Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Irina Mureșanu despre lansarea CD-ului Hybrids, Hints & Hooks

Publicat: joi, 7 Octombrie 2021 , ora 14.47

Irina Mureșanu, alături de pianista Valentina Sandu-Dediu, ați înregitrat în anul 2014 muzica pentru CD-ul Hybrids, Hints&Hooks, ce conține muzică semnată de compozitorul Dan Dediu. În ce context are loc lansarea?

Această lansare de disc este făcută de casa de discuri Metier, care este o branșă a casei de discuri Divine Art Records. Această branșă este cea în care sunt lansate CD-urile de muzică contemporană. Dan Dediu este un mare compozitor, iar relațiile dintre noi sunt nu numai acelea de compozitor-interpret, suntem prieteni din Conservator, iar două din piesele de pe acest disc au fost scrise pentru mine, piesele pentru vioară și pian, prima Don Giovanni / Juan, aproape de anii noștri de studenție, scrisă pentru mine și pianista Valentina Sandu Dediu, iar a doua piesă, scrisă mai târziu, în 2005 este piesa care se numește Un bestiar mitologic și este o comandă făcută de Asociația Harvard Musical Association, la Boston. Premiera acestei piese a fost făcută în 2006 cu pianista Dana Ciocârlie.


Titlul albumului
Hybrids, Hints&Hooks relevă cu siguranță procesul hribridizării care stă la baza celor patru lucrări prezente pe CD. Astfel explicăm prezența cuvântului hybrids-hribrizi, în titlu. De unde Hints&Hooks?

Juan este o piesă bazată în mare parte pe structura lui Don Giovanni de Mozart, dar cu motive din Don Giovanni de Richard Strauss. Piesa pentru vioară solo A la recherche de la Marseillaise de Stravinsky, deci În căutarea marseillezei de Stravinsky este o piesă care este bazată pe versiunea marseillezei pentru vioară solo scrisă de Stravinsky, deci așa cum spune compozitorul este utilizată această versiune ca o montură pentru marseilleza la care Dan Dediu a dat o viziune nouă, iar animalele din Bestierul mitologic sunt animale precum Grifonul, care este un hibrid între leu și vultur, Hipocriful este jumătate pasăre, jumătate cal ș.a.m.d. The Hints, deci aluziile. Aluziile sunt la alte stiluri istorice, referințe la alte piese și sunt aluziile care fac legătura sau care într-un fel sunt micile piese de puzzle, pe care auditorul le găsește în aceste piese. Într-un fel sunt precum în desenele pe care le făceam când eram copii, în care uneam punctele. Sunt aceste puncte de legătură, iar Dan Dediu parcurge traseul dintre punctele de referință. Hooks, tradus molto grosso, cârlige, un cuvânt, poate, nu extraordinar frumos din punct de vedere estetic. Am putea să-i spunem chiar ancore. Sunt cârligele care, într-un fel, atrag atenția publicului. Cârligele acestea sunt foarte mult folosite în muzica pop. Sunt micile motive care atrag atenția și care sunt foarte inteligent folosite aici, ca niște mici faruri care luminează versiuni sau detalii, poate până acum neauzite în piesele de referință la care Dan Dediu face aluzii și care într-un fel sunt cele care, din nou, fac ca ascultătorul să aibe impresia, pe de-o parte, că el cunoaște această muzică, pe de altă parte, să facă din nou o descoperire.


Unde va putea fi găsit discul pentru cei interesați?

Evident pe site-ul de discuri Metier. Sunt foarte entuziasmată să vă spun că există o versiune nouă a discului. Este ca o carte de vizită de plastic, pe care există un cod individual. Acest card de vizită poate fi transportat mult mai ușor, într-o lume în care computerele nu mai au această posibilitate sau nici măcar mașinile nu mai au CD player-uri. Această versiune nouă a CD-ului este absolut necesară, este viitorul CD-ului. Casa de discuri Metier, evident, are informații despre acest CD. Lansarea oficială va fi pe data de 8 octombrie și site-ul meu https://www.irinamuresanu.com/ va avea de asemenea, această informație. Discul poate fi de asemenea accesat și pe site-ul divineartsrecordings.com în trei versiuni corespunzătoare preferințelor ascultătorilor: CD, fișiere audio FLAC sau mp3 (ușor de descărcat pe orice aparat electronic) https://divineartrecords.com/recording/hybrids-hints-hooks-violin-music-by-dan-dediu/

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica