Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Luiza Borac

Publicat: marți, 8 Octombrie 2019 , ora 16.44

Pianista Luiza Borac ne-a oferit mai multe detalii privind desfășurarea recitalului susținut la Ateneul Român în data de 8 octombrie, începând cu ora 20.00.

Cum a apărut ideea unui astfel de recital cameral care omagiază și aniversează, deopotrivă, trei personalități muzicale distincte?

Este un eveniment deosebit. Toți trei care vom fi pe scenă în această seară am simțit că este un mod absolut important să aniversăm aceste trei mari nume care, în acest an, fiecare are o aniversare de un anumit fel. Este vorba, în primul rând, de marea pianistă Clara Schumann - se împlinesc în acest an 200 de ani de la nașterea ei. De asemenea, se împlinesc 50 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor, dirijor și pianist Constantin Silvestri - considerat, alături de George Enescu, cel mai mare compozitor român. Și aniversăm pe maestrul nostru comun - este vorba de marele tenor Ion Buzea - la împlinirea celor 85 de ani.

Programul acestei seri începe cu un moment deosebit. Vom fi ajutați de criticul muzical Costin Popa, care va realiza un portret al carierei marelui nostru tenor, Ion Buzea, amintind câteva momente din cariera sa la Metropolitan, la operele lumii. Iar după acest moment de portret al lui Ion Buzea, Călin Brătescu, Geani Brad și cu mine vom aduce omagiul nostru muzical atât către Constantin Silvestri, cât și către maestrul nostru comun, Ion Buzea. Am descoperit la repetiție că ne leagă același suflu și același spirit și a fost o repetiție foarte frumoasă. Avem speranța că vom putea să redăm acest spirit în această seară, pe scena Ateneului. Seara se va încheia cu omagiul adus Clarei Schumann, cât și lui Constantin Silvestri - piese pentru pian solo interpretate de mine. Aș vrea să aduc mulțumirile mele foarte, foarte calde Filarmonicii "George Enescu", Fundației "Constantin Silvestri", maestrului Ion Buzea și, nu în ultimul rând, minunaților cântăreți Geani Brad și Călin Brătescu.


Ce ne puteți spune despre colaborarea cu ceilalți soliști ai serii - tenorul Călin Brătescu și baritonul Geani Brad?

Ne-am întâlnit muzical aseară, în incinta Ateneului, și a fost o repetiție emoționantă, cu lucrări care ne sunt foarte dragi, care au fost lucrare cu maestrul nostru drag, Ion Buzea. Sunt lucrări îndrăgite de marele public. Este vorba de celebre arii Nessun dorma, E lucevan le stelle, Aria lui Figaro... cum spuneam, lieduri de Silvestri, lieduri de Enescu, celebrele duete din opera Don Carlos și din opera Boema. Este un program minunat, plin de romantism, un rezumat al câtorva secole din marea creație a artei vocale și ne dorim să fim împreună în seara aceasta cu cât mai mulți ascultători și să putem să simțim împreună aceste momente deosebite.

Interviu realizat de Ana-Maria Cazacu