Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Kovács Emőke, managerul Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare

Publicat: miercuri, 14 Aprilie 2021 , ora 12.30

Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare s-a adaptat situației generate de pandemie prin difuzarea de concerte online, pe propriul cont de Facebook. Despre activitatea instituției în această perioadă și despre următoarele evenimente ale stagiunii în curs ne-a vorbit violonista Kovács Emőke, managerul Filarmonicii Dinu Lipatti.

Cum a reușit Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare să-și desfășoare activitatea până acum, în contextul pandemiei?

Am încercat să transformăm dezavantajele pandemiei în favoarea filarmonicii și activității. Am reușit să invităm artiști de renume, care în aceste perioade au avut mai puțin de lucru. De exemplu, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Mihnea Ignat, Josu de Solaun din Spania, Răzvan Stoica. Cultura nu este un moft, ci o moștenire, este un foc ce trebuie întreținut, așa că noi căutăm soluții și avem dorința de a le și găsi pentru desfășurarea activității. Astfel, în aceste perioade pline cu restricții și limitări, rezonăm între concerte live cu 50%, 30% din capacitatea sălii, respectând distanțarea socială pentru siguranța publicului dar și a angajaților, și concerte online.

Avem tot felul de proiecte mai mici cu Muzeul Județean din Satu Mare, cu Matineu muzeal muzical în care acompaniem în deschidere niște exponate. Dar avem și cu Direcția de Asistență Socială, în care ne deplasăm la centre de tip familial și artiștii instrumentiști susțin concerte educative, prezentări de instrumente pentru a le oferi șansa acestor tineri dezavantajați social. Avem și parteneriate cu bisericile din Satu Mare, unde am susținut un fel de meditații de muzică clasică în cadrul slujbelor.


Începând cu luna martie, concertele instituției s-au mutat în mediul online, unde ați propus publicului seri tematice dedicate muzicii italiene sau americane, iar ultimul eveniment i-a avut ca protagoniști pe pianistul Szekely Attila și pe dirijorul Ștefan Novak. Cum apreciați interesul pentru evenimentele pe care le organizați online, în comparație cu perioada în care publicul era prezent în sală?

Noi nu putem să ne plângem. Interesul este foarte mare și în mediul online, dar și la propriu. Noi, din septembrie, am vândut și abonamente pentru publicul meloman din Satu Mare, care cu foarte mare drag și interes ne urmărește și, când se poate, vine și la concerte. Dar prin intermediul internetului avem foarte mari vizualizări și interesul este destul de ridicat la concertele noastre. Avem vizualizări din Spania, Ungaria, Germania, Italia... chiar nu ne putem plânge. E o bună reclamă pentru noi.


Ce cuprinde agenda pentru următoarea perioadă? Care sunt perspectivele?

Noi sperăm că, de săptămâna viitoare, mai scad îmbolnăvirile și pentru luna aprilie am propus muzică rusă. Săptămâna trecută am avut Ceaikovski - Concertul pentru pian și orchestră nr. 1 în si bemol minor. Săptămâna aceasta avem From Russia with love - un recital cameral extraordinar susținut de Horia Mihail și Kostyak Elod; în program, Igor Stravinski - Suita italiană, Ceaikovski - Aria lui Lensky, Pezzo capricciosso, Prokofiev - Sonata în do major. În aprilie o să mai avem și Concertul de Ceaikovski pentru vioară și orchestră, interpretat de renumitul nostru violonist Răzvan Stoica.


Personal, considerați că vaccinarea poate fi o soluție pentru revenirea publicului în sălile de concerte?

Da. De-a lungul istoriei, a salvat multe generații vaccinul. Majoritatea membrilor orchestrei filarmonicii noastre sunt deja vaccinați și, de asemenea, avem o listă de așteptare pentru vaccinare. În concluzie, poate să fie o soluție pentru revenirea publicului în sălile de concerte, la normalitate. Abia aștept!

Interviu realizat de Alexandra Scumpu