Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Filip Papa

Publicat: marți, 2 Aprilie 2019 , ora 12.13

Muzicianul urcă pe scena Sălii Radio miercuri și joi, 3-4 aprilie: alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta lui Gheorghe Costin și apoi împreună cu Cvartetul Ad libitum.

Cum ați ales programul celor două concerte?

Primul concert pe care îl voi interpreta miercuri, alături de Orchestra de Cameră a Radioului, este Ceaikovski, Variațiunile pe o temă rococo, lucrare care îmi este foarte dragă și pe care o interpretez cu mult drag de peste 30 de ani. Mă bucură foarte mult întâlnirea cu maestrul Gheorghe Costin, pe care îl cunosc de foarte multă vreme. Mi-a fost până și profesor la Academia de Muzică George Enescu din Iași. Am cântat împreună în numeroase rânduri și pe parcursul acestor ani. Cât privește cel de-al doilea concert și anume, concertul alături de Cvartetul Ad Libitum al cărui membru fondator sunt, este un program pe care l-am ales împreună cu colegii mei și care reprezintă în prima parte clasici vienezi, și anume, Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart, două cvartete timpurii ale acestor doi compozitori, cu care am vrut să marcăm această perfecțiune și acest clasicism de început al perioadei respective, cu puritatea sonoră, cu precizia și cu stilul deosebit, iar pentru a doua parte am ales primul cvartet din cele trei de Johannes Brahms, un cvartet, de asemenea, celebru și foarte, foarte romantic.


Cum a evoluat relația cu membrii Cvartetului Ad Libitum?

Cvartetul Ad Libitum s-a înființat în anul 1988, în cadrul Academiei de Arte George Enescu din Iași, la clasa maestrului prof.univ.dr. Bujor Prelipcean. Dânsul a fost cel care ne-a ales, atunci, în primul an de conservator pe noi patru și anume, primul membru fondator violonist întâi al cvartetului, regretatul Adrian Berescu, Șerban Mereuță, Bogdan Vișoc și subsemnatul. Dânsul a avut această alegere a membrilor, cunoscându-ne încă dinainte pe fiecare dintre noi și s-a gândit că această formulă ar fi ideală. Sigur, evoluția acestui cvartet a fost foarte rapidă. După un an de zile, noi deja susțineam concerte, aveam și numele de Ad Libitum. Ulterior am câștigat premii naționale, iar după finalizarea studiilor în această academie au venit și premiile internaționale. Relația între noi a evoluat excelent, pot să spun, până la moartea colegului nostru, Adrian Berescu, când violonistul Alexandru Tomescu s-a alăturat acestei echipe și ne-a ajutat la acel moment să depășim această fază în care ne aflam. Ulterior, după șase ani de zile, cvartetul nostru l-a primit pe violonistul Remus Azoiței, cu care, în momentul acesta, vom susține acest concert și nu numai. De-acum încolo el este și rămâne vioara întâi al cvartetului nostru. Sigur că da, pot să spun că noi, cei trei membri fondatori ai cvartetului am avut norocul extraordinar în această carieră și în această viață să avem alături de noi trei mari violoniști și pot să vă spun că este o reală plăcere și fericire pentru noi, pentru membrii cvartetului, să ne aflăm pe scena Radioului, timp de o săptămână, aproape.


Interviu realizat de Petre Fugaciu