ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul David Crescenzi

Publicat: vineri, 23 Decembrie 2016 , ora 9.53
Și Orchestra Națională Radio își invită publicul în 23 decembrie 2016 la un concert dedicat Sărbătorilor de Iarnă. La pupitrul acesteia se va afla David Crescenzi, director artistic și dirijor principal al Operei din Cairo. Seara va fi una colorată și va include opusuri celebre semnate de Johannes Brahms, Camille Saint Saens și Piotr Ilici Ceaikovski, dar și membri ai familiei Strauss. Mai multe am aflat de la dirijor.

David Crescenzi, la Sala Radio propuneți un program de sărbătoare cu opusuri de Saint Saens, Ceaikovski și bineînțeles ale familiei Strauss. Cum ați ales aceste lucrări?

Am ales aceste lucrări pentru că în această perioadă a anului avem ocazia să ascultăm aceleași lucrări, lucruri de tradiție, Strauss… În acest caz am vrut să introduc și altceva, cum ar fi 'Danse macabre' de Saint Saens o lucrare celebră, dar despre care uneori publicul uită cât este de interesantă și de frumoasă. La fel și cu valsurile de Strauss. Am mai pus și "Frumoasa din pădurea adormită' de Ceaikovski, încă un exemplu al unei muzici foarte frumoase, suave, pe care de multe ori uităm să o apreciem la justa valoare și o luăm de-a gata, nu o descoperim cum se cuvine. Sunt sigur că acestea vor plăcea publicului.


Cum a fost anul 2016 pentru dumneavoastră și ce planuri aveți pentru 2017?

A fost o stagiune foarte bună, pentru că am avut ocazia să ajung într-un locuri noi. Spre exemplu, acum trei luni am fost la opera din Dusseldorf, unde am fost invitat să dirijej 'Elixirul dragostei'. În doar câteva zile am avut reacții fantastice și am fost invitat pentru multe alte titluri în stagiunea următoare. Vara trecută am dirijat în Sicilia, a fost pentru prima dată când am dirijat în Taormina Opera Festival și am condus reprezentațiile pentru Carmen și Turandot, așa că a fost un an bun pentru mine.

Pentru 2017 mă întorc mai întâi aici, la Sala Radio, unde voi dirija 'Simone Boccanegra' - operă în concert - alături de marele George Petean. Acest eveniment nu este despre mine, pentru că îi avem pe marea Cellia Costea și pe George Petean, care este cel mai bun bariton din lume.

După aceasta, voi merge la Cairo, unde avem o nouă producție de Traviata și 'Carmina Burana', pe care o prezentăm cu balet. În vară voi fi în Toscana, la festivalul puccinian, unde voi conduce 'Manon Lescaut'


Interviu realizat de Radu Mihalache