Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Staicu despre evenimentul omagial Constantin Silvestri - 50 de ani de la trecerea în eternitate

Publicat: marți, 22 Octombrie 2019 , ora 13.23

În 6 noiembrie, va invităm la Muzeul Național Cotroceni, unde postul nostru organizează evenimentul intitulat Fenomenul Silvestri. Un portret al dirijorului, compozitorului și pianistului. Acest eveniment este anticipat de unul similar, la Londra, unde o masă rotundă despre Constantin Silvestri va fi moderată de Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio România.


50 de ani s-au împlinit în 2019 de la trecerea în eternitate a lui Constantin Silvestri. Radio România Muzical organizează în 6 noiembrie, la Muzeul Național Cotroceni, un eveniment omagial anticipat de unul similar la Londra. De ce la Londra și ce repere are programul de la Kings College?

La Londra, pentru că universitatea King's College din Londra va deschide cu acest prilej prima arhivă publică cu documente despre Constantin Silvestri, documente existente în Marea Britanie, în marea lor majoritate, la Orchestra Simfonică din Bournemouth, acolo unde Constantin Silvestri și-a petrecut ultimii șapte ani din viață, aducând această orchestră de provincie din Marea Britanie, la un nivel extraordinar, în insula britanică, dar și în Europa. La King's College, în după amiaza zilei de 2 noiembrie, va fi un eveniment care va debuta cu un discurs al directorului arhivelor de la King's College și al ambasadorului României în Marea Britanie, domnul Dan Mihalache, urmat de un recital de pian al Andei Anastasescu, care va prezenta cu acest prilej cele trei suite pentru pian de Constantin Silvestri. Cea de-a treia suită va fi prezentată integral pentru prima dată în Marea Britanie, deci va fi o premieră. Recitalul de pian va fi urmat de câteva proiecții ale unor filme prezentate în premieră, unele cu Constantin Silvestri, dirijând Orchestra Simfonică din Bournemouth, celelalte filme realizate special pe baza unor interviuri cu cei care l-au cunoscut pe Silvestri, printre care și Raymond Carpenter, prim-clarinetist al Orchestrei Simfonice din Bournemouth, iar seara se va încheia cu o masă rotundă, care va avea o participare extraordinară. La această masă rotundă vor participa Nicholas Braithwaite, conducător asociat al Orchestrei Simfonice din Bournemouth, între 1967 și 1969, deci practic, ultimii doi ani din viața lui Constantin Silvestri, unul dintre primii violoniști ai orchestrei, Brian Johnston, cel care a lucrat cu Silvestri pe toată perioada în care acesta s-a aflat la conducerea orchestrei din Bournemouth, lord Michael Barcley, compozitor și jurnalist britanic, producător al emisiunii Private Passion de la BBC, bineînțeles, pianista Anda Anastasescu, cea care a fost, practic, motorul organizării acestui eveniment și doi entuziaști, să le spunem așa, două persoane care sunt fascinate de personalitatea lui Constantin Silvestri: Glen Gould, un inginer de sunet, care a restaurat digital o parte din înregistrările lui Silvestri și a creat și un canal de youtube și Bunny Laden, producătorul filmului despre Constantin Silvestri, "Metamorfoze - Transformarea Orchestrei Simfonice din Bournemouth".


Spuneam că și publicul din România se poate bucura de un eveniment Silvestri, organizat de Radio România Muzical, la Muzeul Național Cotroceni, în 6 noiembrie, de la ora 19.00. Ce se va întâmpla acolo?

Va fi practic o reluare, în parametri ceva mai restrânși ai evenimentului de la Londra. Vom avea ocazia să-i vedem și să-i ascultăm la București pe câțiva dintre cei care vor participa și la Londra la acest eveniment, mai precis, directorul Arhivelor Universității King's College, dirijorul Nicholas Braithwaite, cel despre care spuneam că a fost asistentul lui Silvestri la Bournemouth și pe cei doi americani, care au realizat lucruri senzaționale, fascinați de personalitatea lui Silvestri: inginerul audio Glen Gould și producătoarea de film, Bunny Laden, bineînțeles, alături de Anda Anastasescu, care va susține și la București recitalul cu cele trei suite de Silvestri.


Să lansăm, așadar, această invitație și pentru ascultătorii noștri. 


Interviu realizat de Andreea Kiseleff