Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu flautistul Matei Ioachimescu
Domnule Matei Ioachimescu, veți fi solistul concertului de astăzi, susținut alături de Orchestra de Cameră Radio dirijată de Nicolae Moldoveanu. Ați mai lucrat în această formulă?
Formula completă, de fapt, cuprinde doi soliști. Este vorba despre Dublul concert de Wolfgang Amadeus Mozart pentru flaut, harpă și orchestră. Dacă cu dirijorul Nicolae Moldoveanu am mai colaborat și ne leagă o amiciție deja de mai mulți ani, este însă prima colaborare cu un solist excepțional. Doamna Maria Bîldea este o harpistă completă, un solist consacrat care, iată, la revenirea în România a făcut deja niște concerte memorabile. Este foarte, foarte implicată în tot ceea ce înseamnă muzica pentru harpă atât în promovarea ei, cât și în dezvoltarea unui repertoriu extraordinar. De ce vă spun toate acestea? Pentru că acest Dublu concert de Mozart este poate nu atât de dificil pentru partea de flaut, cât extrem de dificil pentru harpă, el fiind compus într-o vreme în care instrumentul modern, harpa modernă, încă nu exista. Prin urmare, Wolfgang Amadeus Mozart a scris acest concert el mai probabil la o claviatură, lucru care complică foarte tare tehnica de a interpreta acest concert. Muzica este una extrem, extrem de plăcută. Nu întâmplător acest concert este una dintre marile opere atât de iubite peste tot în lume și este un eveniment de fiecare dată când el este cântat. Iată, pentru harpă, acest concert propune o dificultate extremă și de asta aș fi vrut să vă atrag atenția. În spatele acestei muzici care pare simplă și extrem de atractivă se ascunde o muncă a solistului la harpă extraordinar de temeinică și mă bucur foarte tare să cânt într-o asemenea companie.
În ceea ce mă privește, este un concert desigur cântat de foarte multe ori de flautiști dar și de harpiști deopotrivă și este o mare bucurie, mai ales în aceste timpuri, să cântăm un concert atât de plin de optimism și de bucurie, bucuria de a trăi, bucuria de a face o legătură cu publicul, chiar dacă el, din păcate, astă seară nu va fi prezent fizic, dar prezent, să sperăm noi, într-un număr cât mai mare pe calea undelor și în online. Un concert care, cum spuneam, aduce foarte, foarte multă bună dispoziție, care ne face să privim cu îngăduință timpurile pe care le trăim.
Astăzi sărbătorim aniversarea postului Radio România Muzical. Cum ați descrie relația dumneavoastră cu postul nostru? Vă leagă anumite amintiri de Radio România Muzical?
Ooo, și câte! Deja Radio România Muzical a devenit un partener de încredere; ba îndrăznesc să spun că a devenit pe parcursul timpului și un prieten de nădejde. Aproape toate proiectele mele din România poposesc și la radio. Radio România Muzical a fost de fiecare dată un partener atât ca promovare, cât și ca susținere din toate punctele de vedere, pentru toate proiectele. Să nu uităm ultimul meu proiect, Legends, din toamna anului trecut, desfășurat și așa în condiții destul de vitrege, a fost realizat având ca partener Radio România Muzical. Mă bucur foarte mult să aniversăm o asemenea zi și doresc Radio România Muzical o viață cât mai lungă și plină de foarte multă muzică bună și de parteneriate de excepție!
În final, având în vedere situația actuală, care pune în dificultate desfășurarea în parametri normali a vieții muzicale, vaccinarea pare a fi soluția revenirii la normalitate. Ce părere aveți? Ați opta pentru vaccinare?
Vă spun din punctul de vedere al unui om vaccinat deja; eu, personal, nu văd o altă soluție de a ieși din acest impas. Sigur, lucrurile par să se îmbunătățească la nivel de percepție a publicului larg despre ceea ce înseamnă și ce presupune această campanie de vaccinare. Nu pot să vă spun decât că eu, personal, am o mare încredere în oameni care au studiat aceste lucruri - sunt niște cercetători de excepție pe care, iată, această criză mondială i-a adus cumva în față, i-a provocat la asemenea realizări absolut minunate. Am atât de multă încredere în acești oameni de știință, cât îmi doresc să aibă publicul larg încredere în aptitudinile mele artistice.