Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Coruri celebre din opere semante de Verdi, Puccini, Wagner și Donizetti

Publicat: miercuri, 30 Octombrie 2019 , ora 9.27

Joi, 31 octombrie 2019, pe scena Sălii Radio va urca, începând cu ora 19:00, Corul Academic Radio. Sub conducerea lui Ciprian Țuțu, ansamblul va interpreta coruri celebre din opere semante de compozitori precum Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Richard Wagner, Gaetano Donizetti și Wolfgang Amadeus Mozart.

Coruri celebre din operă - asta le propuneți celor prezenți la Sala Radio, mâine seară. De ce ați ales să prezentați un astfel de program?

Cred că pentru mine personal este o datorie. Așa am luat acest proiect. În urmă cu patru ani, când am venit la București, am venit de pe podiumul dirijoral al Corului Operei Brașov, unde am fost timp de patru stagiuni, dar programul de acolo, cu spectacole săptămânale a fost de așa natură astfel încât acest proiect pe care l-am imaginat de mai mult timp, n-am reușit să-l pun în act și iată că a sosit momentul să montăm la București un astfel de program, un concert în două părți, cuprinzând unele dintre cele mai cunoscute titluri sau coruri din opere, în special ale lui Verdi. Veți regăsi mai multe titluri de Verdi, dar aducem în program și opere de Webber, Wagner, Bizet, Borodin sau chiar Gershwin.


Cum vedeți dumneavoastră acest personaj colectiv, corul din spectacolele de operă?

Sigur că întotdeauna corul este asumat ca un personaj colectiv, cel care dă greutate sau care se confundă cu masele, cu personajul consistent din diverse opere, dar din punctul meu de vedere, cel puțin, joi seara aș dori să prezentăm programul de așa manieră, încât subtilitatea și expresia muzicală să primeze în fața cantității vocale sau a masivității vocale.


Revin la concertul de mâine seară, în care soliști vor fi chiar membri ai Corului Academic Radio. Cine sunt aceștia și de ce considerați importantă evoluția lor în astfel de posturi?

Sigur că da. Tot acest spectacol este gândit exclusiv prin forțele proprii ale Corului Academic Radio și aici aș menționa nu doar grila de opt soliști pe care i-am ales, câte doi de la fiecare partidă. Am implicat în acest spectacol și pe organista Simona Săndulescu, pe pianistul și aranjorul Dan Stoenescu, cel care în ultimele trei numere ale concertului a aranjat reducția pentru două piane și desigur, pentru potențarea dramatismului și a culorilor diferite, am introdus și câteva instrumente de percuție. Evoluția la aceste instrumente este asigurată tot de membrii ai Corului Radio. Din grila de soliști, aleși dintre membrii Corului Academic Radio, i-am nominalizat pe Olga Caia - soprană, Elena Dincă - soprană, Claudia Caia - mezzosoprană, Emanuela Sălăjan - mezzosoprană, Marius Olteanu și Mihnea Stănescu - tenori, Cristian Ruja - bariton și Ștefan Voicu - bas.


Cum arată programul Corului Academic Radio din perioada următoare? Care sunt proiectele pe care le propuneți publicului Radio România?

După o lună foarte intensă în perioada Festivalului Enescu, unde am avut patru reprezentații, luna octombrie am dedicat-o pregătirii acestui concert de coruri din opere, dar imediat ne așteaptă, începând cu luna noiembrie, câteva titluri vocal-simfonice, cum ar fi Messa di gloria de Rossini, Nocturnele de Debussy și Requiemul de Verdi și nu în ultimul rând, aș menționa un concert special pe care-l pregătim, un program inedit pentru concertul de colinde care va fi în 17 decembrie.


Interviu realizat de Lucian Haralambie