Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Audio. Începe noua stagiune de concerte la Sala Radio! - interviu cu Liliana Staicu

Publicat: miercuri, 3 Octombrie 2018 , ora 13.46

Orchestra Națională Radio deschide stagiunea 2018 - 2019 vineri, 5 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Radio. Interviu realizat de Andreea Chiselev în cadrul matinalului Musica viva din 3 octombrie.


Sala Radio își redeschide vineri porțile pentru o nouă stagiune de concerte, o stagiune aniversară despre care ne oferă detalii Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio. Bună dimineața!

Bună dimineața, Andreea! Bună dimineața, dragi ascultători! Într-adevăr, vineri 5 octombrie se deschide noua stagiune de concerte la Sala Radio, cu un concert al Orchestrei Naționale Radio, condus de Nicolae Moldoveanu, solist fiind Alexandru Tomescu. Program, credem noi, spectaculos - Concertul pentru vioară și orchestră de Korngold. Cred că este pentru prima dată când un violonist român interpretează acest concert. Și Simfonia a V-a - monumentala simfonie a V-a - de Gustav Mahler. Iar miercurea viitoare, pe 10 octombrie, de asemenea o deschidere de stagiune, la Orchestra de Cameră Radio cu dirijorul Vlad Vizireanu și violonista Cristina Anghelescu - un concert de Mozart și, de asemenea, Recviemul de Cherubini.

Ce aș putea să vă spun despre stagiunea viitoare? Așa cum ai spus, este o stagiune aniversară. Radio România împlinește 90 de ani, Orchestra Națională Radio există de 90 de ani; pe lângă ea, și celelalte ansambluri ale Radioului - Orchestra de Cameră, cele două coruri, Big Band-ul, Orchestra de muzică populară. Toate vor avea o stagiune foarte bogată.

În privința liniilor acestei stagiuni, aș putea să vă spun că vă veți putea întâlni cu mulți dintre interpreții români care au o frumoasă carieră internațională și aș numi aici pe Alexandra Dariescu, pe Remus Azoiței, Sînziana Mircea, Luiza Borac, Liviu Prunaru, Andrei Ioniță și Bogdan Zvorișteanu. De asemenea, vom readuce în prim plan câteva instrumente în postură de solist. Vom avea un concert pentru orgă și orchestră, pentru că Sala Radio are cea mai mare orgă din sud-estul Europei și una dintre cele mai mari de pe continent. De asemenea, harpa va fi prezentă în postură solistică; în partea a doua a stagiunii veți putea asculta la Sala Radio foarte rar cântatul concert de Ginastera. Clarinetul, flautul... pe lângă instrumentele obișnuite pentru care au fost create multe concerte. Bineînțeles, soliștii Orchestrelor și Corurilor Radio vor fi prezenți în această stagiune alături de mulți alți interpreți.

Două evenimente în prima parte a stagiunii, pe lângă deschiderea de stagiune, este vorba despre concertul dedicat Zilei Radioului, care va avea loc în mod excepțional joi. Deci joi, 1 noiembrie, Orchestra Națională Radio, Corul Academic și Corul de Copii sub bagheta maestrului Cristian Mandeal vor marca cei 90 de ani de Radio România. Solist va fi Liviu Prunaru, iar în partea a doua, impresionanta Carmina Burana de Carl Orf. Și, de asemenea, pe 30 noiembrie, un concert extraordinar dedicat Zilei Naționale a României și marcării Centenarului, cu un program integral românesc - de asemenea, un concert al Orchestrei Naționale Radio.

Aș mai spune că pe lângă toate acestea nu trebuie să ratați Festivalul RadiRo care, așa cum știți, se va desfășura în acest an între 18 și 25 noiembrie - concerte simfonice la Sala Radio și concerte de jazz la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Toate amănuntele le găsiți pe site-ul www.radirofestival.ro, iar de astăzi se pun în vânzare biletele.


Vă mulțumim frumos! Așadar, bilete pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele inmedio, dar și la casa de bilete a Sălii Radio. Și pentru cei care nu pot ajunge la toate aceste evenimente, le veți putea asculta, desigur, și pe Radio România Muzical și Radio România Cultural sau online, pe internet.