Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga

Publicat: luni, 29 Octombrie 2018 , ora 13.47

Din 29 octombrie, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga pornesc într-un turneu național de promovare a CD-ului Dinu Lipatti - compozitor


Domnule Ștefan Doniga, tocmai ați încheiat Turneul Naținal "Un secol de muzică românească" pe care l-ați susținut împreună cu violonista Diana Jipa și în care ați prezentat exclusiv lucrări ale unor compozitori români. După acest efort artistic și organizatoric, care sunt impresiile dumneavoastră? Cum a fost primită muzica românească în orașele pe care le-ați vizitat?

Muzica românească a fost primită cu foarte mult entuziasm, mai ales că am ales lucrări foarte accesibile, lucrări pentru publicul larg. Am dedicat acest turneu în primul rând elevilor și studenților - am desfășurat mai mult de jumătate dintre spectacole în cadrul liceelor de muzică. Așadar, programul a fost selectat cu grijă pentru a fi cu o adresabilitate cât mai largă. În mod firesc, la o asemenea muzică publicul a răspuns entuziast. Am fost primiți foarte bine și rezultatul este, de fapt, dorința de a continua și de a mai face multe astfel de turnee.


Dumneavoastră și Diana Jipa vă pregătiți de un nou turneu ce are drept scop promovarea discului "Dinu Lipatti - compozitor", un proiect pentru care ați depus o muncă de cercetare, de realizare a unor transcripții, o activitate mai complexă decât presupune de obicei o realizare a unui compact-disc. Ce anume v-a determinat să porniți pe acest drum, al componisticii lui Dinu Lipatti?

În primul rând, fascinația pentru geniul lui Dinu Lipatti. Geniul lui Dinu Lipatti este unul complex, nu este doar talentul uriaș de interpret. El a fost dublat de un mare, mare compozitor, un mare creator pe care noi abia acum începem să-l deslușim. Intrând în contact cu câteva dintre lucrările sale am înțeles acest lucru și am înțeles că merită acest efort de a căuta, de a săpa printre partituri pur și simplu, de a mă alătura celor care descoperă permanent noi și noi creații din catalogul acesta al lui Dinu Lipatti pentru a le scoate la lumină, pentru a le dărui publicului. Toată această activitate despre care spuneți este justificată și de faptul că multe dintre lucrările pe care le prezentăm și pe care le-am inclus în discul care urmează a fi lansat sunt în primă imprimare - nu au fost niciodată înregistrate. De asemenea, fiind un disc pe care l-am dedicat și prezenței viorii - Diana Jipa fiind, după cum ați spus, alături de mine pe acest disc - am căutat să adaptăm câteva dintre lucrări pentru această pereche camerală, pian și vioară.


La cine doriți să ajungă muzica lui Lipatti prin intermediul acestui disc?

Discul acesta va fi distribuit gratuit în 500 de exemplare în școli de muzică, biblioteci, școli populare de artă, case de cultură și centre culturale din România. Așadar, în primul rând, ne dorim ca această muzică să ajungă la tineri, la copii, la cei care se educă în domeniul muzical. Este foarte important, din punctul nostru de vedere, să se cunoască faptul că un compozitor român a atins acest nivel extraordinar de înalt de creație și de rafinament artistic. Și poate constitui un model, considerăm noi, pentru toți cei care urmează acest drum. Dar, bineînțeles, este un produs dedicat tuturor iubitorilor muzicii; el va putea fi descărcat gratuit de pe internet.

Interviu realizat de Monica Isăcescu