Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Alina Pavalache

Publicat: luni, 31 August 2020 , ora 13.14

În perioada 23-28 august a avut loc a cincea ediție a cursurilor de măiestrie în arta vocală, desfășurate sub egida Întâlnirilor Internaționale Muzicale ''George Enescu'' și susținute online, și, în paralel, la Casa memorială Rosetti Tescanu - George Enescu din Tescani, județul Bacău. Despre ediția de anul acesta ne-a vorbit Alina Pavalache, pianistă și coach vocal în cadrul masterclass-ului.


Pe 28 august s-a încheiat cea de-a cincea ediție a masterclass-ului în arta vocală din cadrul Întâlnirilor Internaționale Muzicale "George Enescu". Cum s-au desfășurat cursurile?

În acest an a fost puțin particular din cauza evenimentelor pe care le cunoaștem cu toții. Cum doamna Nelly Miricioiu, care era invitata noastră de onoare, nu a putut face deplasarea, a propus cu multă generozitate și entuziasm să ofere tinerilor înscriși cursurile online prin Skype, dumneaei fiind la Londra, iar noi, studenții și cele două coordonatoare - eu și doamna Anda Tăbăcaru - în casa Rosetti-Enescu-Tescanu.


Ce impresii aveți acum, la finalul masterclass-ului?

Foarte impresionată și surprinsă de această colaborare! Nu ascund, ca și coordonator de proiect, mă speriasem la început că nu știam dacă legăturile internet vor merge. În acest sens, doresc să mulțumesc Muzeului Național "George Enescu", care a făcut o cerere specială de instalare a unei noi fibre care ne-a permis ținerea acestor cursuri în condiții optime tehnic. Nu este ca atunci când suntem cu toții aici, dar a fost o soluție pentru a nu întrerupe acest flux și artistic și pedagogic pe care-l oferim alături de artiști minunați - Leontina Văduva, Viorica Cortez, Jean-Philippe Lafont - în edițiile precedente și putem asigura această continuitate acestui eveniment pentru a dărui tinerilor muzicieni cântăreți, dar și pianiști, pentru că anul acesta, pentru a doua oară, este o pianistă care dorește să se inițieze la acompaniamentul vocal prezentă, să le putem oferi contactul cu muzica enesciană, căci, de mai multe ori am spus, am impresia că se interpretează pe băncile școlii și chiar ale conservatorului din ce în ce mai puțin, și cu o modernitate a artei lirice în general.


Ce urmează în seria Întâlnirilor Internaționale Muzicale "George Enescu"?

În seara de 28, Dialogul artelor, unde ne unim forțele artistice muzicale, noi, participanții și profesorii acestei ediții a Întâlnirilor Muzicale "George Enescu", artiștii plastici participanți la a 44-a tabără de pictură, de arte plastice de la Tescani și actrița Eliza Noemi Juveu, care va rosti între piesele muzicale texte din memoriile lui Andrei Pleșu la Tescani. După aceea, în luna octombrie, continuăm cu a șaptea ediție a Întâlnirilor Muzicale Internaționale "George Enescu" la Paris. Va fi a șaptea ediție a Concursului Internațional de Canto. Și două concerte, dintre care unul vocal, consacrat în mare parte operei ''Oedip'' de George Enescu, pe care sper să avem bucuria să-l vedem pe scena Operei Naționale din Paris în sezonul 2021-2022, după 85 de ani de la crearea sa.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu