Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga despre proiectul "Eminesciana 2.0"
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga încep o nouă serie de recitaluri online. Sub titlul Eminesciana 2.0, cei doi muzicieni vor putea fi ascultați până în 24 ianuarie.
Eminesciana 2.0 este titlul seriei de evenimente pe care o propuneți alături de violonista Diana Jipa. Pentru început, aș vrea să ne spuneți ce însemnătate are pentru dumneavoastră creația lui Mihai Eminescu și care sunt motivele pentru care îl considerați încă relevant?
Însemnătatea este greu de definit… nu numai pentru mine, dar și așa cum o consider pentru întreaga cultură a noastră. Eminescu este creator de limbă și de cultură. Am crescut cu Mihai Eminescu. Nu știu dacă neapărat școala pe care am făcut-o imediat, la începutul anilor 1990, era tributară acestui model de gândire îndreptată sau supusă marelui poet al neamului, dar nu cred că a fost neapărat un lucru rău faptul că ne-am apropiat noi, generațiile respective, de această uriașă personalitate. Așadar, și eu, în cadrul acestei generații, am rămas foarte, foarte atașat de personalitatea lui Mihai Eminescu. Ne-am apropiat de lucrul acesta pentru că legătura dintre muzică și poezie este una organică. Era firesc să ne apropiem de poezie prin muzică, era firesc să urmăm acest model foarte, foarte utilizat al recitalurilor, spectacolelor și evenimentelor de muzică și poezie. Și, de asemenea, cred că era normal să aducem acest model de eveniment în modernitate.
Să ne vorbiți despre invitații pe care îi veți avea în cadrul evenimentelor!
Am dorit să deschidem acest proiect către un public foarte, foarte larg. Este normal ca atunci când îți dorești lucrul acesta, să apelezi la o formă cât mai facilă de comunicare, și anume comunicarea online. De asemenea, comunicarea prin imagine. Și este normal ca atunci când apelezi la capodopere, așa cum sunt poemele lui Mihai Eminescu, să te gândești că trebuie încredințate celor mai de seamă actori ai scenei românești. Așadar, vor fi alături de noi în acest proiect doamna Maia Morgenstern, doamna Cristina Deleanu, domnul Gheorghe Visu, domnul Eugen Cristea, doamna Simona Vintilă, pentru recitări nu numai în limba română, dar și în diferite limbi. Cred că aici este particularitatea acestui proiect pe care l-am propus, și anume recitarea nu numai în limba română, dar și în limbile franceză, ebraică, germană (Simona Vintilă va avea o frumoasă variantă a sonetului Trecut-au anii, semnată de Lucian Blaga în limba germană). Lor li se adaugă dragul nostru prieten, Charlie Ottley, actor de formație și om de televiziune, pentru o inedită variantă a poemului Ce te legeni în limba engleză.
Cum ați ales programul acestor evenimente, mai ales având în vedere legătura cu poeziile lui Eminescu?
A fost un lucru pe care, iarăși, am încercat să îl plasăm cât se poate de mult în modernitate și în inedit, să rămânem legați de poezia lui Eminescu, dar să oferim pe cât se poate o perspectivă nouă. Așadar, muzica am ales-o în raport cu limbile pe care noi am dorit să le folosim pentru traducerile acestor poeme. Am ales ca suport pentru traducerea în limba franceză, de pildă, pe care o va recita maestrul Gheorghe Visu, Imprompu-ul concertant al lui George Enescu. Apoi, pentru poemul La steaua, pe care doamna Maia Morgenstern în va recita în ebraică, în traducerea distinseipoete Adina Rosenkranz-Herscovici, am ales muzică de Hilda Jerea, știindu-se că Hilda Jerea era o reprezentantă a comunității evreiești din România. Pentru varianta în limba germană, de asemenea, am ales muzică semnată de compozitor român de etnie germană. Inițial, am ales o variantă a Sonatinei pentru vioară și pian de Walter Michael Klepper; să vedem în ce măsură se va potrivi această muzică pe sonetul Trecut-au anii în traducerea lui Lucian Blaga.
Scenariul în care ne vom întoarce la viața normală este încă îndepărtat. Însă, unii artiști și muzicieni susțin că vaccinarea este un pas în acea direcție. Care e poziția dumneavoastră în acest sens?
Mi se pare util, mi se pare un lucru foarte bun că a apărut această posibilitate de vaccinare. Cred că este cea mai rapidă și cea mai bună șansă să ne întoarcem cu toții la viața fără griji din acest punct de vedere, pe care o aveam acum un an. Deci, da, poziția mea este pro vaccinare și pro deschidere a tuturor porților sociale înapoi către viața pe care o aveam.