Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu contrabasistul Radu Tudorache

Publicat: luni, 7 Iunie 2021 , ora 9.16

Stagiunea de marți de la Ateneul Român propune mâine seară, 8 iunie 2021, un nou recital derulat în prezența publicului, susținut de contrabasistul Radu Tudorache. În prezent elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, la clasa prof. Săndel Smărăndescu, muzicianul ne-a oferit mai multe detalii în interviul următor.


Sunteți solistul recitalului de mâine, înscris în cadrul Stagiunii de marți seara de la Ateneul Român. Cum ați primit invitația de a cânta în fața publicului după o lungă perioadă în care evenimentele cu public nu au fost posibile?

Invitația a venit de la doamna Cristina Sârbu, care a discutat cu profesorul meu de instrument, Săndel Smărăndescu, și a hotărât că ar fi bine să ofer publicului un recital de contrabas, mai ales că aceasta se întâmplă foarte rar în România. Iar faptul că evenimentele muzicale au fost suspendate pe mine personal nu m-a afectat pentru că eu mi-am continuat pregătirea într-un mod cât se poate de constant.


Programul reunește o varietate de stiluri - de la creații din repertoriul baroc, până la muzica românească. Cum ați ales lucrările? Există un element care le unește?

Vă mărturisesc că profesorul meu de instrument a ales tot programul, din dorința de a mă face să aprofundez aceste lucrări muzicale, care acoperă o mare varietate stilistică și epoci diferite de creație. Din punctul meu de vedere, cred că fiecare instrumentist trebuie să cunoască toate aceste diferențe de stil, iar în ceea ce privește muzica românească cu caracter popular, îmi doresc foarte mult să o fac cunoscută și prin intermediul contrabasului.

Voi începe recitalul cu Elegia în re minor pentru contrabas de Giovanni Bottesini, apoi Sonata în la minor de Henry Eccles, Concertul în la major pentru contrabas de Domenico Dragonetti, Scherzo în re major de Daniel Van Goens, Valse-Miniature de Serge Koussevitzky, Sonata nr. 1 pentru contrabas de Adolf Misek... și voi încheia recitalul cu Dans țărănesc de Constantin Dimitrescu.


Cum decurge colaborarea cu pianistul Andrei Ștefan Racu, cel care vă va acompania în cadrul recitalului? Este pentru prima dată când vă aflați pe scenă în această formulă?

Da, este pentru prima dată când mă aflu pe scenă împreună cu profesorul Andrei Ștefan Racu și mă consider norocos să am șansa de a face muzică împreună cu dumnealui. Îi mulțumesc și pe această cale!

Interviu realizat de Alexandra Scumpu