Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Adrian Morar despre concertul "Theodor Rogalski - 120"
Concertul Orchestrei Naționale Radio din această seară este dedicat împlinirii a 120 de ani de la nașterea lui Theodor Rogalski - dirijor, pianist și compozitor, muzicianul care a format Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Române. Programul concertului cuprinde aranjamente ale unor piese camerale din creația lui Theodor Rogalski semnate de Alexandru Rogalski și Ioan Dobrinescu, precum și două lucrări clasice - 26 de Variațiuni pe tema ariei La folia di Spagna de Antonio Salieri și Simfonia nr. 29 KV 201/186a în La major de W. A. Mozart. La pupitrul dirijoral se va afla Adrian Morar. Evenimentul se va desfășura fără public în Sala Radio și va fi transmis în direct, de la ora 19.00, de Radio România Muzical.
Detalii aflăm de la dirijorul Adrian Morar:
Revii pe scena Radioului pentru un concert în care, împreună cu Orchestra Națională Radio, vei aduce un omagiu memoriei lui Theodor Rogalski. Prin prisma dirijorului, cum privești aportul lui Theodor Rogalski în istoria muzicii atât în calitate de compozitor, cât și de dirijor?
Trebuie să menționez că inițiativa acestui moment omagial aparține echipei formate din mine și strănepotul compozitorului, Alexandru Rogalski. Propunerea noastră a fost acceptată de Radio și cu acest prilej reușim să facem momentul. Momentul este deosebit, din punctul nostru de vedere, pentru că readucem în atenția publicului imaginea celui care era, la momentul respectiv (din 1930 până în 1950), factotum în Radio. Orchestra genial, era un arhitect muzical al Orchestrelor Radio, al programelor, al imprimărilor. Începând cu 1930, dirija orchestra, după care are rolul înființării orchestrei de cameră în 1947-1948 (orchestra de tineret la acea vreme). Și, să nu uităm, aportul său, munca sa se realiza în Radio atunci când ponderea muzicii în programele radioului era undeva între 60-75%. Este o personalitate a Radioului de la înființare până la ultimul său concert, în 1953, dirijat la Radio.
În această perioadă de muncă la domiciliu, am reușit împreună cu Alexandru Rogalski să redactăm, să rearanjăm foarte, foarte multe lucrări, unele dintre ele dovedindu-ne măiestria componistică. Și nu doar muzică românească pe filonul popular, ci și cu caracter universal.
Deși Rogalski a compus și lucrări simfonice, din creația sa ai ales trei lucrări camerale, orchestrate pentru această ocazie de Alexandru Rogalski, strănepotul compozitorului, și Ioan Dobrinescu. Ce anume a motivat această selecție?
Sigur, este un pic stânjenitor, dar perioada în care desfășurăm aceste concerte presupune anumite restricții vizavi de amplitudinea aparatului orchestral, distribuția sa pe scenă, și aceasta ne-a îngrădit, ne-a încorsetat în a alege aceste lucrări cu un număr mai redus de instrumentiști. Menționez aici că prima lucrare, "La chef", este un dans rapid având la bază un cvartet de coarde. Aceasta a fost aranjată de Alexandru Rogalski pentru orchestră de coarde. A doua lucrare este "Dansul domnișoarei Capsali", scris inițial pentru vioară și pian, aranjat de Ioan Dobrinescu pentru orchestră de coarde, două percuții și solist. Lucrarea a treia e "Baladă" pe o melodie populară românească și un dans românesc contrastant, care poartă semnătura lui Alexandru Rogalski, pentru suflători, percuție și cordari.
În program se regăsește și o lucrare rar cântată - 26 de variațiuni pe o temă de origine iberică, "La folia di Spagna" de Antonio Salieri. Cum este această lucrare?
Această lucrare e scrisă în 1815 și este, după știința mea, ultima dintre piesele simfonice scrise de Salieri, la vârsta de 65 de ani. Se vede această influență a melodiei, portugheze de fapt. Deci, este o lucrare mai puțin cunoscută; nu are un impact precum Variațiunile lui Brahms pe o temă de Haydn, dar este una din lucrările care au precedat acest tip de variațiuni pe o temă străveche, o temă arhaică.
Suntem în plină campanie de vaccinare, care este opinia ta despre aceasta? Consideri că prin vaccinare va fi rezolvată situația actuală și vom putea reveni la normal?
Sigur, este o perioadă importantă. S-a ajuns foarte repede la această soluție. Cu toții căutăm soluții. Consider că e benefică această campanie și sper să soluționeze o mare parte din problemele care ne-au oprit activitatea. Eu mă voi vaccina în perioada imediat următoare și recomand și altora, dacă ei cred în acest lucru.