Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Luigi Gageos, directorul Festivalului EUROPAfest

Publicat: joi, 9 Mai 2019 , ora 9.14

 În perioada 9-18 mai 2019 va avea loc cea de-a douăzeci și șasea ediție a Festivalului Internațional EUROPAfest, orașele București și Sibiu reunind peste trei sute de muzicieni din treizeci și una de țări. În cadrul festivalului se vor desfășura și concursurile Bucharest International Jazz Competition și Jeunesses International Music Competition „Dinu Lipatti”.

Asemenea edițiilor precedente, numeroși artiști din peste 30 de țări se vor strădui să convingă publicul din România. Cum s-a desfășurat organizarea ediției din acest an a Festivalului EUROPAfest?

E o adevărată aventură să organizezi în condițiile de astăzi un eveniment cultural care n-are patronat nici o instituție publică, pentru că, știți foarte bine, bugetele naționale au fost pe undeva prin aprilie, cele ale Primăriei chiar înainte de Paști, Primăriei Generale, deci trebuie să te descurci pe ceea ce poți găsi ca bugete. Vorbim de un eveniment internațional, pe care noi l-am început ca și comunicare și promovare încă de un an și ceva înainte, așa cum găsiți de exemplu, pentru 2020, pe site deja, Corul Foratti și așa mai departe.


Concursul Jeunesses International Music Competition „Dinu Lipatti” se va axa anul acesta pe vioară, iar publicul bucureștean va putea asculta tineri muzicieni în cadrul Bucharest International Jazz Competition. Ce ne puteți spune despre membrii juriului?

Membrii juriului sunt personalități ale vieții marcante internaționale în domeniu și aș vorbi acum de juriul de la Jeunesses International Violin Competition „Dinu Lipatti”, în care președintele juriului este binecunoscutul violonist român Gabriel Croitoru. Pe urmă avem Chenxing Wang din China, care este profesoară și membru al Asociației Muzicienilor chinezi din Shanghai, care are cea mai bună școală de vioară din China. Pe urmă avem din Marea Britanie pe Simon Smith, care e profesor la Royal Northern College of Music Manchester, după care, Ewa Kowar, din Polonia, care este profesoară și la Universitatea de Muzică din Varșovia și Head of String Instrument la Departamentul de Tinere Talente și nu în final, pe Julieta Mihai din Statele Unite, profesor de vioară la Universitatea West Illinois din Statele Unite. În ceea ce privește competiția de jazz, juriul, anul acesta va fi condus pentru prima dată de un reprezentant român, Petru Stoianov, compozitor, fost decan al Universității de Muzică din București, secondat de Dan Papirany din Australia, compozitor și pianist și membru al band-ului Dan Papirany Trio, de Andrew Cheetham din Statele Unite, trompetist și profesor la Universitatea de Muzică din Texas și nu în ultimul rând, Svetoslav Nikolov, care este director artistic la Jazz FM din Sofia.


Plănuiți deja următoarea ediție a Festivalului?

Așa cum am zis, ea se află deja pe site, încă din martie. El va fi, tot așa, în perioada 14-23 mai și încercăm să evităm toate hopurile pe care le-am întâlnit acest an în partea de organizare.


Interviu realizat de Vlad Ghinea