Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Baritonul Lucas Meachem din nou în România

Publicat: vineri, 25 Mai 2018 , ora 13.09
Prezență scenică convingătoare, Lucas Meachem a cântat la Opera Lirică din Chicago, Operele din San Francisco și Los Angeles și la Opera Metropolitan din New York. În Europa, cântărețul american a cucerit publicul Operei de Stat din Viena, pe cel al Operei Covent Garden din Londra și pe cel al Teatrului Real din Madrid. În această perioadă Lucas Meachem se află în România pentru un recital în cadrul unui eveniment privat și un masterclass la Universitatea de Muzică de București. Cu acest prilej am stat de vorbă cu baritonul american:


Lucas Meachem reveniți în România pentru un recital și pentru un masterclass la Universitatea de Muzică din București. Ce v-a determinat să vă reîntoarceți?

De fapt pentru a vizita România sunt pentru prima oară, dar pentru a cânta, într-adevăr sunt pentru a doua oară. Am o familie care trăiește aici. Tatăl soției mele - Irina, locuiește la Ploiești, îmi place să mă întorc să vizitez România. M-am căsătorit cu o femeie de origine română, pot să spun că sunt pe jumătate român și îmi place să mă întorc aici, să fiu o parte a culturii să mânănc mâncare cu specific românesc. Am fost invitat de George Butunoiu, cel care este producătorul concertului de duminică, 27 mai.


Reveniți sub cupola Ateneului Român. "American night" s-a intitulat recitalul pe care l-ați susținut anul trecut alături de soția dumneavoastră Irina Meachem. Ce ați pregătit publicului de această dată?

Concertul de anul trecut a fost atât de bine primit de public, încât am decis să revin. Trebuie să vă spun că publicul român este inteligent și muzica americană a fost atât de bine primită încât am decis să aduc un program complet de muzică americană. Voi cânta arii și duete din musicaluri și operete având-o parteneră pe soprana Irina Iordăchescu.


Ce roluri ați adăugat repertoriului dumneavoastră, în anul care a trecut, și unde le-ați interpretat?

Am fost la Opera Metropolitan unde am cântat în opera Boema, a fost un spectacol care a făcut parte din seria de emisiuni Met HD, a fost transmis în cinematografe din întreaga lume, deci și aici în România. Am cântat și la Chicago, Lituania, în Minneapolis, acolo unde locuiesc împreună cu soția mea și unde există o comunitate mare de români, ceea ce este minunat pentru că pot intra în contact cu românii și cultura lor pretutindeni în lume, chiar dacă nu mă aflu în România.


Ce roluri v-ați dori să adăugați repertoriului dumneavoastră și unde doriți să le cântați?

În următorul sezon voi cânta două roluri la Opera Metropolitan: Marcelo din opera Boema și Robert în Iolantha. Robert este un personaj cu un caracter impresionant, este unul dintre cele mai frumoase roluri din creația rusă. Sunt foarte fericit să mă întorc la Met pentru două roluri. Mi-ar plăcea să cânt repertoriul francez, să cânt în Thais - Athanaël, ar fi unul dintre cele mai întinse roluri pe care le-am cântat până acum, aș vrea să cânt mult Verdi, opere ca Traviata, Don Carlo și poate într-o zi voi ajunge să cânt și Rigoletto.


În 7 iunie, reveniți a doua oară la Universitatea de Muzică din București pentru un masterclass. La ce vă așteptați de la această experiență?

Am așteptări foarte mari, pentru că ultima oară am fost foarte impresionat de nivelul foarte bun al studenților. Cred că pot să-i ajut și în alt sens. În operă nu poți doar să cânți, avem nevoie de întreg actul artistic, avem nevoie să știm cum să ne mișcăm, cum să reacționăm la sensul cuvintelor pe care le rostim. Toate aceste lucruri trebuie să le punem cap la cap să formăm un pachet, un bagaj cu care cântărețul să se poată prezenta la o audiție. Sper să-i ajut în acest sens.

Interviu realizat de Jeanine Costache