Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu soprana Elena Moșuc
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de muzică clasică "Vara Magică" debutează mâine, 7 iulie 2021, la Sala mare a Ateneului Român. Primul eveniment o aduce în fața publicului pe soprana Elena Moșuc care va susține un recital alături de chitaristul Bogdan Mihăilescu și pianista Vasilica Stoiciu-Frunză. Ora de începere este 19.30.
Detalii despre recital aflăm de la soprana Elena Moșuc:
Sunteți din nou în București. De această dată pentru a susține recitalul care va deschide cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică "Vară Magică". Nu cu mult timp în urmă, publicul bucureștean v-a admirat în Gala aniversară pe care ați susținut-o la operă. De această dată, schimbați registrul și veți prezenta un recital la Ateneu, în care vocea vă va fi acompaniată de chitară și pian. Cum ați gândit programul?
Ținând cont că publicul român mă cunoaște mai puțin în repertoriul muzicii de cameră, am dorit de data aceasta să prezint așa ceva. Țin minte că un recital cu pian am făcut la examenul de licență, în 1997, apoi urmând o serie de multe spectacole sau concerte cu repertoriu de operă. De data aceasta am răspuns cu foarte mare plăcere invitației domnului Dorin Ioniță, organizatorul acestui interesant festival și am gândit să prezint un recital mai deosebit, în prima parte fiind acompaniată de chitară clasică - respectiv de domnul Bogdan Mihăilescu și în a doua parte acompaniată de pian - respectiv de doamna prof.dr.univ. Vasilica Stoiciu Frunză, pe care o cunosc de mai bine de 35-40 de ani și cu care am dorit întotdeauna să ne întâlnim pe scenă. Iată că de data aceasta ni se îndeplinește dorința. Repertoriul este foarte frumos, interesant, provocator, dificil, mai ales pentru mine și sper ca publicul bucureștean să vină să asculte cu plăcere acest recital, care, vă spun, nu cred că dintre colegii mei, s-ar avânta să-l abordeze. Cu domnul Bogdan Mihăilescu am colaborat de la primul concert al meu, care se numește Resonance. El a organizat aranjamentele de chitară. Am pus în repertoriu, atât piese de Purcell, Bach, Handel, dar și de Cesti, Poulenc și de Mozart și în a doua parte am pus arii de operă, pentru că în general, aceste recitaluri mi le gândesc așa: în prima parte lieduri, în a doua parte, arii de operă, pentru că eu sunt, în primul rând, solistă de operă. Și pentru public este mult mai interesant să ai această combinație; și am arii de Mascagni, de Donizetti, de Verdi, Puccini, dar și o premieră absolută a unui prieten de-al meu, Marco Giubileo, care este în orchestra Scalei din Milano. A compus mai multe piese pentru mine, dar aceasta este prima ocazie în care să prezint o arie compusă în luna martie, Orazione di Santa Brigida, se numește. O piesă într-un stil foarte impresionist, francez. Este foarte, foarte frumoasă. Și acest recital îl pregătesc deja din luna februarie, pentru că mie îmi place foarte mult să cânt fără note în față, interpretarea este mult mai rafinată. Sper ca publicul să aprecieze muzica pe care o vom prezenta. Repetițiile au fost extraordinar de fructuoase. Ne-am îmbogățit paleta interpretativă prin ideile pe care cu toții le-am avut studiind, pentru că doar așa putem să facem ceva interesant.