Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianista Sînziana Mircea
Pe scena Ateneului român, ca parte a Festivalului „Vară magică” are
loc un recital susținut de pianista Sînziana Mircea, invitatele acesteia
fiind chitarista Raisa Mihai și pianista Alice Poenariu.
Pentru început aș vrea să vorbim despre programul serii.
Programul din acest recital este unul cu adevărat foarte special pentru mine. Coincidență sau nu, începe cu Albeniz și se încheie cu Albeniz și între ele este o călătorie prin întreaga muzică. Cea mai importantă parte a programului este de fapt albumul „Fortuna”, pe care îl voi prezenta pentru prima dată live, în concert. Este un album pe care l-am lansat anul trecut, în luna decembrie, la casa de discuri Electrecord, iar acum am decis să-l propun și publicului de la Ateneul Român, alături de colegele mele, Raisa Mihai, care este și co-autoarea unora dintre piese și pianista Alice Poenariu, care va veni alături de mine pentru piesele la două piane. Sunt variațiuni pe care le-am realizat pe teme de Carl Orff, de Theodor Rogalski, Isaac Albeniz, Frederic Chopin, teme populare românești, precum „Sanie cu zurgălăi”. Așadar, o călătorie întreagă, la care vă invit cu mult, mult drag și care a pornit de fapt din tradiția existentă deja de secole, încă din vremea barocului muzical, când Bach a realizat o variațiune, o transcripție pentru pian, pe tema din celebrul Adagio din Concertul pentru oboi de Benedetto Marcello. Așadar, încă de pe vremea lui Bach era această tradiție, de a prelua muzica altor compozitori și de a o prezenta într-o formă nouă. Așa că Adagio de Marcello a fost punctul meu de plecare și în albumul „Fortuna” și în concertul de la Ateneu. Piesa „Starry Night” este singura piesă originală, creația mea de la zero, neinspirată din muzica altor compozitori, însă este inspirată dintr-un tablou celebru, tabloul cu același titlu al lui Vincent van Gogh, „O noapte înstelată”, pe care sigur îl cunoaștem cu toții. Este o piesă pe care o voi prezenta în versiunea pentru două piane, alături de Alice. O piesă foarte liniștită și visătoare și sper că va aduce un moment de liniște în Ateneul Român.
Ce ar trebui să știm despre invitatele tale?
Raisa Mihai este o bună, bună prietenă de-a mea. Am cântat deja împreună de multe ori. Cu Raisa am pornit în această aventură nebunească pe calea transcripțiilor și a variațiunilor. Am susținut împreună turneul Imagine Chopin, am cântat împreună la Sala Radio, moment care a rămas pentru noi absolut magic. Cu Raisa am concertat și la filarmonica din Stockholm, la Steinway Hall din Londra. Este o chitaristă absolut minunată și noi ne înțelegem din priviri pe scenă, iar Alice Poenariu este o tânără pianistă de 16 ani din Timișoara, de care sunt sigură că veți auzi și mai departe. Ea este și studentă în divizia de pre-college în Germania. Așadar, va fi debutul nostru pe scenă, mâine, la Ateneul Român.
Ce alte proiecte pregătești în viitorul apropiat?
Urmează o perioadă de cercetare mai mult, pentru că am demarat deja un proiect de cercetare la Conservatorul din Veneția unde am fost cercetător în rezidență, luna trecută, un proiect alături de Institutul Cultural Român din Veneția. Este un proiect de cercetare pe muzică barocă, unde am descoperit niște nestemate din istoria muzicii, în arhivele Conservatorului și urmează o perioadă în care voi transforma aceste descoperiri în noi proiecte muzicale, pe care sper să le prezint în toamnă. Apoi urmează un turneu împreună cu Alexandru Tomescu și Ștefan Cazacu, pe muzica compozitorului Dan Popescu, pentru care am înregistrat deja un album. Urmează apoi concerte în România împreună cu soprana Laura Tătulescu, împreună cu dirijorul Alexandru Mija, așa că o perioadă plină, chiar și în pandemie, de care mă bucur foarte mult și pentru care sunt foarte recunoscătoare.