Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Tiberiu Soare

Publicat: vineri, 4 Mai 2018 , ora 12.44

Fundația Calea Victoriei organizează concertul I love Ceaikovski, pe care Orchestra Symphactory îl susține luni, 7 mai 2018, în Sala Studio a Teatrului Național din București. Solist va fi tânărul pianist Mihai Diaconescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare. Am discutat cu acesta din urmă în interviul ce urmează.

Dirijați cel de-l treilea concert din seria I love classics. De ce tocmai Ceaikovski, după Mozart și Verdi?

Evident că ordinea alegerilor nu este una conformă vreunei scheme. Pur și simplu sunt muzicieni, compozitori, artiști care ne-au marcat felul în care am învățat și am făcut muzică până acum. Vorbesc în numele meu și al muzicienilor din Symphactory. Sunt compozitori la care ținem foarte mult și pe care într-adevăr îi iubim. Sunt declarații de dragoste pentru niște compozitori și mari muzicieni. Ceaikovski, anul acesta, tocmai că nu avem nevoie de o dată anume, nu avem nevoie, să zicem, de împlinirea unei sume rotunde de ani. Dacă ar fi fost așa, cred că în cazul acesta am fi optat, să spunem, pentru Debussy, de la a cărui dispariție se comemorează 100 de ani anul acesta. Dar nu a fost vorba despre un astfel de criteriu. Ceaikovski pentru că ne place, Ceaikovski pentru că suntem siguri că și publicului îi va plăcea foarte mult și Ceaikovski pentru că vorbește foarte mult limba noastră, a muzicienilor care chiar iubim ceea ce facem.


Solist va fi un pianist foarte tânăr. Ce ne puteți spune despre el? Ați mai cântat împreună?

Nu. Este prima colaborare acum, dar acest lucru intră exact în linia pe care ne-o dorim noi, cei de la Symphactory și anume de a ieși în întâmpinarea tinerilor muzicieni, absolvenților de conservator, pentru a-i ajuta să ia contact cu publicul și cu scena. Aceasta a fost și ideea după care s-a constituit inițial orchestra Symphactory, așa că urmăm această linie. Suntem consecvenți.


Cum ați alcătuit programul?

Evident, programul a fost alcătuit în jurul piesei solistice, având în vedere că urma să interpretăm Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră. Ne-am gândit că trebuie automat fie o simfonie, fie o suită de proporții ceva mai mari. Ne-am oprit asupra suitei din Lacul lebedelor, recunosc, datorită muzicalității intrinsece a muzicii, a partiturii. E o partitură absolut extraordinară. Eu am avut ocazia de a o dirija de câteva ori, chiar și în fosa operei bucureștene și m-am gândit că ar fi foarte frumos ca această muzică, destinată evident pentru a însoți baletul, e suficient de bine scrisă și de frumoasă și de expresivă pentru a fi apreciată ca atare, drept o piesă de concert. Uvertura-fantezie Romeo și Julieta a venit într-o completare oarecum firească pentru că este vorba de o declarație de iubire și  atunci vorbim, poate, de cel mai celebru cuplu de îndrăgostiți din istoria muzicii, Romeo și Julieta. Felul în care Ceaikovski a știut să transpună dramatismul textului shakespearian în muzică este, cred eu, inegalabil. Este de o frumusețe extraordinară și nu vorbim de o frumusețe pur romantică și care ar putea face apel doar la sentimente, ci ne invită să și gândim. Este o meditație dacă ne gândim mai ales la introducere, la tema introductivă a uverturii. Este o meditație la ravagiile pe care le pot face intoleranța și ura în viețile noastre.


În final aș vrea să mai aduc în discuție faptul că, tot luna aceasta, sunteți invitatul Sandrei Ecobescu pentru a purta un dialog Inspire me. Despre ce este vorba?

Dialogul respectiv va fi pe 19 mai, la sediul Fundației Calea Victoriei. Este vorba de o întâlnire destul de relaxată între un eventual public și un muzician. E o întâlnire care poartă marca unei confesiuni. Practic, muzicianul se întâlnește cu publicul acestei conferințe și voi încerca, pur și simplu, să le spun cum se vede lumea din perspectiva unui muzician. Cam atât de simplu. Nimic mai complicat, dar evident că există foarte multe ramificații la o astfel de conversație cu un public.

Muzicienii se exprimă evident prin arta lor, dar din când în când cred eu că este foarte bine să intre și într-un dialog vorbit cu publicul care poate are anumite așteptări, poate are anumite curiozități. De aceea, de fapt, pot să vă asigur  că există foarte multe întrebări legate de detaliile vieții de muzician, în speță de dirijor, în cazul meu. Dar există foarte multe curiozități ale publicului și dacă venim cumva în întâmpinare prin intermediul unui dialog destins, relaxat, cred eu că nu poate decât să facă bine ambelor părți, atât artiștilor, cât și publicului.

Luni, 7 mai 2018, de la ora 19:00, concertul I love Ceaikovski va putea fi ascultat și în direct la Radio România Muzical.

Interviu realizat de Ana Diaconu