Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

Publicat: marți, 15 Iunie 2021 , ora 16.30

Mâine, 16 iunie, de la ora 19.00 se va derula ultimul concert din această stagiune al Orchestrei de Cameră Radio. În program - selecțiuni din lucrarea "Les Nations" de François Couperin, Suita "Le tombeau de Couperin" și Concertul în Sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel. Solist va fi pianistul Simon Trpèeski, iar la pupitrul dirijoral se va afla Gabriel Bebeșelea.

Detalii aflăm de la dirijorul Gabriel Bebeșelea:


Vorbim despre concertul de miercuri seară, când te vei afla la conducerea Orchestrei de Cameră Radio, în ultimul concert al acestei stagiuni. O reîntâlnire cu acest ansamblu, dar și cu muzica lui François Couperin. Programul se va deschide cu selecțiuni dintr-o creație semnată de Couperin, urmată de un titlu dedicat de Maurice Ravel lui Couperin. Care este povestea acestei alegeri?

De fapt, totul s-a desfășurat în altă ordine. Punctul central al concertului este solistul serii, și anume, pianistul Simon Trpèeski. El a propus concertul de Ravel, o muzică absolut fascinantă, care are momente inspirate din barocul francez și nu numai, și din muzica jazz și blues; aceste filoane care duc spre barocul francez m-au trimis să fac următoarea propunere, și anume, "Le tombeau de Couperin", lucrare pe care Ravel, de fapt, a scris-o în spiritul lui Couperin, nu citând cu exactitate lucrări ale compozitorului francez din baroc și dedicând-o memoriei mamei sale și a unor prieteni care au dispărut în primul război mondial. Iar de aici, drumul spre Francois Couperin a fost unul absolut natural și firesc și am propus câteva părți din cea mai importantă lucrare a sa pentru orchestră, și anume, "Les Nations".


Apropo de colaborarea cu pianistul Simon Trpèeski, alături de el ai mai susținut și alte concerte în această stagiune, atât la București, cât și Cluj-Napoca. Cum descrii această colaborare și prietenie care vă leagă?

Noi ne cunoaștem de mai mult timp. Am colaborat în mai multe orașe, la Belfast, la Barcelona, la Berlin și bineînțeles, stagiunea aceasta am reușit să-l avem ca invitat, atât la Cluj, cât și la București. Este unul din cei mai mari pianiști la ora actuală, și bineînțeles, că de fiecare dată când ne întâlnim, este o mare bucurie și o mare fericire să poți face muzică și să ai ca partener de scenă un asemenea muzician. Bineînțeles că pasiunea noastră comună pentru anumite muzici ne-a legat și mai mult și ne-am întâlnit deseori și în afara scenei și cred că lucrul acesta a făcut ca intrerpretările noastre să aibă un caracter foarte special.


În ceea ce privește stagiunea următoare, ce proiecte se întrezăresc?

Stagiunea următoare o să fie mai mult alcătuită din reprogramări și concerte care s-au anulat în decursul unui an jumătate. Sper să se concretizeze. Pare că lucrurile se îndreaptă spre o oarecare normalitate. Sper să revin la Berlin, la Belfast, la Moscova, la Lille și în alte locuri în care concertele ar fi trebuit să aibă loc, dar din păcate, din cauza situației sanitare au fost anulate.

Interviu realizat de Florica Jalbă