Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violista și violonista Clara Cernat

Publicat: miercuri, 9 Mai 2018 , ora 16.39

Clara Cernat și Thierry Huillet au concertat în 9 mai la Roma în cadrul unui eveniment deosebit. Mai multe despre acesta, dar și despre alte proiecte pe care le are în derulare, am aflat de la violonistă:


Clara Cernat, astăzi concertați la prestigiosul conservator Santa Cecilia din Roma la invitația Institutului Cultural Român de acolo. Cum a luat naștere acest proiect?

Este un proiect foarte frumos, mai amplu, care se numește "Europa in musica" și acest recital face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român de la Roma și este consacrat muzicii europene, bineînțeles, muzicii românești în primul rând și muzicii franceze de asemenea, deoarece e făcut în parteneriat cu Vila Medicis - Institutul Cultural Francez. Vor fi opere de George Enescu, Ion Scărlătescu - Bagatella, Balada de Ciprian Porumbescu armonizată de către soțul meu, compozitorul și pianistul Thiery Huillet care va interpreta toate piesele programului cu mine... și alte comori ale repertoriului, ca Dans macabre al lui Camille Saint-Saens și o magnifică transcripție a lui Thiery Huillet pentru vioară și pian a celebrei suite Ucenicul vrăjitor de Paul Dukas. Thiery Huillet a compus o lucrare - Micul Prinț - din care vom cânta extrase.


Ce alte proiecte mai aveți? Am aflat că în iulie veți fi unul dintre profesorii din cadrul cursurilor "Musica Pirineos" din Spania.

În fiecare an eu particip la acest masterclass care este și un festival important, și cu cursuri de vară. Voi preda vioara și viola. Ieri am cântat la Barcelona prima audiție mondială a unui concert pentru violă și orchestră la Sala Auditori. Săptămâna viitoare voi interpreta Concertul în re minor de Mendelssohn, pe 14 și 15 mai, solistă cu Orchestra de Cameră din Toulouse și Balada de Ciprian Porumbescu armonizată de Thiery Huillet... Multe, multe proiecte. În luna iunie - mai multe recitaluri de violă solo într-un festival foarte important în sudul Franței; un festival în jurul lui Bach în care voi cânta mai multe lucrări pentru vioară solo; un foarte frumos proiect pe 9 și 10 iunie cu celebrul filosof francez Luc Ferry. Revenind la Micul prinț, Thiery Huillet a avut o comandă din partea Orchestrei Naționale a Capitoliului din Toulouse care este una din cele mai bune orchestre simfonice franceze, de a orchestra această piesă pentru pian, vioară și orchestră simfonică - deci, va fi cântată în stagiunea viitoare. Multe, multe proiecte.

Interviu realizat de Radu Mihalache