Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. JazzUp Sea, actul de naștere!
După cele douăsprezece ediții ale Festivalului SoNoRo, care s-a extins și în alte orașe ale României, (și chiar și în străinătate) propuneți un nou festival dedicat iubitorilor jazzului. De ce tocmai jazz?
De data aceasta sunt doar director artistic. O parte din colegii mei de la SoNoRo s-a gândit să propună și publicului din Constanța un festival original în care jazzul să fie atracția principală. Dar, după cum știți, expresia "Jazz up" oferă o mare posibilitate în a planifica muzică, a invita artiști, a combina diverse direcții muzicale. Pentru mine este o provocare pentru că jazzul a fost o muzică periferică pe care am planificat-o la Festivalul SoNoRo pe parcursul celor 13 ani de existență. Deci, este o provocare în orice caz.
Vă atrage acest idiom muzical, mai ales, poate, în punctele de legătură cu muzica clasică?
Sigur că da. Chiar și în programul din acest an, probabil că știți că unul din concerte va include piese emblematice din repertoriul muzicii clasice, dar care sunt absolut direct legate de jazz.
Cum ați alcătuit programul festivalului? Care au fost liniile pe care le-ați urmărit în general?
Jazzul este și va fi, probabil, întotdeauna (dacă ducem festivalul mai departe, la o ediție a doua și anul viitor), va juca un rol foarte important în acest festival. Expresia "jazz up" ne-a dat posibilitatea să includem muzică sud-americană. Îl avem pe unul dintre cei mai mari violoniști ai Americii de Sud, care este de foarte mulți ani concertmaestru al Orchestrei Radio din Paris, Alexis Cardenas - venezuelean, alături de membrii ansamblului Recoveco - aceștia fiind exclusiv columbieni. Vom prezenta publicului un program cu muzică evident de jazz, dar în mod deosebit sud-americană - Mexic, Columbia, Cuba ș.a.m.d. Alte două concerte importante sunt cele în care jazzul va fi forța principală. O avem pe Elena Mîndru din Finlanda, binecunoscută publicului din România. Și în concertul final, o altă cântăreață de calibru, Luiza Zan, și ea foarte renumită nu doar în țară, ci și în străinătate.
Fiecare concert din festival are un titlu, așa cum ne-ați obișnuit și în cadrul Festivalului SoNoRo. Puteți detalia pentru ascultătorii Radio România Muzical?
Primul se numește "Amor"; este un termen general, dar cred că dragostea pentru muzică și pentru viață pe care acest ansamblu sud-american o arată este cel mai bine descrisă în cuvântul amor. Evident că vor exista și niște surprize "amoroase" din partea muzicienilor, dar acestea vor fi divulgate de pe scenă publicului, deci nu pot să vă spun prea multe despre acest lucru.
Al doilea concert se numește "The Lighthouse" - concertul pe care Elena Mîndru și Cvintetul său îl vor susține în Cazinou. "Farul" se leagă foarte bine cu Constanța, cu Cazino-ul, cu marea și cred că va fi una dintre cele mai frumoase piese pe care ansamblul le va cânta în această primă ediție Jazz Up Sea.
Apoi "Jamsession", pentru că - așa cum am făcut și la SoNoRo - am observat că publicul poate descoperi fațete neobișnuite ale muzicienilor, ale programului. Întotdeauna se vorbește cu publicul, un pahar de vin nu va lipsi, deci cred că va fi o seară foarte convivială. Aceasta va fi la Centrul Cultural proaspăt construit în centrul Constanței. După care, urmează matineul intitulat "Jazzy Classics" - evident, piese inspirate din jazz; nu va lipsi celebra Sonată a lui Maurice Ravel pentru vioară și pian și câteva lucrări pentru pian solo ale lui Nikolai Kapustin, care este poate compozitorul care a scris cel mai bine într-o manieră clasică melodii și teme de jazz. Concertul final se numește "Afrodizzy" - un nume original pe care Luiza Zan și chitaristul Lucian Pavelescu l-au creat pentru proiectul Jazz Up Sea la Muzeul de Artă din Constanța.
Răzvan Popovici, din perspectiva largă pe care o aveți în sfera muzicii clasice, de ce iubim jazzul?
De ce iubim jazzul? Nu știu. Pentru mine, ca muzician clasic care este foarte evident legat de muzica scrisă și de partituri, jazz-ul este foarte conectat cu o libertate absolut esențială și pe care de fapt toți muzicienii clasici dorim s-o avem când cântăm pe dinafară evident. Muzicienii de jazz care improvizează în toată vremea sunt, cred, cei mai fericiți din acest punct de vedere.
Vă mulțumim. Vă dorim să ajungeți cu Jazz Up Sea la anvergura Festivalului SoNoRo!
Și noi vă mulțumim și așteptăm publicul de joi până duminică la Constanța.