Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Mara Dobrescu (III)

Publicat: vineri, 6 Martie 2020 , ora 17.11

Duminică 8 martie 2020, pianista Mara Dobrescu revine pe scena Sălii Radio pentru „Amoroso - Concert de mărțișor”, eveniment ce face parte din seria „Concertele Radio România Muzical”. Alături de Mara Dobrescu, violonista Sarah Christian și violistul Răzvan Popovici vor interpreta lucrările unor compozitori ca Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann sau Maurice Ravel. În ultima parte a interviului acordat pentru Radio România Muzical, pianista Mara Dobrescu ne-a vorbit despre acest concert, dar și despre proiectele ce vor urma. 

Pe data de 8 martie 2020, vă veți afla pe scena Sălii Radio alături de violonista Sarah Christian și de violistul Răzvan Popovici. Cum s-a născut ideea acestui mărțișor muzical numit „Amoroso”?

Publicul de acasă îl știe foarte bine pe Răzvan Popovici, care are o mulțime de idei - îl apreciez foarte mult pentru asta. Răzvan Popovici mi-a făcut frumoasa invitație de a participa la acest concert alături de Sarah Christian. Și, toți trei, împreună, am alcătuit programul și am ales lucrări pe care le îndrăgim în mod deosebit. Deci, cred că publicul va fi de-a dreptul răsfățat!


Nu este pentru prima dată când susțineți un recital alături de artiști români. Putem aminti colaborarea cu ansamblul Muzica nova din cadrul ediției din 2015 a Festivalului "George Enescu" sau cea cu flautistul Matei Ioachimescu. Ce fel de legătură se creează între dumneavoastră și muzicienii români?

Sunt întotdeauna foarte bucuroasă să pot colabora cu muzicienii români din țară sau chiar de peste hotare și, într-adevăr, am avut ocazia să mă regăsesc pe scenă cu artiști ca Andrei Chivu, Remus Azoiței, Diana Ionescu și Matei Ioachimescu, cu care chiar am un concert pe 28 februarie la Auditoriumul din Paris.


Ce alte proiecte pregătiți în perioada următoare?

Începutul de an a fost deja foarte bogat, începând cu o săptămână de reprezentații la Paris, la Teatrul Lucernaire, cu un proiect despre care voi vorbi imediat, și o apariție la Opera din Limoges, la Bozar, Charleroi la Bruxelles și, pe 28 februarie, acest recital cameral în forma unui tour de monde în muzică cu Matei Ioachimescu la Paris. După care, va urma pe 5 martie un concert împreună cu Ansamblul Ka, dirijat de maestra Simone Menezes la Lille, iar pe 8 martie voi fi la București pentru acest concert-mărțișor. Tot în luna martie, pe 21, voi prezenta la Teatrul Vesoul în Franța acest spectacol despre care vă spuneam, intitulat "Il faut donc que vous Fassiez un Rêve", un spectacol de suflet cu fantasticul actor francez Denis Lavant, pus în scenă de Volodia Serre și un proiect în care vreau să fac cunoscute câteva din poemele lui Marin Sorescu, pe care le-am tradus în franceză și textele mai puțin cunoscute ale lui Eugen Ionescu, și anume Journal en miettes. Apoi, sigur, în iunie voi reveni la Festivalul Muzikland, lansat anul trecut, iar publicul francez mă va putea regăsi în câteva festivaluri printre care Image sonore și multe altele. Însă, pentru publicul din București pot să spun că va fi o mică surpriză în toamnă, în început de octombrie, dar nu vă pot spune mai mult deocamdată.


Interviu realizat de Vlad Ghinea