Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Volume lansate de membri ai echipei Radio România Muzical

Publicat: miercuri, 29 Martie 2017 , ora 15.51
În 24 martie 2017, Radio România Muzical a împlinit 20 de ani. De asemenea, am marcat pe 19 martie, tot la Radio România Muzical, centenarul nașterii lui Dinu Lipatti. Sunt două momente celebrate prin nu mai puțin de trei evenimente editoriale despre care vorbim în următoarele minute, pentru că merită. Alături de noi sunt doamna Lidia Vianu, directoarea Editurii Contemporary Literature Press a Universității București, profesor la Catedra de Engleză a Universității bucureștene…


… și domnul Matei Bănică, directorul Editurii Grafoart. La Grafoart, cu sprijinul Casei Artelor și cu sprijinul regizoarei Alice Barb, au apărut două volume esențiale pentru cunoașterea lui Dinu Lipatti - ediția a III-a a monografiei pe ccare au semnat-o Dragoș Tănăsescu și Grigore Gărgăuanu (la această ediție, în ordine inversă) și un prim volum de scrisori Dinu Lipatti către profesorii săi - Mihail Jora, Nadia Boulanger și Florica Musicescu.

Doamnă Lidia Vianu, vorbim despre o ediție on line dată unor interviuri-eveniment realizate de colega noastră Cristina Comandașu cu două personalități, care nu mai sunt printre noi, vorbind despre muzică, personalități care nu aparțin domeniului muzical, dar care au fost foarte apropiate de acesta - Octavian Paler și Antoaneta Ralian. Ca persoană care privește cumva fenomenul muzical nu ca o profesionistă, dar cu pasiune, ce înseamnă din punctul dumneavoastră de vedere această realizare?

Noi ne-am dorit foarte tare, de multă vreme, să ajutăm Radio România Muzical prin editura Universității București, pentru că ele merg bine împreună. Până acum ne-am extins spre pictură, spre muzică încă n-am reușit fiind neprofesioniști. S-a întâmplat că aceste interviuri ale Cristinei Comandașu eu le-am ascultat pe toate, pe rând, și sunt atât de frumoase, încât noi i-am propus să le și transcriem și să le edităm. Le-am transcris…


Nu știu dacă am menționat, versiunea în limba engleză a site-ului romania-muzical.ro se datorează doamnei Lidia Vianu și studenților săi de la Universitatea București. Mulțumiri pentru acest lucru!

Cu mare drag. Meritul este al masteranzilor mei, care lucrează cu sârg. E o echipă care-și dorește să vină și la concerte și vine, așa că aveți fani.


Așadar, există deschidere către muzica clasică? Aveți deja ecouri legate de percepția volumului?

Da. Mulți dintre colegii mei, dar foarte mulți cunoscuți… Am fost surprinsă să văd că aveți atât de mulți ascultători față de început, încât chiar m-am bucurat. Am auzit și la dumneavoastră pe post că sunt oameni care nu ascultă altă stație de radio; eu sunt în situația asta de 10 ani cel puțin, cred că de 15. Altceva nu mă mai interesează. Și mulți sunt cei care o fac, sigur, fugind și de peisajul politic actual, dar venind mai ales către muzică.


E un semn bun. Doriți să continuați acest proiect din câte îmi spuneați. Reamintim, volumul înseamnă două interviuri-eveniment cu Octavian Paler și Antoaneta Ralian. La ce vă mai gândiți?

Volumul este o avanpremieră. Noi am vrea să scoatem toate interviurile și în mod sigur vom face acest lucru de îndată ce Cristina o să aibă timp și putere să le și redacteze. Noi le transcriem, le punem în pagină și o așteptăm pe ea. Așa că, în mod sigur, dacă nu toate deodată, cel puțin în trei tranșe noi vom scoate toate aceste interviuri și vă invităm la orice alte colaborări credeți că vă sunt de folos pentru că nouă ne plac toate.


Mulțumim. Ce mai oferă Contemporary Literature Press? Să spunem că volumul este de descărcat gratuit.

Totul este gratuit. Noi nu rulăm bani, nu plătim, nu suntem plătiți. Prin urmare, tot ceea ce oferim noi este cu uz didactic, în primul rând, și se descarcă gratuit. Avem literatură engleză, dar și literatură română, traduceri publicate bilingv, instrumente de învățat limba și literatura, manuale, manuale de exerciții, manuale de istorie a literaturii, dar avem și multe alte lucruri - studii de lingvistică, studii de literatură. Ne interesează, de pildă, arhivele pictorilor și am publicat până acum Gheață și acum scoatem Margareta Sterian - absolut toată arhiva, cu tot cu opere, cu tot ce a scris. Ne va interesa orice altceva în domeniul muzical, privind și compozitorii, privind activitatea dumneavoastră, pentru că aveți foarte multe… aveți momente de istorie a muzicii din care noi putem scoate volume.


Ne bucurăm să constatați asta. Cum se cheamă adresa pe internet unde vă găsim?

Editura este MTTLC.ro și se intră pe prima icoană care este Contemporary Literature Press. MTTLC, însemnând masteratul care lucrează la site-ul dumneavoastră, adică masteratul pentru traducerea textului literar contemporan.


Trecem acum la subiectul Dinu Lipatti, pentru că am marcat pe 19 martie centenarul nașterii. Editura Grafoart a marcat evenimentul cu sprijinul Casei Artelor și al regizoarei Alice Barb prin două volume cu adevărat esențiale - ediția a III-a adusă la zi a Monografiei Dinu Lipatti pe care Grigore Bărgăuanu a dus-o mai departe chiar dacă Dragoș Tănăsescu nu mai este printre noi și un prim volum de Scrisori Dinu Lipatti. Ce înseamnă pentru Editura Grafoart, domnule Matei Bănică, acest gest și cum este receptat acum, la câteva zile de la momentul când s-a petrecut?

Bună seara! Am constatat foarte mulți cunoscători care au început să vină la noi în librării întrebând de volumele Dinu Lipatti, ceea nu poate decât să ne bucure foarte tare. E un interes crescut în perioada asta, care să sperăm că nu se va pierde. Practic, noi am început pasiunea pentru Lipatti când ne-am apucat de publicare partiturilor lui Dinu Lipatti. Majoritatea lucrărilor sale n-au fost niciodată publicate. În total sunt un număr de 49 de lucrări, dintre care, din păcate, unele s-au pierdut complet…


Altele sunt neterminate.

Altele sunt neterminate și, din punctul meu de vedere, trebuie să nu ne oprim până când nu vom reuși să publicăm toate lucrările sale care au rămas în formă publicabilă.


Câte ați reușit să publicați până acum?

Până acum avem 10 titluri, majoritatea pentru pian solo. Mai avem în lucru încă vreo 5 sau 6 titluri. Sperăm ca în viitorul apropiat să reușim să le publicăm pe toate. Aș da ca exemplu primul nostru album "Din compozițiile micului Dinu", un album de lucrări pe care Dinu Lipatti le-a compus la 6 ani și au fost trascrise de profesorul său de pian de atunci, Iosef Pașil, niște compoziții deosebit de melodioase și foarte drăguțe, foarte ușoare…


Miniaturi cântate de Viniciu Moroianu, cel care este, cred, unul dintre îngrijitorii ediției dumneavoastră, la Casa Artelor.

Da. În recitalul din 19 martie, după lansarea volumului domnilor Bărgăuanu și Tănăsescu, într-adevăr au fost interpretate și aceste miniaturi. Sunt foarte, foarte frumoase!


Aveți o relație foarte apropiată cu domnul Grigore Bărgăuanu. Ați petrecut foarte multe ore lucrând la forma finală a acestui volum. De ce este important să alegem această ediție a monografiei și nu pe cele precedente?

Monografia Dinu Lipatti, în ediția a III-a pe care am publicat-o noi acum, este, practic, cea mai completă și cea mai la zi, prezentând cele mai actualizate informații posibile, inclusiv vizând catalogul lucrărilor. Despre asta chiar aș fi vrut să detaliez un pic. Inițial, când au fost făcute edițiile trecute ale biografiei Dinu Lipatti, s-a lucrat la nivel teoretic, folosind sursele existente, scrisori, tot felul de…


Teoretic însemnând de la distanță.

Teoretic însemnând fără a avea acces la manuscrise. Așa încât noi, acum, când am demarat în paralel cele două activități - de publicare a partiturilor și de publicare a biografiei - am constatat, de exemplu, la o lucrare, la Trei dansuri pentru două piane, că era același lucru cu Suita pentru două piane, al cărui nume fusese schimbat și fusese făcută o altă încheiere. Lipatti însuși făcuse această schimbare, probabil din lipsă de timp sau s-a răzgândit. Cert e că ele nu erau două lucrări, era una singură și a fost astfel omogenizată în catalogul lucrărilor. De asemenea, am implementat un număr nou denumit numărul Bărgăuanu, ca un omagiu, ca o mulțumire adusă dumnului Bărgăuanu, întrucât numai 10 din lucrările lui Dinu Lipatti aveau număr de opus, așa încât restul nu aveau nici un fel de indexare, nici un fel de număr de catalog, lucru care le era necesar.


Așadar, este cea mai bună sursă de informare în privința vieții și activității lui Dinu Lipatti, din câte cunoașteți dumneavoastră cel puțin.

Da, este absolut biblia biografiei lipattiene la ora actuală.


Și să menționăm și faptul că Grigore Bărgăuanu este muzicologul unui singur compozitor și muzician, și acela se numește Dinu Lipatti.

Mulțumiri adresate doamnei Lidia Vianu și domnului Matei Bănică! Am vorbit despre volumul on lune În universul muzicii cu Octavian Paler și Antoaneta Ralian semnat de colega noastră, Cristina Comandașu și de doamna Vianu în calitate de editor și despre Monografia Dinu Lipatti și Scrisorile lui Dinu Lipatti către profesorii lui, vol.I, ambele la Editura Grafoart, cu sprijinul Casei Artelor din București.


Interviu realizat de Ștefan Costache