Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Concerte la ParkLake organizate de Radio România Muzical
În studioul Radio România Muzical, se află Cristina Comandașu, managerul postului, Simona Bucur, Ștefan Aprodu, Matei Lăbunț și Răzvan Zbranca. Patru dintre cei 16 muzicieni selectați de Fundația Remember Enescu pentru proiectul pe care-l vom desfășura începând cu 18 decembrie.
Cristina Comandașu, te rog să ne spui mai multe despre această nouă colaborare cu Park Lake.
Este o colaborare foarte importantă. Acest spațiu comercial s-a dovedit un foarte bun partener al muzicii clasice, începând de anul acesta. Am avut un recital al lui Alexandru Tomescu organizat acolo, apoi Orchestra de Cameră Radio, care a cântat în septembrie. Acum ei au propus acest proiect, să premiem tineri muzicieni valoroși. De aceea am apelat la Fundația Remember Enescu, președinți Mihaela Tomescu și Alexandru Tomescu, care ne-au sugerat aceste 16 nume, tineri muzicieni, care s-au remarcat pe parcursul anului 2018 și care au nevoie de această susținere. Lumea poate nu-și dă seama exact, că a face această meserie, implică foarte, foarte multe lucruri, inclusiv materiale, fără de care nu se poate și cred că sprijinirea tinerilor muzicieni, atât cu lucrurile de care ei au nevoie, materiale, dar și cu posibilitatea de a apărea în niște evenimente neconvenționale este foarte importană.
Cei 16 muzicieni pe care ni i-a propus Fundația Remember Enescu sunt violoniștii Ana Raicu, Luca Amarandei, Octavian Pârlea, Raluca Hartag, Ștefan Aprodu, Dragoș Rusanu, pianiștii Răzvan Zbranca, Egizia Soare, Matei Lăbunț, Eva Garet, Antonio Crețu și sopranele Clarisa Gherghe și Simona Bucur, alături de harpistul Andrei Olaru, violoncelistul Valentin Simion și flautista Teodora Ionescu.
Evident, nu era timp fizic să cânte toți pe scena pe care o vom găsi amplasată la ParkLake, începând de marți, din 18 decembrie, așa că doar nouă dintre aceștia au fost rugați să ne și cânte ca să ne demonstreze de-adevăratelea ce înseamnă să faci performanță, încă de la 10, 12, 14, până la 18 ani, cât au cei mai mulți dintre acești tineri muzicieni.
Am să menționez numele tuturor celor care pot fi ascultați la ParkLake: pianistul Antonio Crețu, violonistul Dragoș Rusanu, pianistul Răzvan Zbranca, violoncelistul Valentin Simion, violonistul Octavian Pârlea, care vine de la Londra, este elev la The Purcell School of Music din Londra, pianistul Matei Lăbunț, violonistul Ștefan Aprodu și sopranele Clarisa Gherghe și Simona Bucur. Se va asculta muzică clasică, vor fi recitaluri de maxim o oră, care încep la ora 18.00, de marți până joi, săptămâna viitoare.
Vom amplasa un pian special pentru lucrul acesta și cred că este prima dată când, într-un spațiu a unui centru comercial, se aduce un pian în carne și oase, să spun așa, de concert, pentru așa ceva. Eu aștept cu foarte multă nerăbdare aceste evenimente, pentru că eu cred că este o experiență importantă și pentru noi, cei de aici, de la Radio România Muzical să încercăm să vorbim cât mai aproape de limba unui public, care este aici, al secolului XXI, care trebuie să știe cât mai multe despre muzica clasică, care trebuie să-i cunoască pe acești tineri muzicieni, pentru că nu putem duce mai departe muzica clasică fără această experiență și fără ca ei, tinerii muzicieni să aibă susținerea și recunoașterea publicului. Acum te las să vorbești cu ei, ca să-ți spună ei cât de importantă e această experiență.
Primul dintre voi care va concerta chiar în 18 decembrie la Park Lake ești tu, Răzvan Zbranca. Te rog să ne spui ce ai ales pentru întâlnirea cu publicul de ParkLake și cum e pentru tine să cânți într-un astfel de loc, într-un mall bucureștean, în fața publicului de acolo?
Mă numesc Răzvan Zbranca. O să interpretez Sonata de Domenico Scarlatti, Sonata nr. 48 în Si bemol major, de Moritz Moszkowski - Studiul nr. 2 în sol minor și de Sigismund Toduță - Passacaglia.
Matei, cum o să fie pentru tine?
Matei Lăbunț: Mie mi se pare un proiect foarte interesant. N-am mai cântat niciodată într-un mall și într-un cadru de acest tip. Am ales și un program drag mie foarte mult, printre care se află Balada de Ciprian Porumbescu, pe care am transcris-o eu acum doi ani, pentru pian. Am început această baladă, pur și simplu ascultând-o, mi-a venit să o cânt, iar mai târziu, peste un an, am conceput un moment muzical în memoria Regelui Mihai I, pentru că am fost profund întristat și mi-am dorit ca să fac ceva special, știind că și Regelui i-a plăcut foarte mult muzica clasică și chiar el a scris un moment muzical.
Ștefan, ce ne poți spune despre prezența ta la ParkLake?
Mă numesc Ștefan Aprodu, am 15 ani și voi cânta Jota aragonesa de Pablo de Sarasate și Fiddler on the roof de Jerry Bock. Mi se pare un proiect fascinant, mă bucur că am fost ales. Vreau să spun că acest proiect unește lumea din afara noastră. Noi avem aici un grup să spun, al muzicienilor, dar de vreo 20 de ani, cam așa, am observat, nu mai este o legătură așa de strânsă cu publicul, cu lumea din afară, nu mai vine foarte multă lume și atunci încercăm noi să venim la ei, să-i unim cu noi, prin muzica noastră, prin sentimentele pe care le oferim.
Simona Bucur, vei concerta în ultima seară. Cum e pentru tine să evoluezi într-un astfel de spațiu și cei vei prezenta publicului de acolo?
Îmi face o deosebită plăcere să fiu aici. Mi se pare inedit, o experiență extraordinară, să aducem oameni care poate nu ascultă în fiecare zi muzica clasică, să descopere că prin această muzică exprimăm atâtea sentimente și că în tot ce trăim noi, punem tot sufletul. Voi cânta poate pentru prima oară, alături de o dragă colegă de-a mea cu un an mai mare, Clarisa Gherghe. Vom cânta, pentru că tot suntem în spiritul Crăciunului, să simțim mai profund, vom cânta niște colinde și Barcarola, un duet foarte drag mie, din opera Povestirile lui Hoffmann. Îmi place foarte mult să cânt alături de colegii mei, să-i simt aproape. Până la urmă suntem o întreagă familie, cum sunt și ce de lângă mine și mă bucur foarte mult că la doar 17 ani cât am, am putut ridica oamenii în picioare, care m-au aplaudat cu atâta drag și am simțit oameni atât de aproape de mine prin ceea ce fac.
Voi colaborați cu Fundația Remember Enescu. Cât de importantă a fost această experiență de a concerta în cadrul evenimentelor organizate de Fundația Remember Enescu?
Simona Bucur: În primul rând ar trebui să-i mulțumim foarte mult doamnei Tomescu, pentru că, prin aceste concerte, am putut arăta oamenilor ceea ce putem face și am putut să ne prezentăm programele, nu doar într-un cadru de profesioniști, au putut să ne vadă familiile, prietenii noștri, colegii, să ne aprecieze. Îi mulțumesc foarte mult, atât doamnei Tomescu, cât și profesorilor noștri, care sunt mereu alături de noi. Pentru mine, doamna Daniela Chihaia Popa este a doua mamă, pot spune, cât și doamna Marta Tudor, care este corepetitoarea mea, care-mi simte fiecare emoție, care cântă alături de mine și mă simte cum nu m-a simțit nimeni niciodată și mulți alți profesori care sunt alături de noi și simt emoțiile, poate mai profund decât noi.
Ștefan Aprodu: Este foarte frumos să ai așa o fundație. Aici, pot să spun că a fost dezvoltarea mea. De mic am început să cânt la vioară. Nu mi-am dorit alt instrument și cea care mi-a adus scena în față a fost doamna Tomescu. Îi mulțumesc foarte mult, cum au spus și colegii mei, și vreau să spun că fundația aceasta a fost cea mai importantă pentru mine, în dezvoltarea mea instrumentală.
Cristina, la final, o să te rog să adresezi tu invitațiile pentru public către Park Lake și țin eu să le mulțumesc celor de-acolo pentru că au organizat acest eveniment, pentru că, iată avem trei seri pline, chiar înainte de sărbători, cu tineri foarte frumoși.
Trebuie să le mulțumim celor de la Park Lake că au avut inițiativa și au și finanțat acest proiect, pentru că, până la urmă, din păcate, bugetele sunt foarte importante și aici, în muzica clasică sau și mai mult în muzica clasică, care înseamnă valoare, iar valoarea trebuie susținută din toate punctele de vedere, inclusiv financiar.
Mă bucur că, prin colaborarea cu Fundația Remember Enescu au ieșit aceste trei seri, care cred că, chiar vor încânta publicul, pentru că fiecare dintre copii propune un program frumos, un program atractiv. Vom încheia și cu cântece de Crăciun.
Pe 20 decembrie, chiar la final, la ora 18.45 va fi alături de noi Alexandru Tomescu, în calitate de co-președinte al Fundației, care va oferi cele 16 premii care au fost luate pentru tinerii muzicieni. Este, dacă vreți și un mod de a da ștefeta de la generația mea și a lui Alexandru Tomescu, care am depășit deja 40 de ani, către acești tineri muzicieni de sub 18 ani și cred că Alexandru reprezintă și un model pe care ei pot să-l aibă. Până la urmă el este cel care aduce muzica clasică și în marile săli de concerte, dar la fel de bine și într-un mall, așa cum a făcut-o pentru noi la aniversarea Radio România Muzical din 24 martie anul acesta.
Cred că este un moment de sărbătoare și cred că este un proiect care va continua, pentru că există interes pentru asta. Aș vrea să vă spun că și pentru noi, aici, la Radio România Muzical e important. De altfel, una din misiunile noastre este să sprijim tineri muzicieni. Doi dintre cei pe care îi am acum în față au făcut înregistrări speciale în studiourile noastre, Matei și Ștefan, și cred că a oferi șansa unor tineri muzicieni a unor asemenea experiențe, de a-i aduce la microfonul de la radio, de a-i face să fie auziți de public, prin undele radio, este extrem de important pentru ei, dar și pentru noi, pentru că totuși Radio România Muzical rămâne unicul canal media care poate pune în lumină aceste talente și este important să o facă. Suntem un post public și este important să sprijinim valoarea, acea valoare cu V mare cum o numesc eu, care reprezintă cu adevărat ceva pentru România. Noi, de fapt, cam asta facem. Sperăm într-o Românie mai bună, în care acești copii trebuie să ne reprezinte și într-adevăr, muzicienii au fost pentru România, dintotdeauna, unii dintre cei mai buni ambasadori pe care i-a avut, iar datoria noastră este ca lucrul acesta să se întâmple în continuare.
Și vreau să vă vedem mai des în studioul Radio România Muzical. Așadar, pentru cei de acasă. Între 18-20 decembrie, la ParkLake Shopping Center puteți asculta pe cei nouă tineri muzicieni, care vor evolua în fiecare seară, începând cu ora 18.00, Cristina Comandașu, Simona Bucur, Ștefan Aprodu, Matei Lăbonț și Răzvan Branca, vă mulțumescu pentru prezența în studioul Radio România Muzical.