Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Gală 'Dilema veche' la Ateneul Român - Interviu cu Sever Voinescu

Publicat: vineri, 7 Decembrie 2018 , ora 15.11

Revista de cultură Dilema veche împlinește, în 2019, 25 de ani de existență, pe care îi sărbătorește printr-un eveniment de gală ce va avea loc luni, 10 decembrie 2018, la Ateneul Român. Cu acest prilej, ne-a acordat un interviu redactorul-șef al publicației, jurnalistul Sever Voinescu.


Ce înseamnă această sărbătoare - împlinirea a 25 de ani de existență - pentru Dilema veche?

Înseamnă foarte mult. E revista noastră și faptul că a reușit să trăiască 25 de ani neîntrerupt în mediul social-economic-cultural românesc e, în sine, o performanță extraordinară. Ceea ce însă cred că merită subliniat în context este ce înseamnă această aniversare pentru o revistă culturală în mediul cultural românesc; ce înseamnă pentru cultura română de astăzi faptul că o revistă ca Dilema veche ajunge la un sfert de veac. Eu cred că este o mare, mare performanță și cred că trebuie să ne bucurăm cu toții de aceasta.


Iar gala prin care marcați această aniversare susține ideea încurajării tinerilor, a încrederii în aceștia. Își fac debutul pe scena Ateneului, cu acest prilej, Radu Manolescu și Ecaterina Sălceanu. Cine sunt, pe scurt, acești doi muzicieni?

Prezența lui Radu Manolescu și a Ecaterinei Sălceanu este pentru noi o mare bucurie și un argument că facem ceea ce am anunțat că facem, adică susținem lansajul tinerilor către performanță intelectuală, culturală, artistică. Amândoi sunt studenți la conservator, muzicieni cu totul și cu totul speciali. Ei vor cânta într-un program alături de un muzician consacrat, unul dintre acei mari, mari pianiști români - care preferă să rămână o piatră prețioasă rară - Andrei Vieru. Or, acest tip de program muzical pe care-l propunem la Ateneu în această seară spune ceva despre Dilema veche, pentru că și noi suntem deopotrivă vechi - nu pentru că avem 25 de ani, deși este o vârstă înaintată pentru cultura română, dar suntem vechi pentru că noi credem în aceleași valori care ne-au fondat - și suntem, în același timp, noi pentru că, iată, promovăm acest tip de manifestare a tineretului.

Evident, vom avea un mesaj din partea fondatorului nostru, domnul Andrei Pleșu, vom premia pe câștigătorii Concursului Național de Eseuri al Dilemei vechi, după care vom avea o discuție cu profesorul Alexander Baumgarten de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, despre cultura română în contextul cultural european și, mai ales, despre această interesantă provocare pe care o aruncăm tinerilor și anume aceea de a se uita mai atent către valorile clasice.

Interviu realizat de Ana Diaconu