Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Ladislau Cristian Andriș - Director artistic al Romanian Chamber Orchestra

Publicat: vineri, 15 Ianuarie 2021 , ora 13.40

Romanian Chamber Orchestra serbează Ziua Culturii Naționale prin lansarea filmului documentar „Romanian Chamber Orchestra – Împreună pentru muzică”, o producție ce prezintă cel de-al doilea proiect al ansamblului, care a avut loc în luna august a anului 2020. Filmul încearcă să surprindă starea de spirit a muzicienilor din Romanian Chamber Orchestra și a lui Cristian Măcelaru, dirijorul ansamblului, în perioada pandemiei, precum și experiențele avute în noul context global. Evenimentul va avea loc în această seară, de la ora 19.30, pe pagina de Facebook a Orchestrei.

Despre eveniment aflăm detalii de la Ladislau Cristian Andriș, director artistic al Orchestrei, într-un interviu realizat de Florica Jalbă:


Cum a apărut ideea de a face acest film?

Această ideea este, de fapt, o continuare a primului film documentar. Pentru proiectul Romanian Chamber Orchestra este foarte importantă reîntâlnirea muzicienilor în acest context pandemic. Avem muzicieni care activează în toate orchestrele din Europa și avem și muzicieni din țară, și în această situație a fost foarte dificil să ne reîntâlnim, deoarece lista cu țările din care puteau să vină muzicienii și să intre în carantină se schimba de la săptămână la săptămână. A trebuit să facem și un plan A, și un plan B, și un plan C… ce se întâmplă dacă un anumit muzician nu poate să vină dintr-o anumită țară?! Filmul documentar "Împreună pentru muzică" ilustrează întâlnirea muzicienilor din Romanian Chamber Orchestra și a dirijorului Cristian Măcelaru pentru proiectul din luna august 2020.


Cum e structurat documentarul?

Prinde tot proiectul nostru. Adică, avem o parte de masterclass-uri pentru vioară, violă și violoncel la care i-am avut ca profesori pe Alexandru Tomescu, pe Irina Simon-Renes, pe Alina Lepper Petrescu, la violă l-am avut pe Alexandru-Mihai Bota și am predat și eu, iar la violoncel am avut-o pe Olga Mănescu și pe Octavian Lup. Am avut singurul masterclass de dirijat pe care l-a susținut maestrul Cristian Măcelaru în Europa în acest an, la care au participat șapte tineri dirijori și din România, dar și din Europa; am avut și un dirijor din China care locuiește în Europa. Și, de asemenea, proiectul nostru s-a încheiat cu patru concerte. Primul concert a fost în grădina de vară a Sălii Capitol din Timișoara, al doilea a fost în fața Ateneului Român, al treilea concert a fost transmis live din Sala Radio și a fost inclus în proiectul "Moștenitorii României Muzicale" și a fost urmărit de 12.000 de persoane live (până în acest moment a fost urmărit de aproape 30.000 de oameni); ultimul concert s-a desfășurat în fața Centrului de Cultură Urbană din Cluj-Napoca. Toate aceste evenimente, alături de masterclass-uri și de ceea ce au trăit muzicienii, de bucuria întâlnirii se pot vedea în structura documentarului.


Intenționați să realizați câte un film documentar cu ocazia fiecărui proiect pe care-l veți derula în viitor?

Da, este intenția noastră, pentru că este foarte important ca publicul nostru să ne cunoască foarte bine pe fiecare dintre noi. Avem o relație cu publicul de parcă am fi o singură familie, vrem să devenim unitari și în gândire, să arătăm ce a fost în capul nostru, ce se petrece în noi în această perioadă, cum a fost să realizăm acest proiect și cum se realizează de fapt fiecare dintre proiectele noastre.


Când va avea loc următorul proiect sau concert?

Avem două proiecte în pregătire. Unul va avea loc în luna august pentru că până atunci, avem speranța ca lumea să se apropie de normalitatea pe care o cunoșteam înainte de anul 2020. Iar al doilea proiect va avea loc între 26 noiembrie și 6 decembrie; va fi primul turneu internațional al Romanian Chamber Orchestra, care va fi realizat de Konzertdirektion Schmid, care este una dintre agențiile de top de impresariat din lume. Îl pregătim pentru a reprezenta România și-n afara granițelor țării. Ca să fac o comparație, cum în sport avem echipe naționale de fotbal, de handbal, să avem și în muzică o echipă națională a muzicienilor. Evident, există atât de mulți muzicieni români foarte buni, încât putem să facem zece orchestre simfonice, dar încercăm, de la proiect la proiect, să rămânem aceiași sau cei care vor veni să aducă un plus de valoare și să reprezentăm România. Să spunem - uitați, acest român este concertmaestru la Orchestra Radio din Frankfurt, acest român este concertmaestru la Concertgebouw Amsterdam, acest român este concertmaestru la Munchen…


Cum priviți perioada în care ne aflăm acum, cea în care se desfășoară campania de vaccinare?

Doresc să menționez că eu trăiesc în Elveția și urmăresc și presa din România zilnic și ceea ce se întâmplă în România și pot face comparație între cele două țări. Cumva, am simțit, spre surprinderea mea, că tot timpul România a fost cu un pas înaintea Elveției, inclusiv la informare, despre momentul în care s-a început vaccinarea, despre numărul de persoane care se vaccinează. Ținând cont că nu sunt medic, nu pot să spun să se vaccineze sau să nu se vaccineze cineva, este o decizie personală. Dar dacă doctorii acceptă să fie vaccinați, consider că putem să avem încredere în deciziile lor, în știința lor.


Interviu realizat de Florica Jalbă