Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul 'George Enescu' 2019 - Interviu cu compozitorul Dan Dediu

Publicat: miercuri, 4 Septembrie 2019 , ora 13.28

Pentru a doua oară în cadrul seriei "Muzica secolului 21" se va organiza Forumul Internațional al Compozitorilor, avându-l ca director coordonator și moderator pe compozitorul și profesorul Dan Dediu. Prin această inițiativă se dorește o mai bună comunicare între specialiști - compozitori celebri, muzicieni renumiți, tineri aspiranți - și marele public interesat de fenomenul muzical desfășurat în spațiul cultural internațional. Informații complete aflăm de la compozitorul Dan Dediu.


Cui se adresează acest eveniment?

Acest eveniment se adresează tuturor celor interesați de fenomenul muzical contemporan și de a lua legătura cu ceea ce înseamnă persoana compozitorului de muzică contemporană. Sigur, de la melomani la studenți, de la profesioniști la cei curioși... există pături foarte diferite, niveluri foarte diferite de public. Și-atunci, noi ne adresăm în primul rând celor curioși în a lua legătura cu persoana creatorului. E ca și când ai merge la un workshop unde un scriitor, un poet sau un pictor își dezvăluie viziunea pe baza unei arte poetice sau unui interviu; pentru că multe dintre conferințele noastre de anul acesta s-au transformat - la dorința diverșilor compozitori - în conversații. Conversații mai puțin formale, deci vom avea și întrebări surpriză, dar și întrebări privitoare la procesul componistic, cum decurge, cum compun acești oameni, fiecare venind din alt orizont cultural și având o cu totul altă educație și viziune creatoare.


Conferințele vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București.

Exact în același loc în care au fost acum doi ani, în Sala Auditorium din corpul mediatecii din cadrul campusului Universității Naționale de Muzică din București, adică undeva între Radiodifuziunea Română și Ateneu, pe strada Știrbei Vodă nr. 33.


Și aș vrea să vorbim și despre cei care vor lua cuvântul în cadrul acestor conferințe. Cine sunt muzicienii invitați în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Internațional al Compozitorilor?

Sunt mai mulți compozitori care vor fi prezenți și noi profităm în fiecare weekend de prezența lor pentru concerte, căci fiecăruia i se va cânta câte o piesă la Sala Radio de către una dintre orchestrele invitate și, apoi, vor lua cuvântul pe rând sau în cadrul unor mese rotunde în care eu voi fi moderator. Avem câteva prezențe notabile din muzica britanică. Avem compozitori precum Mark-Anthony Turnage, Colin Matthews, John Woolrich și mai tânăra Charlotte Bray. În București, o vom avea pe compozitoarea și dirijoarea Lera Auerbach, pe Jose Maria Sanchez-Verdu - iarăși, un compozitor și un dirijor de notorietate în muzica contemporană. Va fi prezentă la o conversație de aproape o oră cu mine compozitoarea coreeană care trăiește în Germania Unsuk Chin și pentru care ne bucurăm că-i vom asculta în Bucuerști admirabilul său Concert de vioară cu Viviane Hagner. Apoi va fi în dialog cu Doina Rotaru, una dintre compozitoarele din România cu unul dintre cele mai mari box office-uri. Într-un alt weekend, îl vom avea din nou în mijlocul nostru pe compozitorul suedez Rolf Martinsson. Și, bineînțeles, sperăm să îl avem pentru o conversație memorabilă, aș spune, pe celebrul maestru Krzysztof Penderecki.


Ce rol au tinerii compozitori români în cadrul acestui forum?

Eu sper să aibă un rol activ, cum au avut acum doi ani și ne-am bucurat pentru acest rol pe care și l-au asumat. Adică, vin, pun întrebări, vor să arate partiturile lor... Sigur, uneori reușesc, alteori nu reușesc, dar important este să fie prezenți. S-au și înscris destul de mulți din București, Cluj și Iași și aștept să vină cât mai mulți tineri compozitori și muzicieni pentru a continua această emulație care există între compozitori și interpreți pentru a vedea modele. Vom avea în rândul nostru și pe Francesco Filidei, iarăși un compozitor italian de vârf la ora actuală, mai tânăr, din generația medie, care deja este cunoscut de către tinerii compozitori români de la diferite masterclassuri și workshopuri pe care le-au frecventat aceștia.


Am vorbit despre locul de desfășurare... Când încep conferințele la Universitatea Națională de Muzică din București?

Încep în data de 6 septembrie, adică vineri după-amiază, la ora 17:30 și continuă și sâmbătă, în data de 7 și apoi următoarea săptămână. Vom avea un program anunțat pe site-ul Festivalului Internațional "George Enescu".


Interviu realizat de Lucian Haralambie