Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Octavia Galescu, autoarea volumului 'Virtuozitate și cantabilitate'

Publicat: vineri, 6 Decembrie 2019 , ora 14.05

La Editura Muzicală a apărut volumul semnat de colega noastră, Octavia Galescu, realizator Radio România Muzical.

Octavia Galescu: "Începuturile volumului "Virtuozitate și cantabilitate - Repere istorice pentru melomani" se regăsesc în anul 1999, în cadrul emisiunii Melomania realizată de Mihaela Cudalbu; o emisiune inițiată de neuitatul Florian Pittiș, pe atunci, directorul postului Radio România Tineret. Scopul a fost acela de a găsi metode radiofonice de a atrage și de a apropia publicul țintă, în special cel tânăr, de muzica clasică. Și așa, a apărut serialul "Virtuozitate și cantabilitate", în care am prezentat o evoluție istorică a diverselor instrumente de coarde și de suflat, bineînțeles ilustrate de o muzică adecvată. Serialul l-am gândit pentru a fi ușor de înțeles de elevi, studenți, specialiști și melomani, de toate vârstele și de toate categoriile sociale. Limbajul a fost accesibil pentru a stârni interesul pentru spațiul sonor, atât universal dar și românesc. Succesul acestui serial a fost neașteptat chiar și pentru mine!

Apoi, următoarea etapă a fost cea în care doi prieteni ai emisiunii, melomani desăvârșiți, regretata dnă Viorica Popescu, membră a unei familii de artiști și dnul Camelian Propinațiu, scriitor, mi-au sugerat să transform serialul sonor într-o carte, intuind potențialul acestui subiect. Desigur, una este un material sonor alta cel scris! Așa că, am aprofundat documentarea și am extins audițiile pentru genul vocal și pentru cel dedicat instrumentelor de percuție și pentru cele cu claviatură. A fost o munca laborioasă. Așa încât, pe parcusul a 20 de ani, serialul "Virtuozitate și cantabilitate", s-a transformat într-un adevărat roman, pe care l-am imaginat ca pe un basm în care în prim-plan sunt două personaje: Virtú - Crăiasa Împărăției îndemânării, abilității, măiestriei și perfecțiunii și Cantabilità - Crăiasa Împărăției expresivității și muzicalității. Și așa, prin intermediul celor două valențe, am descris diversele aspecte ale lumii sonore, de la origini și până în prezent. De fapt, volumul (alcătuit din 366 de pagini) expune o evoluție istorică a universului sonor în care se regăsesc creatori reprezentativi ai școlilor muzicale din diverse spații geografice - european (italian, austro-german, francez), american și asiatic. Iar, fiecare capitol abordat este prefațat de o mică poveste care sper să placă!

O altă etapă în realizarea acestei cărți, a fost aceea a întâlnirii cu dna Mihaela Marinescu Grigoriu, muzicolog, care a fost plăcut surprinsă de conținut și care m-a sfătuit să acord o atenție deosebită și artiștilor și creației românești. Așa au apărut și figurează nume de la cele ale precursorilor până la cele ale contemporanilor din istoria culturii noastre naționale. Totodată, publicarea acestui volum, la Editura Muzicală, a fost posibilă prin sprijinul acordat de Fundația "Theodor Grigoriu", reprezentată de muzicolog Mihaela Marinescu Grigoriu.

Dincolo de documentare și informare volumul "Virtuozitate și cantabilitate - Repere istorice pentru melomani", poate fi o lectură plăcută și instructivă!"

Interviu realizat de Petre Fugaciu