Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Jazzmanul italian Walter Ricci si dirijorul Big Bandului Radio Ionel Tudor la Perpetuum Mobile in dialog cu Gabriel Marica

Publicat: joi, 18 Aprilie 2019 , ora 13.32


În studioul Radio România Muzical se află acum cântărețul Walter Ricci și pianistul, compozitorul și, nu în ultimul rând, dirijorul Big Band-ului Radio Ionel Tudor. Bine ai venit!

Ionel Tudor: Numai dirijorul Big Band-ului Radio în ultimul timp.


În ultimul timp, dar tu ești pianist și compozitor, nu poți să negi acest lucru! Să începem cu tine, Walter Ricci. Corectează-mă dacă greșesc, ești pentru a treia oară în România. Ce crezi despre România?

Walter Ricci: Am fost surprins că am descoperit aici multe tradiții, în primul rând pentru faptul că am fost prezent la Festivalul "George Grigoriu" de la Brăila. Am fost fascinat de faptul că am cunoscut vechi melodii și am descoperit o extraordinară similitudine cu folclorul și cu muzica italiană.


Suntem din aceeași rădăcină, ca să spun așa. Anul trecut Walter Ricci a câștigat două trofee la Brăila, în primul rând la Festivalul "George Grigoriu" din primăvara trecută și, după aceea, în toamnă, la Festivalul de Jazz "Johnny Răducanu". Ce ne poți spune despre această experiență?

Walter Ricci: Când merg într-un loc nou, încerc să descopăr cum este acolo, ce simt, ce fel de muzică este acolo și am descoperit cu surprindere în România că parcă m-aș fi născut aici, am o legătură specială cu Ionel Tudor.

Ionel Tudor: La aceste concursuri urcă pe scenă mari muzicieni, oameni deosebiți.


Asta voiam să te întreb, Ionel Tudor, pentru că tu ai fost în juriile celor două concursuri...

Ionel Tudor: Nu, eu sunt doar în juriul de la jazz, de la "Johnny Răducanu".


Dar l-ai cunoscut pe Walter Ricci în calitate de concurent. Cum a fost Walter Ricci în calitate de concurent, mai ales că el acum este și câștigătorul trofeului?

Ionel Tudor: Păi, acum, dacă este câștigător, nu mai pot să spun nimic.


Ba trebuie să spui câte ceva măcar!

Ionel Tudor: Un muzician complet, un muzician foarte drag nouă pentru că în momentul în care urcă pe scenă și în spatele lui are o formație foarte bună, această comuniune cu muzicienii de pe scenă este perfectă, iar ceea ce se întâmplă cu Walter Ricci... el transmite excepțional muzical, tot ce înseamnă muzica. Pot să spun că și textul este perfect, și linia melodică și... e foarte important la Walter felul în care împarte muzical, este foarte frumos! Și lucrul acesta a făcut de fiecare dată ca el să aibă cel mai mare succes și la Festivalul "George Grigoriu" și la "Johnny Răducanu". Eu m-am mai întâlnit cu Walter, am mai cântat împreună.


Veniți exact de la repetiție acum. Și cum v-ați înțeles? Cum vă înțelegeți pentru concertul acesta?

Ionel Tudor: Mi-a făcut o deosebită plăcere și toți băieții din Big Band s-au simțit foarte bine cu Walter și au răspuns muzical foarte bine la tot ce s-a cerut în această repetiție.


Deocamdată vreau să rămân la tine, Ionel Tudor, pentru că, dacă nu mă înșel, tu anul acesta împlinești 25 de ani de când conduci Big Band-ul Radio?

Ionel Tudor: Au trecut foarte repede. Parcă ieri eram pianistul maestrului Sile Dinicu și uite că au trecut 25 de ani.


Cum a fost acest sfert de secol pentru tine în această postură?

Ionel Tudor: Eu zic că am reușit împreună cu băieții mei să dezvoltăm foarte mult ce înseamnă Big Band-ul la ora aceasta și o spun cu mândrie. Am oameni foarte tineri și foarte buni și aș putea să spun că Big Band-ul la ora aceasta este unul dintre cele mai bune big band-uri din Europa.


Vorbim acum despre concertul de mâine, 18 aprilie, de la Sala Radio, Tribute to a legend - Frank Sinatra. Walter Ricci, de ce Frank Sinatra?

Walter Ricci: Deoarece este prima iubire. De mic am început să cânt, pe la 6-7 ani. După care, pe la vreo 11 ani, un prieten de-al tatălui meu mi-a adus un prim album cu Frank Sinatra și am început să-l iubesc.


Așadar, Ionel Tudor, mâine un concert cu orchestrații originale sau cu cele standard? Știu că voi interveniți.

Ionel Tudor: Nu, de data aceasta Walter a trimis aranjamentele muzicale și sunt aranjamente deosebite, sunt aranjamentele venite de afară, originale, scrise de Ted Jones, de Count Basie, sunt lucruri foarte bine făcute.


Acest concert, după câte știu, va fi preluat de Uniunea Europeană de Radio și va fi transmis pe 30 aprilie, când este Ziua Internațională a Jazzului, în rețeaua publică europeană. Deci, iată, un atu pentru concertul de mâine seară, pe care trebuie să vă spun că-l veți asculta și live la Radio România Muzical.

Walter, noroc pentru mâine!


Walter Ricci:
Mulțumesc. Sper ca mâine să fie un public cât mai cald în Sala Radio.