Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Oana Andreica, consilier artistic al Filarmonicii Transilvania

Publicat: miercuri, 3 Februarie 2021 , ora 10.24

După o perioadă de concerte și proiecte online, printre care High Classic Transylvania, organizat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Filarmonica din Cluj-Napoca se reîntâlnește cu publicul într-o serie de concerte susținute în diferite orașe din județ, în condițiile în care situația epidemiologică de la nivelul orașului Cluj permite exclusiv organizarea de evenimente online. Despre perspectivele Filarmonicii pentru următoarea perioadă ne-a vorbit Oana Andreica, consultantul artistic al instituției clujene.

Vă rog să ne vorbiți despre cum își desfășoară Filarmonica Transilvania, în condițiile actuale ale pandemiei?

Ultimul an a fost ca pentru toată lumea, o provocare. Din punct de vedere artistic, ne-am confruntat cu o schimbare radicală de lucru. De unde eram obișnuiți să știm cu cel puțin un an, un an jumătate înainte, ce vom face în fiecare zi de concert, dintr-o dată, am ajuns în situația să nu ne putem face planuri mai mult de o lună în avans, și asta în cel mai bun caz, dar și așa, o parte din acele planuri, s-au anulat. Am încercat ca săptămână de săptămână să facem concerte transmise online, cu formații restrânse bineînțeles, ca să putem păstra toate condițiile de siguranță pentru muzicieni, iar lucrul acesta ne-a pus în fața unei alte provocări, de data aceasta pozitive, aceea de a aborda un repertoriu mai puțin sau deloc explorat de noi până acum, un repertoriu preponderent cameral, care i-a ajutat pe muzicieni să se mențină în formă și în același timp să păstreze, să zicem, sănătatea muzicală a ansamblului orchestral.


Ați organizat de curând, un concert cu public la Teatrul Național Aureliu Manea din Turda, întrucâ incidența cazurilor din Cluj nu v-a permis să susțineți la filarmonică. Aceata este singura soluție pentru întâlnira directă a orchestrei cu publicul, ieșirea din perimetrul Clujului? Care sunt perspectivele?

Deocamdată aceasta este singura soluție ca să putem cânta cu public, motiv pentru care vom contiua cu două concerte luna aceasta, din nou, unul la Turda la teatrul Aurel Manea și unul la Câmpia Turzii, așa încât încercăm totuși să ne menținem aproape de public, chiar dacă nu este publicul nostru din Cluj Napoca, dar până la urmă, noi suntem ai județului Cluj, așa încât este cu foarte mult sens să putem face și aceste concerte în teritoriu.


În afară de cele două concerte pe care le-ați menționat, cum arată programul de evenimente pentru următoarea perioadă?

Vom continua cu concertele transmise online, atâta timp cât situația epidemiologică din Cluj nu ne va permite deschiderea sălii de concert. Din păcate, această imprevizibilitate ne dă ceva bătăi de cap, pentru că în perioada următoare am fi avut majoritatea dirijorilor din străinătate și ne este foarte greu, dacă nu, chiar imposibil, să le reconfirmăm aceste concerte, dar cel mai probabil, vom face ca și până acum, adică ne vom adapta din mers și vom vedea ce este de făcut de la săptămână la săptămână.


Fiind un actor important în viața muzicală clujeană și cunoscându-vă publicul, credeți că ar fi important ca Radio România Muzical, singurul post de muzică clasică din România, să poată fi recepționat și pe frecvențele locale?

Categoric. Este important. Este o inițiativă pe care o așteptăm de mult și pentru care vă felicit. Cred că este foarte important ca muzica clasică și un post de radio dedicat ei, să ajungă în cât mai multe locuri și sper ca la Cluj să-l putem asculta, de ce nu, și în mijloacele de transport, în taxiuri ș.a.m.d.


Dumneavoastră personal, cum priviți oportunitatea vaccinării, în condițiile în care oferă totuși o perspectivă reală de a reveni în sălile de concerte.

În ce mă privește, personal, aleg să cred în știință și în toate beneficiile pe care ni le-a adus ea și cred că vaccinarea este soluția prin care vom depăși mai repede această perioadă și ne vom relua o viață mai normală decât cea pe care o trăim acum și pot să vorbesc și în numele multora dintre colegii noștri, care doresc și abia așteaptă să se vaccineze.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu