ACUM:
10.00
Grădina de... sunete
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Valentin Doni

Publicat: miercuri, 7 Iunie 2017 , ora 10.40
Astăzi, 7 iunie 2017, de la ora 19.00, dirijorul basarabean Valentin Doni se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio. Mai multe detalii despre eveniment aflăm din următorul interviu.


Deseară vă veți afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, alături de care ați ales să prezentați un program divers ce debutează cu cel de-al patrulea concert pentru pian și orchestră de Beethoven. Lucrarea îl aduce în prim plan pe Nicolas Bourdoncle, un pianist de numai 19 ani.

Este o colaborare veche; îl cunosc pe Nicolas încă de când era foarte mic și, practic, l-am văzut pe parcursul mai multor ani cum crește atât fizic, cât și muzical. Am fost primul dirijor care l-a acompaniat. El a evoluat împreună cu festivalul de la Chișinău.


În continuarea primei părți, o creație semnată chiar de dumneavoastră. Cum arată în linii mari această lucrare?

Mesajul s-a născut din niște trăiri ale vieții mele și ale societății în care mă aflam atunci. Lucrarea a fost terminată pe la sfârșitul anilor '80 și prima audiție a fost cu Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă de la Chișinău. Eu am și îmbunătățit-o un pic; forma, practic, a rămas aceeași, dar au fost făcute unele modificări în sensul orchestrației.


Iar în încheierea concertului, Simfonia I de Prokofiev…

Mai mulți factori m-au determinat să aleg această lucrare. Alături de lucrarea mea, care ca și durată are 15 minute, decizia a fost să includ o lucrare care să fie atât interesantă pentru public, pentru muzicieni, pentru orchestră, cât și să se combine foarte bine ca timp cu lucrarea mea.

Interviu realizat de Ana Diaconu