Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu, directorul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”
Vineri, 2 iulie, pe scena Sălii Radio vor urca celebrul trompetist Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, împreună cu Orchestra Națională Simfonică a României. Sub bagheta lui Cristian Măcelaru, în program va putea fi ascultată Simfonia "The Jungle" semnată de Wynton Marsalis.
Pentru început, aș vrea să vorbim despre turneul susținut în urmă cu doi ani de Orchestra Națională Simfonică a României. Dintr-un interviu cu Wynton Marsalis, înțeleg că a fost plăcut impresionat de entuziasmul și energia tinerilor muzicieni români, iar viceversa este adevărată, sunt convins, din conversațiile pe care le-am avut cu colegii și prietenii care au făcut parte din orchestră. Cum vă amintiți dumneavoastră acel turneu?
Îl socotesc, în primul rând, una dintre cele mai mari realizări - și personale, și ale Centrului Național de Artă "Tinerimea română". Trebuie să spun că acest turneu în Statele Unite cu Orchestra Simfonică amplă, alături de Wynton Marsalis la New York, a fost o premieră dublă, în sensul să noi eram pentru prima dată la New York și Wynton Marsalis și-a prezentat lucrarea integrală, Simfonia "The Jungle", pe care o va prezenta și la București în zilele viitoare. Această simfonie, deși a fost dedicată Filarmonicii din New York, ea nu a fost prezentată integral niciodată în public; de aceea, bucuria noastră a fost că această onoare a revenit acestei orchestre și dirijorului Cristian Măcelaru. De aici, și toată această opinie favorabilă din partea lui Wynton Marsalis, care, sigur, a descoperit o orchestră de tineri, Orchestra Națională Simfonică a României, alcătuită din prima generație a orchestrelor române de tineret... Acest entuzism pe care-l regăsim de fiecare dată la orice orchestră de tineret l-a impresionat și faptul că tratau atât de profesionist paritura pe care au studiat-o. Ei au prezentat-o la un nivel atât de ridicat, încât bucuria a fost imensă din toate punctele de vedere - publicul a fost în extaz, Wynton Marsalis, compozitorul, de asemenea, și toată formația sa care a fost alături de noi pe scenă. A fost un moment de neuitat atât pentru orchestră, cât și pentru cei care au ascultat această lucrare, în acea versiune, la New York, acum doi ani.
Cum a apărut inițiativa acelui turneu?
Eu mi-am dorit dintotdeauna să ajung cu Orchestra Română de Tineret în locurile cele mai importante, pe scenele cele mai prestigioase, numai că peste ocean părea un vis de neîmplinit. În urmă cu trei ani, am invitat un impresar din Statele Unite la un turneu al nostru. Tocmai cântasem la Viena și a venit să asculte orchestra. Sunt foarte încântat că această idee de a-l invita înainte de a începe toate demersurile, ca să știe cu ce orchestră are de-a face, cum poate să o propună și, mai ales, să o vândă, pentru că de asta este vorba în Statele Unite - să o pui pe scenă, dar să ai cumpărători de bilete pentru acest tip de orchestră, mai ales că România nu prea este prezentă pe harta mondială a turneelor artistice al orchestrelor simfonice. Ascultând orchestra în Austria, a fost atât de impresionat și a spus că trebuie să gândim un turneu. Și așa a pornit ideea unui turneu. Am pornit un turneu cu o orchestră simfonică cu un solist român - noi l-am luat alături de noi pe violoncelistul Andrei Ioniță - și pentru că ajungeam și la New York și la New Jersey, Wynton Marsalis, care e foarte bun prieten cu Cristian Măcelaru alături de care a și câștigat un Premiu Grammy, iată că a pus la cale să cântăm și această lucrare pe care am pregătit-o foarte intens în România, iar acolo am prezentat-o cât am putut noi de bine în așa fel încât imprsiile au fost toate foarte, foarte pozitive.
Wynton Marsalis este unul dintre cei mai importați muzicieni de jazz ai momentului, după cum ați subliniat și dimneavoastră, iar Cristian Măcelaru este un dirijor în plină ascensiune. Cei doi au fost, după cum aminteați, laureați la Premiile Grammy pentru un album pe care l-au semnat împreună. Aș vrea să știu ce înseamnă pentru tinerii muzicieni români oportunitatea de a lucra cu acești muzicieni?
Cred că o onoare mai mare n-ar putea să existe pentru tineri, tineri din România care nu au la îndemână ocazia să aibă alături de ei artiști de acest prestigiu. Sigur că Orchestra Română de Tineret este pregătită de maestrul Cristian Mandeal, care este unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii și ai României, dar, în cazul de față, alături de Cristian Măcelaru și Wynton Marsalis, este un moment de mare prestigiu. Acești tineri vor duce această misiune până la capăt, pentru că bucuria lor de a fi parte a unui asemenea proiect, de a-și dovedi înainte de toate calitățile pentru care au meritat să ajungă în Statele Unite și să cânte alături de Wynton Marsalis și Cristian Măcelaru îi va determina să fie exact așa cum au fost și la New York. Adică, excepționali!
Ne puteți spune ceva despre turneele care vor avea loc în vara acestui an?
Anul acesta, deși este un an sărac în evenimente în afara României, cred că suntem singura orchestră simfonică invitată să participăm la un festival foarte important. Este vorba de Festivalul de la Berlin. Orchestra Română de Tineret va fi prezentă pe data de 7 august în celebra Konzerthaus din Berlin, în cadrul Festivalului Young Euroclassic, împreună cu maestrul Cristian Mandeal și cu pianistul Daniel Ciobanu, într-un concert pe care noi sperăm să-l prezentăm la cel mai înalt nivel.