Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș, despre Turneul național '100 x Enescu'

Publicat: miercuri, 29 August 2018 , ora 14.40
Începe, în 31 august 2018, Turneul 100 x Enescu, în care porniți alături de Bucharest Festival Orchestra. Care este ideea care stă la baza acestui proiect?

În primul rând, Bucharest Festival Orchestra este o formație de soliști. Țin la fiecare dintre ei. De fapt, Enescu, după cum știm, a scris Octuorul acesta pe care noi îl plimbăm prin țară pentru o formație de opt soliști și, din fericire pentru mine, și dirijor, iar una dintre motivațiile turneului este că încercăm să refacem traseului pe care îl organiza anual George Enescu. Este vorba despre un turneu muzical prin care își dorea să bucure oamenii cu muzica lui, pe de o parte, dar în același timp strângea fonduri pentru premiul național de compoziție "George Enescu", înființat în 1912. A trecut prin 1918 și s-a încheiat din pricini mai degrabă politice puțin după 1940. Acesta este un prim demers. Un al doilea este Octuorul în sine, atât de fermecător încât, măcar o dată în viață, dacă nu de mai multe ori, ne simțim foarte atrași de el, iar și soliști pe care îi aminteam, și eu am vrut să vedem cum ar fi să-l cântăm. E o lucrare pe cât de fermecătoare, pe atât de complicată și cred că turneul ne va ajuta foarte mult să-l înțelegem din ce în ce mai bine până în finalitatea lui.

Care este itinerarul turneului?

Începem la Tescani, unde vom cânta chiar în aer liber, sub brazii de acolo, care sunt plini de păsări, care de multe ori acompaniază muzicile festivalului Enescu - Orfeul Moldav, organizat de Filarmonica Jora din Bacău și cred că vom cânta chiar pe mica platformă de lângă așa-zisul mormânt al lui Enescu, construit din dorința lui (și-ar fi dorit să fie înmormântat acolo, dar tot din pricini politice a rămas la Père-Lachaise). Începem la Tescani, vom merge la Satu Mare, Oradea, Cluj, mergem la Sibiu, cântăm la Craiova, la Filarmonică. Vom cânta la Onești. Aceasta a fost o alegere subiectivă, din pricina faptului că eu sunt de acolo și terminăm la București; vom ajunge și la Conservator, unde vom deschide stagiunea Conservatorului, grație înțelegerii și parteneriatului cu Universitatea de Muzică din București și, la final, ne oprim la Sala Cerchez a Muzeului Cotroceni.


Îi puteți numi pe cei opt soliști care vă vor fi alături?

Mă bucur să-i pot numi pentru că sunt niște oameni cu care colaborez de multă vreme: Diana Jipa - vioara I, Cristina Pașa, Tiberiu Branga și Alexandru Marian sunt violoniștii formației. Doi dintre ei chiar fac parte din colectivele Radioului. Apoi Emanuel Vots și Mădălina Penciu la violă și ce doi violonceliști la care țin, de asemenea, foarte mult, Eduard Zecheru și Bogdan Postolache.


Interviu realizat de Ana Diaconu