Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 15 Februarie 2017 , ora 9.13

Săptămâna aceasta se pun în vânzare biletele pentru ediția a XXIII-a a Festivalului Internațional "George Enescu". Despre aceasta dar și despre cele mai proaspete vești legate de eveniment ne-a vorbit Mihai Constantinescu, directorul executiv al evenimentului; ca "Invitat al săptămânii" luni, 13 februarie, la "Pereptuum mobile":


Începând de joi, 16 februarie 2017, de la ora 10.00, putem cumpăra bilete pentru ceea ce se va întâmpla muzical la București, în principal, între 2 și 24 septembrie. Concret, cum putem cumpăra aceste bilete?

Biletele pot fi cumpărate prin internet, de pe site-ul eventim sau de pe site-ul festivalului, și pot fi achiziționate, în ceea ce-i privește pe bucureșteni de la cele 200 de centre de vânzare ale eventim-ului - începând de la centrul de pe Brătianu nr. 6, Librăriile Cărturești, Humanitas, Orange, Vodafone, Carrefour ș.a.m.d. Deci, există destule centre unde fiecare se poate duce, dar se poate accesa și internetul până la urmă pentru a intra în posesia unui bilet.


Biletele sunt de vânzare, deci, on line. Aș vrea să vă întreb dacă eu, spre exemplu, doresc să cumpăr 2000 de bilete dintr-o dată, la ora 10.00, e posibil acest lucru?

Nu puteți. Maximum de bilete pentru un spectacol pe care poate să le ia un doritor sunt 4; nu mai mult de 4 bilete, pentru o familie cu copii. Este imposibil, sistemul nu permite.


E bine de știut. Abonamente mai sunt disponibile în acest moment? Știm că au făcut recorduri de vânzări...

Nu mai sunt. Au fost recorduri de vânzări. De pe 5 decembrie s-au terminat toate - în câteva minute cele de la Sala Palatului și în câteva secunde cele de la Ateneu. Au mai rămas biletele pentru concerte individuale care, cum ați spus, vor fi puse în vânzare începând cu ora 10.00, pe data de 16 februarie.


Avem vești bune pentru cei care îl iubesc pe Jonas Kaufmann, de exemplu. A traversat o criză vocală prelungită dar acum se pare că și-a revenit. Există informații noi despre recitalul său din 17 septembrie, de la Ateneu?

Știm că va avea loc. Așteptăm programul, este un program pe care l-a pregătit împreună cu pianistul său. Este în capacitatea forțelor fizice, deci va veni. Mai multe amănunte veți primi în momentul în care vom primi și noi programul dânsului. Ca și la Dmitri Hvorostovsky, și el își gândește încă programul pentru a fi prezentat într-un recital la Ateneul Român.


Una dintre noutățile ediției din acest an a festivalului "Enescu" este seria "Muzica secolului al XXI-lea" însoțită de un forum al compozitorilor de pretutindeni, nume cu mare greutate - Sir James MacMillan, Jorg Widmann, Magnus Lindberg, Vladimir Cosma, Rolf Martinsson. Vor fi mese rotunde dar și concerte de muzică contemporană. Este un proiect la care Vladimir Jurowski, directorul artistic, ține din câte știm foarte mult, așa cum a și declarat-o. Cum se va petrece totul?

Acest forum se va desfășura astfel: concertele - la Sala Radio (Radioul va fi gazda acestor concerte), iar forumurile vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică. Fiecare dintre aceste forumuri va avea câte o persoană care va conferenția pentru public. Conferința este urmată de discuții la care participă compozitorii ale căror lucrări vor fi prezentate în cadrul acestor concerte și public doritor să vadă, să audă care sunt tendințele muzicii contemporane actuale. Pentru prima dată se desfășoară așa ceva în România și, din câte am înțeles de la maestrul Dan Dediu, cel care a coordonat tematica acestui forum, ar fi un lucru unic desfășurat în lume în acest moment. Sperăm ca pe lângă compozitorii care sunt invitați și publicul doritor de a vedea starea actuală a muzicii contemporane să avem și participarea unor studenți din țară și din străinătate. Noi oferim niște burse participanților la acest forum tocmai pentru a deschide mai larg paleta celor care sunt interesați de muzica contemporană în general și de muzica românească, până la urmă, pentru că ați văzut că fiecare din aceste concerte are și câte o lucrare, cel puțin câte o lucrare, a unui compozitor român.


Festivalul Enescu este la zi inclusiv din punctul de vedere al mijloacelor de mediatizare. Evenimentele vor fi transmise în direct on line?

În direct on line, ca și la edițiile trecute. Vor fi înregistrate de radio și de televiziune urmând a fi transmise ulterior. Alternativa aceasta este pentru cei care nu apucă să vină la aceste concerte, care nu apucă să ia bilete; ei vor avea posibilitatea să le și vadă pe internet în zilele în care se desfășoară acestea sau, cu ajutorul dumneavoastră, în calitate de coproducători - televiziunea și radioul - vor fi prezentate în decursul următorilor doi ani.


Aveți și alte noutăți să ne mai împărtășiți? Poate legate și de ediția din 2019, pe care o pregătiți deja?

În 2019 începem cu Filarmonica din Berlin. Asta trebuie să se știe și ne pare foarte bine că vor veni să deschidă festivalul. Avem și în 2019 niște nume importante și pregătim - deși poate părea pentru unii foarte devreme - ediția din 2021. Și acum suntem în perioada de căutare și de aprobare a unor solicitări care ne vin. E bine de știut că deja au început orchestrele să solicite să vină la festivalul nostru și acest lucru ne bucură foarte mult.


Ce orchestre aveți în vedere?

Pentru 2021 vrem să invităm în primul rând orchestrele care au participat la mărirea Festivalului "George Enescu"; e vorba de London Symphony, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze… suntem în discuții cu cei de la Los Angeles. Ne-au solicitat participarea cei de la Philharmonia, cei de la BBC, Orchestra Națională a Franței, Orchestre de Paris… deci, sunt mulți cei care vor să vină. Acum trebuie să vedem și noi pe care dintre ei îi alegem și, bineînțeles, ce buget vom avea pentru acea ediție.

Bugetul - un cuvânt cheie. Vă mulțumim!

Interviu realizat de Ștefan Costache