ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: joi, 14 Decembrie 2017 , ora 12.06
Concertul de vineri, 15 decembrie 2017, de la Sala Radio va avea loc în memoria Regelui Mihai I al României, iar Recviemul german op. 45 de Johannes Brahms va fi prezentat cu participarea solistică a sopranei Cristina Grigoraș și a baritonului Balla Sándor. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Mandeal, care ne-a acordat următorul interviu.


Veți dirija vineri un concert dedicat Majestății Sale, Regelui Mihai I. Ce înseamnă această ocazie pentru dumneavoastră?

Înseamnă un omagiu pe care îl aduc și eu din modesta mea poziție, de cetățean al acestei țări, pentru cel care a fost ultimul nostru rege și care a reprezentat probabil ultimul semn de noblețe a ceea ce cunoaștem noi, în special din clasa politică românească. E vorba de adevărata aristocrație, aceea a sufletului, a gândului și a acțiunii, lucru pe care Regele Mihai l-a îndeplinit cu întreaga sa modestie, curățenie sufletească, cinste fundamentală și omenie, în întreaga sa existență. Desigur, ne dăm cu toții obolul de respect pentru această uriașă personalitate care a însemnat Regele Mihai I și încercăm cu modestele noastre posibilități să-l omagiem așa cum se cuvine.


Iar dintre toate lucrările care s-ar fi potrivit unei asemenea ocazii ați ales Recviemul german de Brahms.

Da. A fost o alegere fortuită, după părerea mea. În același timp este poate cea mai potrivită lucrare din tot repertoriul de gen, poate cu excepția Recviemului de Mozart pentru a se potrivi cât mai bine pentru acest moment; Recviemul de Brahms este, probabil, opera supremă de gen în repertoriul nostru curent.


Cum veți începe dumneavoastră anul 2018?

Imediat după Anul Nou plec la Filarmonica din Belgrad, unde sunt un oaspete foarte, foarte vechi, din 1984. Va fi o mare provocare acest concert, de această dată, pentru că voi dirija pentru prima dată atât pentru mine, cât și pentru ei, Simfonia a IV-a de Șostakovici, care se știe că este un colos aproape de neurnit. Iată, avem, după atâta și atâta amar de ani, curajul să o abordăm, atât orchestra, cât și eu.


Interviu realizat de Ana Diaconu