Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Oana Ivașcu și Daniel Ivașcu - autorii proiectului ConnectArts - invitați la Matinal de Liviu Pețu

Publicat: joi, 15 Noiembrie 2018 , ora 13.17

Joi, 15 noiembrie, la Musica viva am vorbit despre proiectul ConnectArts ca suport de promovare a tinerilor artiști români.


Le spun bună dimineața, oboistei Oana Ivașcu și percuționistului Daniel Ivașcu! Bine ați venit la Matinal!

Oana Ivașcu: Bună dimineața, Liviu! Mulțumim de întâlnire și... de regăsire după atâția ani!


Ei sunt inițiatorii proiectului ConnectArts lansat în vara acestui an - în fapt, o comunitate artistică online, Radio România Muzical fiind unul dintre partenerii proiectului. Dacă veți accesa connectarts.ro în acest moment, veți găsi acolo portofolii complete pentru 40 de muzicieni tineri, însemnând audio-video, fotografii și prezentări.

Cum a apărut ideea unui astfel de site dedicat în principal unor tineri interpreți și proiectelor lor muzicale?

Daniel Ivașcu: A pornit în primul rând de la experiența noastră personală; eu și Oana, construind împreună Ansamblul Imago Mundi și ocupându-ne de la tot ce înseamnă repertoriu, proiecte artistice până la partea de promovare ș.a.m.d. Apoi, pe lângă asta, există o experiență a noastră de publicitate - am lucrat în advertising niște ani buni, fac graphic design eu în continuare... apoi, experiența cu asociația noastră culturală, experiență ceva mai nouă - Asociația Culturală Isvor există de doi ani și jumătate. În sfârșit, toate aceste experiențe ne-au dovedit, ne-au confirmat că e foarte important să existe aceste instrumente de promovare. Și ne-am dorit să putem oferi această experiență și tinerilor.


Înțeleg că tu ești pilonul central al site-ului, ca să zic așa...

Daniel Ivașcu: Pe partea de vizual, da, eu sunt pilonul central, dar pilonul central al proiectului aș zice că e, mai degrabă, Oana.


Spune-ne, Oana, ce găsim mai exact pe connectarts.ro?

Oana Ivașcu: connectarts.ro e o platformă. În clipa asta, găsim 40 de muzicieni în 18 proiecte colaborative, găsim 16 lucrări înregistrate audio și video, lucruri care nu ar fi fost posibile fără parteneriatele cu Radio România Muzical. E o ocazie bună să-i mulțumesc doamnei Cristina Comandașu pentru sprijin. E un lucru incredibil! Avem niște resurse de care acest proiect s-a bucurat - echipamentele cele mai bune în clipa de față, apoi sala - acustica sălii și lucruri care au ridicat categoric nivelul, felul în care acum intrăm cu acest proiect în România. Și aș mai zice și despre Universitatea Națională de Muzică - partener. Acolo avem o echipă fantastică, de oameni care au înțeles miza acestui proiect - doamna Verona Maier, Diana Moș și Adrian Buciu. Aș merge mai departe cu parteneriatele pentru că e un lucru important; fără ele, proiectul nu ar fi avut impactul acesta, nu ar fi avut tipul acesta de materiale la nivelul acesta de profesionalism... Editura Casa Radio este un lucru foarte important...


Vom vorbi imediat despre Repere, nu?

Daniel Ivașcu: Exact. O secțiune a site-ului pe care ne-am dorit-o foarte tare, pentru că e foarte important să știm la ce ne raportăm.


Aș vrea să ne vorbiți despre câteva proiecte pe care le găsim pe connectarts.ro.

Daniel Ivașcu: Cu drag! Aș mai adăuga doar foarte rapid înainte faptul că proiectul ConnectArts este posibil datorită cofinanțării Administrației Fondului Cultural Național și, nu în ultimul rând, acestor parteneriate-cheie - am gândit proiectul împreună cu partenerii noștri Radio România Muzical, Editura Casa Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Radio România Cultural. Revenind acum la întrebare... platforma connectarts.ro găzduiește prezentări complete - prezentări scrise și traduse în engleză, franceză, germană, înregistrări speciale audio, un portofoliu foto dedicat pentru fiecare proiect.


Pe scurt, câteva proiecte? Să amintim.

Oana Ivașcu: Aș zice Clarino - nouă clarinetiști, de la clarinet soprano până la contrabas, coordonat de Emil Vișenescu.


Un ansamblu foarte interesant, care promovează muzica contemporană în general.

Oana Ivașcu: Exact. Ce mai avem? Cătălin Răducanu - un tânăr extraordinar, un pianist incredibil. Maria Diana Petrache... Sunt foarte mulți și foarte buni... Ansamblul de percuție Game - trei percuționiști extraordinari: Răzvan Florescu, Irina Rădulescu și Alina Alexandra Trifu.


Spuneți-mi cine face pozele pentru site?

Daniel Ivașcu: Am avut o echipă foarte frumoasă, foarte bună.


Sunt făcute de voi, de echipa voastră?

Daniel Ivașcu: De echipa noastră, da. Fotografiile sunt făcute de Florin Ghenade, un artist foto foarte talentat; el e cunoscut în ultimii ani pentru proiectul său dedicat arborilor seculari din România - Arbori bătrâni se cheamă proiectul său. Iarăși, echipa video, o echipă cu oameni foarte talentați...

Oana Ivașcu: Adrian Anton, Ștefan Nicu și Eduard Cioroagă. De scrierea creativă s-a ocupat Maria Balabaș; i-a dat o notă jucăușă dar, în același timp, serioasă.


Ce colaboratori mai aveți pentru bunul mers connectarts.ro?

Oana Ivașcu: Andrei Barbu - inginer de sunet, Lucian Zbarcea s-a ocupat de regia muzicală împreună cu Florin Tudor. Sunt o echipă cumva mixtă Radio - Asociația Culturală Isvor.


O aveți și pe Irina Cristina Vasilescu, realizator Radio România Muzical.

Oana Ivașcu: Irina Cristina Vasilescu, care i-a intervievat și, practic, a fost o ocazie în care tineri muzicieni au fost expuși la un tip de experiență total diferită. Au fost nevoiți să vorbească, să-și aleagă cele mai bune cuvinte care să-i reprezinte, să-și spună povestea, dar într-o notă foarte bună, foarte personală...


Altfel spus, promovați și rubrica noastră "Trei răspunsuri despre tine". Imago Mundi, până la urmă, este un proiect care face parte din ConnectArts, nu?

Daniel Ivașcu: E proiectul pe baza căruia am construit platforma. Imago Mundi încă nu e acolo, dar intenționăm oricum să continuăm proiectul ConnectArts.


Dar amintiți de el și e o ocazie să vă mulțumesc și eu pentru Colindul - nu știu de pe care album al vostru, al doilea, al treilea...

Oana Ivașcu: De pe Dimitrie Cantemir.


Exact... pe care îl folosesc practic la fiecare emisiune la Bucureștiul muzical de altădată, ca suport pentru cuvintele muzeografei Lelia Zamani.

Aveți pe site-ul vostru - Oana Ivașcu și Daniel Ivașcu - connectarts.ro și o secțiune dedicată reperelor - marile personalități muzicale românești, pe care le-ați gândit ca niște modele de viitor.

Daniel Ivașcu: Așa este, pentru că, până la urmă, nu putem construi pentru viitor fără să ne raportăm la trecut, e foarte important să știm cu toții la ce anume ne raportăm, la cine ne raportăm. Acesta este și motivul pentru care am construit această secțiune. Am construit-o cu sprijinul Editurii Casa Radio, respectiv a doamnei Gilda Rădulescu și cu ajutorul colecțiilor Maestro și Radio-legende - colecții foarte frumoase și foarte importante.


Câteva nume...

Daniel Ivașcu: George Georgescu, George Enescu, Radu Aldulescu, Constantin Silvestri, Maria Fotino... cu adevărat oamenii mari ai muzicii românești.


Cum pot lua tinerii muzicieni contact cu voi pentru a apărea pe connectarts.ro?

Daniel Ivașcu: Simplu. Fie pe connectarts.ro vor găsi secțiunea Contact...


Trebuie să îndeplinească niște criterii?

Daniel Ivașcu: Vom anunța în curând - spusesem că în noiembrie, decembrie, dar nu avem o dată foarte clară încă... vom organiza o nouă sesiune pentru anul viitor.


Vorbește-ne puțin Daniel și despre secțiunea Noutăți de pe site. Acolo sunt tot felul de informații foarte interesante.

Daniel Ivașcu: Da, pentru că am gândit din start platforma connectarts.ro atât ca pe o platformă de promovare a acestor tineri muzicieni, cu materialele, demo-urile respective, dar și ca pe o platformă de învățare, de educație non-formală, prin care ne dorim să oferim diverse instrumente, însemnând oportunități diverse, tutoriale, diverse articole care să le fie la-ndemână, cu ajutorul cărora să poată accesa finanțări sau...

Oana Ivașcu: Să aplice pentru concursuri, festivaluri ș.a.m.d.


Din păcate, timpul a zburat și astăzi foarte repede. Eu vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația de a veni la matinal. Ar trebui să le spunem și ascultătorilor ce am vorbit pe parcursul unei lucrări: am avut o dorință, nu am găsit pe site-ul vostru connectarts.ro un buton search, o căutare ca să ajung mai repede la proiecte, dar, cu siguranță, va exista, nu?

Daniel Ivașcu: Rezolvăm.


Vă mulțumesc! Așadar, connectarts.ro - Oana Ivașcu, Daniel Ivașcu sunt acolo pentru a vă lămuri despre proiectele tinerilor muzicieni.