Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Geanina Simion, specialist PR și imagine la Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2021 , ora 10.36

Proiectul High Classic Transylvania își propune să îmbine muzica și istoria în cadrul unei serii de videoclipuri ce pun în valoare patrimoniul cultural al Transilvaniei. Mai multe detalii aflați de la Geanina Simion, specialist PR și imagine la Filarmonica din Cluj-Napoca și șefă a secției Educație muzeală și relații publice la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Cum ați ajuns la asocierea între cele două elemente ce compun proiectul High Classic Transylvania, muzica și istoria?

De foarte multe ori, situațiile în care suntem, oarecum, pe muchie de cuțit, ne fac să fim mai creativi și să găsim soluții. Exact același lucru s-a întâmplat și în acest caz, în momentul în care a venit criza și nu au mai putut să-ți desfășoare activitatea, filarmonica în sala de concerte, iar muzeul să primească vizitatori în expoziții, au trebuit să se gândească la altfel de proiecte. Ne-am gândit la un joint venture între Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Filarmonica de Stat Transilvania. A fost un proiect amplu, în care Filarmonica își găsea oportunitatea de a cânta în zone în care era permis, outdoor, iar Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și-a găsit oarecum o formă ingenioasă de a promova patrimoniul cultural al Transilvaniei, altfel decât prin istorie și prin povestea castelelor sau a ruinelor respective. Astfel s-a născut acest High Classic Transylvania, pentru că în lumină au fost puse castelele din Transilvania, în special cele de pe Valea Someșului și edificii religioase care aveau legătură cu aristocrația, pentru că majoritatea acestor edificii religioase medievale au fost construite din sponsorizările acestor nobili sau pe domeniile lor. Până la urmă, totul s-a constituit într-un serial, fiecare episod a fost dedicat unui edificiu cultural și fiecare episod are specificul lui. Este foarte interesant faptul că nu seamănă unul cu celălalt, nu este deloc plictisitor, inclusiv registrul muzical este foarte diferit. Fiecare episod te duce, oarecum, în parfumul locului și în parfumul perioadei respective. Am început cu castelul de vânătoare Teleki din Luna de Jos. Acest castel nu mai există, există doar turnul de vânătoare. Am combinat istoria acestui castel cu un repertoriu de vânătoare al corniștilor din orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania. Apoi al doilea episod a fost dedicat Bisericii Reformate din Nima, o biserică medievală, foarte veche. Am mers pe un repertoriu religios, cântat de corul Filarmonicii de Stat Transilvania. Următorul episod va fi difuzat în data de 2 februarie. Este vorba despre castelul Kornis din Mănăstirea, unde am îmbinat povestea acestui castel cu un repertoriu de brass al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania. Încercăm, oarecum, să le dăm importanța care ar trebui să le fie dată.


Bănuim că munca de organizare a proiectului nu a fost ușoară. Așadar, cum a decurs acest proces?

Am avut parte de o echipă extrem de bine închegată și de la Muzeul Național al Transilvaniei, respectiv, specialiști în istorie medievală, dar și oameni de la Filarmonica de Stat Transilvania din sectorul administrativ, plus artiștii care au fost cooptați în acest proiect. Specialistul în istorie medievală de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Csok Zsolt, a venit cu o listă de propuneri în ceea ce privește edificiile înspre care ar trebui să mergem. Am încercat, pe baza tuturor informațiilor, să creăm repertorii. Deci, aceste informații au mers la secretarul muzical de la Filarmonica de Stat Transilvania, Oana Andreica, care împreună cu colegii din orchestră și din cor au creat repertorii pentru fiecare dintre aceste edificii. S-au organizat filmările și înregistrările cu sunet, cam toată vara și din toamnă am început să facem montajele, primul episod fiind difuzat chiar de Anul Nou, după care am stabilit că marțea va fi ziua de difuzare, de la ora 20.00, din două în două săptămâni.


Referitor la perioada pe care o traversăm, există opinii conform cărora vaccinarea este soluția revenirii în sălile de concert. Care este poziția dumneavoastră din acest punct de vedere? Vă veți vaccina?

Consider că fiecare are dreptul să decidă pentru sine, în funcție de situația proprie. Consider că este, practic, primul pas să încercăm să facem ceva înspre o relaxare. Cred că nimeni nu poate să-și dea seama cât de repede se va termina cu această pandemie după vaccinare. Cel puțin este o soluție pe care merită să o încercăm pentru ca lucrurile să revină la normal.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu