Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Radu Chișu, membru al Octetului Regal

Publicat: marți, 11 August 2020 , ora 7.20

Octetul Regal, ansamblu fondat la inițiativa liderilor Cameratei Regale, va fi prezent pe scena Festivalului Vară Magică pentru concertul de joi, 13 august 2020, din curtea Ateneului Român, cu un program format din lucrări compuse de Wolfgang Amadeus Mozart și Felix Mendelssohn. Mai multe aflați din următorul interviu cu Radu Chișu, membru al Octetului Regal.Cum priviți atât dumneavoastră, cât și colegii împreună cu care veți cânta, invitația de a susține un concert în aer liber, în condiții speciale, așa cum s-au desfășurat toate evenimentele din ediția curentă a Festivalului "Vară Magică"?

Este minunat că se întâmplă acțiuni culturale în această perioadă, din păcate prea puține din punctul meu de vedere. Oamenii, societatea, indiferent că politicienii sau alte persoane care conduc statul vor să recunoască sau nu, au nevoie de cultură. Cultura este, din punctul meu de vedere, ca aerul - atât de necesară unei societăți. Bineînțeles, bucuria este cu atât mai mare după această pauză în care o bună perioadă de timp nu am avut nici posibilitatea să ne întâlnim cu colegii, să repetăm pur și simplu pentru noi, nu neapărat cu un obiectiv; pur și simplu, să ne bucurăm de prezența altor colegi, să facem muzică împreună, să cântăm... lucruri care recunosc că mi-au lipsit enorm în această perioadă.


Cum ați ales programul pe care-l veți interpreta pe 13 august? Știm că aranjamentul uneia dintre lucrări vă aparține.

Din păcate sau din fericire poate, aș putea spune, am fost nevoit să fac acest aranjament deoarece am tot văzut Orchestra Kremerata Baltică pe diverse canale media cântând această parodie după ''Mica serenadă'' a lui Mozart, mi-a plăcut extraordinar de mult, dar am încercat să găsesc partituri, să le cumpăr ca să putem cânta și aici, în România, dar nu există pe nicăieri. Poate azi se găsesc, nu știu, eu aranjamentul l-am făcut cu ceva ani în urmă și ne bucurăm de el de fiecare dată când îl cântăm. E o muzică extraordinară, e făcută cu foarte mult bun gust, alternează teme din partea întâi a ''Micii serenade'' cu dansuri irlandeze și tot felul de teme pline de energie.


Cum sunt muzicienii alături de care veți fi pe scenă?

Muzicienii care vor fi pe scenă în seara concertului cu Octetul Regal sunt muzicieni cu care noi colaborăm destul de des, sunt colegi de la Filarmonica "George Enescu", sunt colegi din Camerata Regală. E o bucurie de fiecare dată când ne întâlnim și reușim să pregătim un program artistic împreună.


Spuneți-ne, cum se desfășoară repetiții comparativ cu cele de dinainte?

Aproximativ la fel. Din păcate, suntem nevoiți în această perioadă să purtăm aceste măști care sunt destul de inconfortabile în timpul cântatului, dar este o necesitate, ne conformăm regulilor în vigoare și încercăm să facem abstracție. Pur și simplu să ne bucurăm de celelalte lucruri bune care se întâmplă la repetiții.Interviu realizat de Alexandra Scumpu