Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Serban Sturdza - Președintele Fundației Pro Patrimonio și Raluca Negulescu-Balaci - Director executiv UiPath Foundation

Publicat: luni, 15 Martie 2021 , ora 15.08

Fundația Pro Patrimonio și UiPath Foundation anunță continuarea și în 2021 a programului Academia de Muzică și Educație pentru Copii” derulat în comunitățile din jurul Casei memoriale George Enescu” de la Mihăileni, monument istoric din județul Botoșani, precum și inițierea unui proiect nou, Centrul experimental de Studii și Educație de la Conacul Neamțu din Olari - monument istoric din județul Olt.

Detalii aflăm de la Serban Sturdza, Președintele Fundației Pro Patrimonio și Raluca Negulescu-Balaci, Director executiv UiPath Foundation:


Domnule Șerban Sturdza, după un proces de restaurare care a durat șapte ani, iată că în cursul anului trecut ați redat comunității și circuitului cultural casa de la Mihăileni, una dintre casele copilăriei lui George Enescu. Ce ne puteți spune despre rezultatul final al acestui demers și impactul în societate?

Cred că până acum pașii au fost corect alcătuiți și, progresiv, am reușit să restaurăm casa. La ora asta avem un pian de bună calitate. Urmează să mai achiziționăm și o pianină. Cred că în timpul șantierului deja începuserăm să avem relații bune cu comunitatea și, după aceea, le-am dezvoltat și mai mult prin organizarea unor mici întâlniri și workshop-uri cu copii, dar și cu inaugurarea casei, de anul trecut, cu un mic concert al Ralucăi Știrbăț. Cred că ce se deschid acum oportunități, cu condiția să fim foarte atenți la relațiile care se nasc mai departe decât perimetrul proprietății acesteia; promit foarte multe lucruri. În sensul că există o tatonare în ceea ce privește un mic festival.

Partea de clădire e poate unul din exemplele bune și corecte de restaurare. Am păstrat foarte mult din substanța inițială a clădirii, inclusiv ceva mobilier, și urmează acum să facem un cadru adecvat în care să se facă rezidențe pentru muzicieni și educație.


În prezent, sunteți în proces de restaurare a Conacului Neamțu de la Olari, județul Olt. Cum ați ales acest nou obiectiv și cât de importantă este pentru comunitate finalizarea acestui demers?

Conacul Olari are o cu totul altă întâmplare. El a fost donat Fundației Pro Patrimonio într-o stare destul de avansată de distrugere și acolo încercăm să facem, din nou, restaurarea împreună cu o activitate de educație și pedagogie în domeniul construcțiilor; deci, fiecare operație se face împreună cu voluntari, dar și cu explicații despre tehnicile de construcție. Destinația va fi, clar, una publică, tot așa, de educație. Însă, nefiind deloc pe traseul public, pe un traseu turistic important, lucrurile vor fi organizate acolo în funcție de oportunitățile pe care le oferă spațiul și relațiile cât mai strânse, pentru început la Craiova și Slatina. Mai departe, bineînțeles, cu toată țara. Interesant e că este o casă construită de familia Neamțu cu meșteri italieni, o casă de foarte bună calitate făcută prin amenajarea unei vechi cule; a fost realizată de arhitecții Constantin Iotzu și Ion Mincu. Noi facem doar o restaurare și o reamenajare a spațiilor.


Când preconizați că veți încheia lucrările?

Totul depinde de fonduri. Noi nu suntem o organizație foarte bogată, și-atunci am preferat să facem o acțiune slow architecture (arhitectură încetul cu încetul) în funcție de fonduri. Finalizarea... nu știm când o să fie. Ce putem să spunem e că anul acesta încercăm să facem fațadele, iar clădirea va putea fi locuită probabil cât de curând după aceea. Sperăm în toamnă, dar probabil că mai sigur ceva mai târziu, la primăvară.

 


Doamnă Raluca Negulescu-Balaci, Casa Memorială "George Enescu" de la Mihăileni, județul Botoșani, a fost inaugurată în august 2020, "Academia de Muzică și Educație pentru Copii" pe care o gestionați devenind astfel funcțională. Cine au fost beneficiarii proiectului și ce cursuri ați derulat între timp?

Noi suntem la UiPath Foundation, o organizație non-profit globală, parteneri cu Fundația Pro Patrimonio de la finalul anului 2019. Misiunea noastră este să susținem copiii care provin din familii vulnerabile social să aibă acces la educație de calitate și să-și dezvolte competențele pentru secolul al XXI-lea. Ne-am alăturat Fundației Pro Patrimonio în demersul de a restaura Casa "George Enescu" din Mihăileni tocmai pentru a readuce în comunitățile rurale oportunități educaționale care nu există în aceste zone. După cum știți, foarte mulți copii care trăiesc în sate din România nu au avut acces la educație, iar pandemia din ultimul an a accelerat foarte mult această situație. Noi lucrăm în alte cinci zone din România și implementăm programe educaționale care oferă un sprijin integrat pentru copii și exact asta facem și la Mihăileni, iar "Academia de Muzică și Educație pentru Copii" este un astfel de program pe termen lung, care-și propune să susțină copiii din comunitatea din Mihăileni și din alte sate din jurul comunei, să își descopere potențialul și prin muzică, dar și prin alte activități educaționale, care sunt axate pe literatură, matematică și limba engleză.


Ce ne puteți spune despre echipa de profesori/formatori care s-a implicat în activitățile de predare?

24 de copii din localitățile Mihăileni și Vărful Câmpului din județul Botoșani au participat la atelierele de muzică înființate în octombrie 2020, împreună cu o profesoară care lucrează în comunitate, Paula Gavriliță, și ne bucurăm că s-a alăturat acestui demers. Pentru copii e foarte important să-și urmeze pasiunea prin acest program. Atelierele au avut loc atât online, cât și offline, atunci când s-au putut desfășura în grădina casei George Enescu. Noi mai susținem încă 20 de copii din familii vulnerabile social, copii cu un potențial absolut extraordinar - și cred că acesta e lucrul cel mai important pe care trebuie să-l vedem toți în România, că în aceste zone rurale există un potențial incredibil pe care putem să-l valorificăm atât prin muzică, cât și prin alte activități educaționale - și le oferim copiilor un pachet integrat de sprijin cu bursă lunară, îmbrăcăminte, rechizite școlare, articole sanitare care să ajute la prevenirea infectării cu covid 19, precum și tablete cu internet, pentru că acesta a fost contextul în 2020, în care copiii au fost complet deconectați de educația formală, și-atunci ne-am adaptat și le-am oferit sprijinul pentru a putea sta conectați la procesul educațional care contează atât de mult în eforturile noastre de a-i susține.


Din acest an, în paralel cu programul de la Mihăileni, veți derula un proiect nou - "Centrul experimental de studii și educație" de la Conacul Neamțu din Olari. Când debutează cursurile și care este programul lor?

E, într-adevăr, o inițiativă nouă pentru că mergem în județul Olt să susținem și copiii de acolo, din comunitățile din jurul Conacului Neamțu, dar, în același timp, face parte dintr-un demers pe care noi îl desfășurăm la nivel național cu parteneri, inclusiv cu Fundația Pro Patrimonio. În parteneriatul pentru renovarea și transformarea Conacului Neamțu în hub educațional pentru comunitate, a început deja, iar activitățile educaționale vor demara în vară, în special prin intermediul unor ateliere de educație non-formală care sunt coordonate de partenerii noștri de la Fundația Pro Patrimonio, dar vom continua și eforturile de a identifica copii din familii vulnerabile, care să se alăture programului nostru, Future Acceleration Program. De asemenea, vor putea participa la tabere. Noi sperăm ca anul 2021 să ne permită să desfășurăm tabăra educațională care în 2019 a fost un succes pentru toți copiii din programele noastre. Anul trecut s-a desfășurat, din păcate, în format online, dar copiii au fost entuziasmați pentru că s-au putut conecta la comunitate. Continuăm cu activitățile și-n această zonă, implicând comunitatea locală, pentru că noi credem că e foarte important să ne uităm la ecosistemul educațional și să-i susținem pe copii să aibă acces la educație de calitate în comunitățile lor.

Interviuri realizate de Florica Jalbă