ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Continuă Festivalul 'Zilele Muzicii la Oravița' - Interviu cu Manuela Iana-Mihăilescu

Publicat: marți, 8 August 2017 , ora 11.35
În 4 august a debutat ediția cu numărul zece a Festivalului Zilele Muzicii la Oravița. Impresii despre evenimentele de până acum, dar și informații despre ceea ce urmează ne-a oferit pianista Manuela Iana-Mihăilescu, director artistic al proiectului.


Cu câteva zile în urmă a debutat cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional Zilele muzicii la Oravița. S-a derulat deja o primă serie de evenimente. Ce impresii ați reușit să culegeți din rândul publicului?

La cea de-a X-a ediție, după cum mă așteptam, publicul a fost numeros și foarte interesat de programele care au fost, în special de recitalul de pian al pianistului Eduard Kunz și de concertul simfonic în care au interpretat, ca soliști, muzicieni din Coreea de Sud. Concertul coral care a fost în deschidere a fost susținut de Corul Cantus Redivivus, un cor format aici în Oravița acum trei ani.


Sâmbătă, 12 august, va avea loc un recital dedicat memoriei lui Dinu Lipatti, la care participați, de altfel, în calitate de pianistă. Ce opusuri ați ales cu acest prilej?

Am dedicat acest concert din 12 august memoriei lui, punând în program o piesă compusă de el - Sonatina pentru vioară și pian, interpretată de Mathilde Gheorghiu și de Dinu Mihăilescu. Mathilde Gheorghiu a studiat la Conservatorul din Geneva, unde a predat Dinu Lipatti. În program va fi și ultima piesă compusă de el, care, de fapt, este o glumă muzicală pentru pian la patru mâini. Având în vedere că nașul de botez al lui Dinu Lipatti a fost George Enescu, o să dedicăm jumătate din program și creației lui George Enescu - Sonata a II-a pentru violoncel și pian și Sonata a II-a pentru vioară și pian.


Alături de acest recital, cum arată în linii mari programul următoarelor zile?

Ansamblul Percutissimo din Timișoara, în data de 11 august. Am dorit să facem și în aer liber un concert; este vorba de Grădina de Tir, un spațiu foarte primitor. În 13 august am planificat un recital al pianistei Sophia Vaillant din Franța, care are în repertoriu și tangouri. Iar în 15 august, ca de obicei, în Biserica romano-catolică din Oravița vom încheia festivalul cu un concert Ave Maria, dar care cuprinde și sacru și muzică laică, în interpretarea sopranei Simina Ivan și a mezzosopranei Aura Twarowska, alături de Duo Mihăilescu la pian.

Interviu realizat de Ana Diaconu