Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Horia Andreescu

Publicat: joi, 22 Decembrie 2016 , ora 14.20

Filarmonica 'George Enescu' din capitală vă invită în 23 decembrie 2016 tradiționalul Concert de Crăciun. La conducerea Orchestrei Simfonice și a Corului instituției se va afla dirijorul Horia Andreescu, care propune un program ce include Corul final "Aliluia" din Oratoriul de Crăciun de Paul Constantinescu, Suita La boutique fantasque de Ottorino Respighi, Suita Sunetul muzicii de Richard Rodgers / Robert R. Bennett, A Christmas Festival de Leroy Anderson, colinde și alte miniaturi aranjate de Dan Dediu, Doina Rotaru și Radu Popa. Mai multe am aflat de la dirijor:


Horia Andreescu, în această seară, vă aflați pe scena Ateneului Român, unde veți conduce un concert dedicat sărbătorii Crăciunului. Ce sentiment vă trezește acesta?

E un prilej de bucurie, un prilej în care cred că o muzică lejeră, deci colinde într-o învșmântare nouă și cu cor și cu orchestră și cu flaut sau piccolino solo, nu poate decât să aducă plăcerea în sonorități, care sunt poate mai actuale și mai accesibile și cu un veștmânt plăcut, la care se adaugă muzici care, în bună parte, deja cunoscute, poate nu atât de des cântate în sălile de concert ale unei filarmonici, dar ca aproape oriunde, prilejul de sărbătoare, modelează și în acest sens programul filarmonicii George Enescu, așa că vă așteptăm la acest concert, în care sunt și colinde este și Corul Filarmonicii de Orchestră este și unul dintre flautiștii noștri mari, Ion Bogdan Ștefănescu, solist, auzim muzici și de Rossini, auzim muzici și din Sunetul muzicii, auzim și cântecele de Crăciun europene, adunate și orchestrate de un compozitor și un orchestrator american.


Se apropie un an nou 2017. Ce proiecte aveți, atât alături de Filarmonica George Enescu și nu numai.

Ne reîntâlnim împreună cu Elisabeth Leonskaja, ceea ce mereu e un mare prilej de bucurie. Ea va fi solista concertului de Schumann. Desigur, punctul greu al anului 2017 este Festivalul George Enescu. Acolo și prezența orchestrelor noastre și marilor orchestre internaționale și participarea artiștilor noștri mari, va fi un prilej iată, de dialog la cea mai mare pensiune. În ceea ce mă privește iată, voi dirija din nou Orchestra Simfonică a Rusiei de la Moscova. Ne vom întâlni cu un Ceaikovski de data aceasta. Da și cu ceva foarte antrenant și mai puțin cântat din păcate dar trebuie să intre în repertoriul nostru Ginastera, compozitor sud-american.

Interviu realizat de <b>Radu Mihalache</b>