Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ziua Culturii Naționale - recital Matei Varga în cadrul evenimentelor organizate de ICR New York

Publicat: luni, 9 Ianuarie 2017 , ora 12.19
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ICR New York organizează, în SUA și Canada, o serie de evenimente cu participarea pianistului Matei Varga, a actorului Ioan Ardelean, precum și a scriitorilor și universitarilor Adam J. Sorkin, Diana Manole și Crina Bud. Ziua Culturii Naționale se organizează anual, oferind vorbitorilor de limbă română din întreaga lume oportunitatea de a-și exprima adeziunea la valorile eterne ale culturii și civilizației naționale. Despre participarea la acest eveniment, programat pentru 11 ianuarie 2017, ne-a vorbit pianistul Matei Varga.


Ce înseamnă pentru dumneavoastră data de 15 ianuarie?

Înseamnă foarte multe încă din vremea în care la școală recitam poeziile lui Eminescu și-mi exersam memoria, care e atât de importantă pentru ceea ce facem noi. Însă, în acest an în mod deosebit înseamnă o apariție la Institutul Cultural Român din New York, unde voi avea marea bucurie să cânt pentru Ziua Culturii Române un minirecital format din muzica a trei compozitori și interpreți, aș spune eu, care pentru mine înseamnă extraordinar de mult… O inspirație și un model: George Enescu, evident, Dinu Lipatti - pe care-l aniversăm anul acesta la 100 de ani de la naștere și un compozitor poate mai puțin cunoscut deși în România este un nume de rezonanță - Tudor Dumitrescu, care ne-a părăsit mult, mult prea devreme, la cutremurul din '77, dar care pentru mine a fost întotdeauna o inspirație extraordinară și o personalitate fascinantă. N-am să uit, fiind foarte tânăr - 12, 13 ani - și văzând pentru prima dată la televizor interpretarea lui a Concertului de Ceaikovski, de la Sala Radio, care, efectiv, cred că pentru orice tânăr pianist este o motivație fantastică și o inspirație de a munci mai mult, de a face tot ce poate pentru a atinge acel nivel extraordinar de virtuozitate și de poezie și de energie fantastică pe care Tudor o avea. Am aflat curând după aceea că el a și scris, din păcate foarte puțin, însă există un ciclu de preludii dintre care am cântat în trecut și pe care acum le voi interpreta toate în cadrul acestui recital. Cred eu, și o spun cu toată convingerea, într-o premieră absolută americană, pentru că nu cred că aceste piese au fost cântate aici vreodată, din păcate, până acum, dar de-acum încolo sper că vor fi.


Sunt programate alte astfel de inițiative pentru acest început de 2017?

Sigur. Voi continua să cânt aceste preludii în recitalurile mele de aici, din prima parte a anului - în New Mexico, în California, la Boston. Și, de asemenea, din Lipatti aș vrea să introduc în programele mele cât mai multe piese pentru că, evident, el este cunoscut ca uriașul pianist care a fost, însă din păcate foarte puțină lume este familiară cu creația sa componistică. Deci, cred că este de datoria noastră, a tuturor, și, cu siguranță, de datoria mea locuind aici și cântând pentru publicul american să introduc câteva din lucrările lui, mai cu seamă în acest an în care-l aniversăm. Și, de asemenea, sper că în decursul lui 2017 voi reveni la Radio, unde intenționez să înregistrez un CD recital cu lucrările mai puțin cunoscute și mai puțin înregistrate ale lui Lipatti.

Interviu realizat de Lucian Haralambie