simtă în siguranță, să respecte măsurile de distanțare, de dezinfectare, de absolut tot, în așa fel încât să putem să oferim publicului care se va afla în sală vineri seara un concert așa cum și-l doresc. Iată, au trecut mai bine de două săptămâni de la finalul Festivalului Enescu. Am dorit să lăsăm această pauză până la începutul stagiunii, în așa fel încât melomanii să poată să revină cu plăcere într-o sală de concert. Este adevărat, vom putea să-i primim în studioul Mihail Jora, în Sala Radio, conform reglementărilor legale, doar pe cei care sunt vaccinați sau cei care au trecut prin boală și îndeplinesc acele condițiie pe care le cunoaște toată lumea și numai în baza certificatului digital.


Și în proporție de 50%.

În proporție de 50% în sală. Într-adevăr, am pus în vânzare biletele cu acest număr de locuri. Îi asigurăm pe toți că și pentru sală, nu numai pe scenă, vom asigura toate condițiile ca toate lucrurile să se desfășoare normal. Așa că, ce pot să spun, nu putem decât să mergem cu încredere mai departe și să sperăm că muzica, printre alte lucruri, va vindeca într-o oarecare măsură și perioada pe care o trăim acum și va vindeca și suflete.


Și poate va trece mult mai repede tot ceea ce trăim acum. Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro...

Exact. Biletele sunt disponibile pe site-ul iabilet.ro și de asemenea, în ziua concertului, deci, pentru deschiderea de stagiune, vineri, 15 octombrie și la casa de bilete a Sălii Radio, începând cu ora 13.00


Peste două zile, așadar, va începe stagiunea de la Sala Radio, cu un concert al Orchestrei Naționale Radio, ansamblu care va fi dirijat în concertul de deschidere de Sascha Goetzel iar soliști vor fi...

Alexandru Tomescu și Josu de Solaun. Un duo pe care l-ați mai putut urmări și în cadrul turneelor Stradivarius, pe care bine le cunoașteți. Așadar, Alexandru Tomescu, vioară și colaboratorul său apropiat și prietenul său din Spania, Josu de Solaun vor interpreta Concertul pentru pian, vioară și orchestră în Re minor de Felix Mendelssohn, iar programul, așa cum spuneai, va fi dirijat de reputatul dirijor austriac, Sascha Goetzel. Va mai include uvertura Egmont de Beethoven și suita Cavalerul rozelor de Richard Strauss.


Pentru cei care nu vor ajunge la Sala Radio, e important de menționat că noi îl vom transmite în direct.

Exact. Vor putea să asculte concertul, ca de obicei, la Radio România Muzical și Radio România Cultural, începând cu ora 19.00.


Anul trecut transmiteam concertele și pe pagina de facebook. Se va întâmpla acest lucru și anul acesta?

Nu. De această dată, nu. Nu va fi o transmisiune video, doar audio, la cele două posturi pe care le-am amintit.


Iar miercuri, 20 octombrie are loc deschiderea stagiunii pentru Orchestra de Cameră Radio. Acolo îl avem ca invitat pe David Grimmal.

Da. David Grimmal a fost în Festivalul Enescu, în seria Mari orchestre, alături de ansamblul Les Dissonances. De această dată se va afla în postură de dirijor și solist al Orchestrei de Cameră Radio, într-un program integral Beethoven. Este vorba despre Concertul pentru vioară și orchestră și Simfonia a VII-a. Aș vrea să spun că este un concert pe care l-am programat pentru prima dată în anul Beethoven. Atunci era menit să încheie stagiunea 2019-2020 a Orchestrei de Cameră Radio. L-am reprogramat în stagiunea trecută. N-a fost să fie nici de acea dată, așa că sperăm că acum, în fine, vom putea să îl primim așa cum se cuvine pe David Grimmal, alături de Orchestra de Cameră Radio. Va fi o experiență și pentru ansamblul nostru, pentru că, așa cum știm, David Grimmal se va afla în postură de solist la concertul de Beethoven, concertul pentru vioară și se va afla pe scaunul concert maestrului, deci va cânta în orchestră la simfonia de Beethoven, asta înseamnă că ansamblul va cânta practic, fără dirijor. Este o experiență pe care am mai avut-o o dată sau de două ori cu Liviu Prunaru. Nu este ușor. Sper ca lucrurile să decurgă bine. Am convingerea că va fi un concert minunat.


A treia oară sperăm să fie cu noroc. O zi mai târziu, 21 octombrie, deschiderea stagiunii pentru Big Bandul Radio.

Exact. Este un concert, pe care, de asemenea, am dorit să-l programăm mai demult, dar nu s-a putut. Este un concert care o va avea ca solistă pe Luiza Zan. Anul trecut, editura Casa Radio a scos un disc dintr-un concert mai vechi al Big Bandului Radio cu Luiza Zan și acesta este un moment în care vom face și lansarea oficială a discului și, bineînțeles, Luiza Zan va acorda și autografe pe acest album. Ionel Tudor, Big Bandul Radio, Luiza Zan, joi 21 octombrie, de la ora 19.00, așteptăm și iubitorii jazz-ului în aceleași condiții care le-am amintit la început.


Pentru că vorbim de o întreagă stagiune până la urmă, 2021-2022, așa cum arată situația acum, sperând că va fi mult mai bine, care sunt direcțiile pentru acest an?

Momentan, tot ceea ce avem planificat cu siguranță, se întâmplă până în luna decembrie. Bineînțeles că și partea a doua a stagiunii din ianuarie până în iunie are cele mai importante concerte deja stabilite. Sunt câteva lucruri pe care aș vrea să le menționez. Ca de obicei, vom marca printr-un concert special Ziua Radio România cu Orchestra Națională Radio, pe 29 octombrie, Cristian Mandeal va fi la pupitru, iar solist va fi pianistul Constantin Sandu, care va veni din Portugalia pentru acest concert. Vom marca de asemenea, Ziua Națională. De această dată, concertele s-au potrivit a fi în jurul datei de 1 decembrie, astfel că și Orchestra Națională și Orchestra de Cameră, ambele vor avea câte un concert dedicat acestui eveniment. Orchestra Națională Radio, cu Răzvan Suma solist și dirijor Cristian Oroșanu, iar la Orchestra de Cameră îi vom avea ca invitați pe Gabriel Bebeșelea la pupitru și pe Andrei Ioniță la violoncel. De asemenea, vor mai fi câteva concerte în stagiune care vor putea fi regăsite și în stagiunea de concerte Euroradio, stagiunea Uniunii Europene de Radio, care este preluată în direct de un număr important de posturi de radio publice din Europa și nu numai. Este vorba de două concerte, unul în luna decembrie, care îl va avea ca solist pe tânărul chitarist, stabilit în Statele Unite, Dragoș Ilie. El este unul dintre cei care au obținut premii la bursa Moștenitorii României Muzicale, un concus organizat de Radio România Muzical și clubul Rotary Pipera. Va interpreta concertul de Aranjuez, de Joaquin Rodrigo, deci unul din cele mai frumoase concerte pentru acest instrument și sunt convinsă ca va fi un concert care va aduce mult public în sală. Sperăm. Și de asemenea, un alt concert în luna mai, prezent, de asemenea, în stagiunea Uniunii Europene de Radio, în care va fi interpretată, o primă audiție românească la doar câteva zile după o primă audiție absolută. Este vorba despre o lucrare a tânărului compozitor Sebastian Androne Nakanishi, care a obținut, în cadrul premiilor ICMA, o importantă disctincție, cea de compozitorul anului. Va fi o lucrare pe care Sebastian o va scrie special pentru gala decernării acestor premii care se va întâmpla în luna aprilie la Luxemburg și peste doar câteva zile, pe 6 mai, această lucrare va putea fi auzită și la Sala Radio, în concertul Orchestrei Naționale Radio.


Concert care, mă gândesc, va marca data de 9 mai.

Da. Exact și de asemenea vom avea și alte repere ale stagiunii pe care ascultătorii noștri, ca și publicul nostru, le cunosc foarte bine, este vorba de concertul regal din luna mai. Este vorba de asemenea, de concertele speciale din luna decembrie, care marchează sărbătorile de iarnă, sărbătorile Crăciunului. Vor fi mai multe elemente pe parcursul stagiunii, care vor implica de asemenea și corul. Trebuie să vorbim și de cor, pentru că, în decembrie vor fi mai multe apariții ale acestui ansamblu. Deocamdată este foarte dificil de a aduce pe aceeșai scenă corul și orchestra, tocmai din aceste motive, de păstrare a distanțării pe scenă, așa că, sperăm ca până în luna decembrie, toate lucrurile să se mai liniștească puțin. Vor fi concerte dedicate sărbătorilor pascale, așa cum am realizat de fiecare dată. Multe lucruri pe care noi ni le-am planificat. N-aș vrea să vorbesc acum prea mult de ele, pentru că, chiar îmi doresc să se întâmple. Poate mai bine să nu vorbesc și să se întâmple, nu cum a fost în ultima perioadă. Tot ceea ce trebuie să ne asigurăm este că noi toți vom reuși să fim sănătoși, să avem o stare potrivită pentru a face muzică, pentru a face artă și să nu uităm și de Orchestra de Muzică Populară, care va reveni și ea pe scenă în luna noiembrie cu un concert aniversar dedicat lui Alexandru Pugna și cu un alt concert în luna decembrie. Încercăm să desfășurăm o stagiune în parametrii aproape normali.


Și Corul de Copii Radio.

Într-adevăr, Corul de Copii Radio este ansamblul care, chiar nu s-a mai aflat pe scena Sălii Radio din martie 2020. Au fost mai multe apariții în cadrul Festivalului Enescu, dar într-o formulă redusă. Este problematic, foarte problematic de a aduce înapoi acum la repetiții, deocamdată repetițiile se desfășoară online. Noi am încercat și în luna septembrie, copiii au venit aici în studiourile noastre unde făceau de obicei repetiții de mai multe ori pe săptămână, pe grupe de vârstă. Din păcate, situația actuală ne-a făcut să renunțăm. Trebuie să avem în primul rând grijă de copii și de sănătatea lor, drept pentru care, în acest moment, repetițiile se desfășoară online. Vă dați seama cât este de greu, dar în același timp, cred că vă dați seama, pasiunea acestor copii de toate vârstele care încearcă să păstreze viu spiritul acestui cor. Așa cum știți, în 2020 trebuia să existe un concert aniversar al corului de copii și cineva mi-a spus atunci să nu cumva să fie sfârșitul acestui ansamblu, după o istorie atât de bogată și atât de spectaculoasă. Cu siguranță, nu va fi sfârșitul acestui ansamblu, pentru că, în primul rând, noi toți cei de aici, împreună cu dirijorul corului, cu Magdalena Faur, pianista corului, vom avea grijă ca acești copii să se întoarcă în siguranță la repetiții și să aibă concerte, dar încă o dată spun, trebuie să avem răbdare și să avem încredere că toate aceste momente vor fi depășite și trebuie să privim cu speranță spre viitor. Eu sunt convinsă că lucrurile, la un moment dat, vor reveni la normal, depinde foarte mult de noi, de noi toți, ca lucrurile să revină la normal, dar sunt convinsă că va veni un moment în care ne vom revedea într-o stare de absolută normalitate cu toate ansamblurile noastre.


Și sper ca la următorul interviu din Perpetuum mobile să vorbim de și mai multe concerte, cel puțin în partea a doua a stagiunii 2021-2022. Liliana Staicu, mulțumesc pentru prezența în studio.

Și eu mulțumesc.